Over het Automatisch Alarmsysteem en het Grote Geen-slechte-suikers-en-cafeïne-Experiment

cake van fien happy acorn suikervrij

Ik denk dat iedereen het heeft: een Automatisch Alarmysysteem.* Wanneer je te veel stress hebt, slaat je lichaam alarm. Bij de een gaat z’n buik rommelen en slaan de darmen op tilt, een ander wