Augustus was de maand van…

Soms heb ik aan het eind van een maand een duidelijk gevoel over een maand, alsof er toch – onder alle dagelijkse dingen – één thema centraal stond. Afgelopen maand was dat iets minder. Het was een van-alles-wat-maand. Zowel wat het weer betreft als alle dingen die me bezighielden. Geeft niks, ik ga er lekker toch over typen. Misschien ontdek ik dan vanzelf toch nog een grote lijn :-) Of misschien ook niet! We zien het wel. Mocht je zin hebben, lees dan gezellig mee.

Augustus was de maand van…

o De tijd nemen om mijn bedrijf onder de loep te nemen en opnieuw koers te bepalen.

Ik vind het heerlijk om eigen baas te zijn, maar ik moet altijd opletten dat ík ook echt de baas blijf, en dat niet mijn mailbox/agenda/webshop per ongeluk het roer overneemt. Want als ik overal ja op zeg, gebeurt dat soms zomaar. Dan vul ik mijn dagen met werk in opdracht, en vergeet ik bijvoorbeeld dat ik eigenlijk ook nog nieuwe kaarten voor de webshop wilde maken.

Dus in augustus schoof ik een week lang alles aan de kant, en nam ik uitgebreid de tijd om te brainstormen, te reflecteren, uit te zoomen. Even terug naar de basis: waarom doe ik wat ik doe? Welke aspecten van mijn werk vind ik het allerbelangrijkst? Wat wil ik brengen met mijn werk, en hoe kan ik dat het beste doen? Dat soort vragen stelde ik mezelf. Ik gooide alle mogelijkheden weer even open en vulde heel wat papier met mindmaps en braindumps. En och, wat is dat fijn! Het gaf me een flinke dosis energie en nieuwe motivatie.

Dat betekent niet dat ninamaakt ineens een compleet andere koers gaat varen, maar wel dat ik in sommige dingen een klein beetje bijstuur. De komende tijd zal ik bijvoorbeeld selectiever zijn in het aannemen van opdrachten, zodat ik meer tijd heb voor het ontwikkelen van nieuwe eigen kaarten. Omdat ik daar nu eenmaal écht mijn ei in kwijt kan. Jaaaa, fijn.

o Een grote hete hittegolf waar ik stiekem erg van genoot.

Inmiddels hebben we alweer flink wat regenbuien achter de rug, maar jep, die lange hittegolf was ook augustus. Ik voelde me erg gezegend met een goed geïsoleerd huis, waar het heus best warm was, maar niet als een sauna voelde. Dat maakte ook dat ik die hittegolf eigenlijk wel leuk vond. Veel water en ijskoffie, op blote voeten lopen, lunchen in het bos, altijd een korte broek, een ijsje eten met mijn kantoormaatje, en soms deed ik zelfs middagdutjes. Het dwong me om me vooral niet drukker maken dan nodig, en dat beviel me wel. Het voelde een beetje als vakantie, ondanks dat ik gewoon werkte. :-)

o Zwemmen.

Jep, veel zwemuitjes. Soms met Floris, soms alleen. Één keer hadden we zelfs koffie en puddingbroodjes mee, traliela. En afgelopen week was het alweer een stuk kouder, maar ook dat was megafijn. Ja, ik denk dat 2020 voor mij het jaar van zwemmen is. :-)

o Opdrachten afronden.

Half augustus nam ik dus een weekje ‘vrij’ om te reflecteren en nieuwe plannen te maken, maar daaromheen rondde ik vooral heel veel opdrachten en projecten af. In mijn geval betekent dat: ontwerpen naar de drukker sturen. Qua werkzaamheden is dat niet de spannendste fase, maar dat wordt gecompenseerd door al die stapels verse kaarten en proefdrukken die de postbode vervolgens komt brengen. En door de blije reacties van klanten, dat ook! Jammer dat ik er nog weinig van kan laten zien, het waren vooral geboortekaarten waarvan de kindjes nog geboren moeten worden. Ach, dan moet je het maar met dit vrolijke koffiebusje doen, die ik voor een klant maakte:

o Een kleine instagrampauze.

Ja, sjonge, dat is best noemenswaardig voor iemand die dagelijks actief op instagram is. Niet dat ik daar nou echt trots op ben, maar ik vind het gewoon leuk om af en toe glimpjes en gedachten te kunnen delen, en ik houd van de interactie. Het heeft me al zoveel fijne contacten opgeleverd. En soms krijg ik de liefste berichtjes, dus ja, het is best goed voor mijn zelfvertrouwen ;-) Tegelijkertijd merk ik ook hoe verstrooiend het werkt voor mijn aandacht en dat ik er veel meer tijd in stop dan ik zou willen. Dus vorige week haalde ik de app een weekje van mijn telefoon.

Ik hoopte op meer focus, maar eerlijk is eerlijk: het confronteerde me vooral met hoe kort mijn spanningsboog is! Oeps. En ja, toch ook wel met de dopamineshotjes die het geeft. En toen ik de app na die week weer opende, viel het me op hoe ontzettend onrustig dat gescroll me maakt. Interessant experiment dus, het heeft me in ieder geval weer even bewust gemaakt. Ik zoek nog even naar een goede balans voor hoe nu verder. Ach, nou ja.

o Nieuwe podcasts ontdekken.

Ja, hoera! Ik houd echt van podcasts. Vorige maand ontdekte ik Nomad Podcast, een Britse podcast over geloofsveranderingen en allerlei thema’s die daaraan raken. Van embodiment tot mystiek en van poëzie als religieuze taal tot toxic masculinity. Ik kende al verschillende Amerikaanse podcasts over dit soort thema’s, maar ik vind deze Britten eigenlijk wel een verademing. Nog net iets nuchterder, ingetogener, bedachtzamer, maar toch grappig, informeel en luchtig. Verder tipte iemand me de podcast Poetry Unbound, waarin de Ierse dichter Pádraig Ó Tuama steeds een gedicht behandelt. Heel mooi! En ik ontdekte ook een Nederlandse podcast, De plantage van onze voorouders, waarin journaliste Maartje Duin in haar familiegeschiedenis duikt om te zien of slavernij daarin een rol heeft gespeeld. Niet het comfortabelste onderwerp, maar juist door haar eerlijke, nieuwsgierige houding is het ontzettend boeiend en toegankelijk om naar te luisteren. Ja, ik heb redelijk fanatiek podcasts geluisterd de afgelopen maand. Ik vind het zo’n fijne laagdrempelige manier om me te verdiepen in alles wat interessant is. :-)

Zo, en nu is augustus voorbij. Het was dan misschien niet echt een spectaculaire maand, maar veelzijdig zeker. Meer een maand van kleine radertjes dan van grote inzichten of plottwists. Soms wat zoeken, soms wat kabbelen, af en toe iets nieuws opduiken. Ik reken het goed. En nu begint september. Ik ga aan een cursus beginnen en deze week heb ik ook weer een gesprek met mijn coach. (Eh ja, persoonlijke ontwikkeling is mijn nieuwe hobby, zoals je vast al had gemerkt. ;-)) En ik ben jarig in september! Feest feest feest. Of nou ja, klein feestje dan, want corona. Hoe dan ook: Ik denk dat ik er gewoon een leuke maand van ga maken. Doe je mee? :-)

3 reacties

  1. Wat een fijne maand en wat goed dat je ook de tijd hebt genomen om even flink na te denken wat je allemaal wil met je bedrijf! Ik merk dat ik ook weer in zo’n denkfase zit. Heb dat vaak in of na de zomer eigenlijk. En goed ook om die Instagram detox te doen, eigenlijk zou ik dat ook weer een keer moeten doen. Ik deed dat altijd op vakanties, maar dit jaar zijn we niet echt weggeweest. Het zou natuurlijk sowieso vaker kunnen. Fijne september!

    • Ah dankje! En ja, heel herkenbaar. Ik heb altijd rond de jaarwisseling en rond de zomer even zo’n bezinningsmomentje (pas sinds dit jaar heel bewust eigenlijk, voorgaande jaren ontstond er dan vanzelf iets meer ruimte voor). En ook met instagram, die detox heb ik meestal ook in de zomervakantie, maar hier hetzelfde inderdaad :-) Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »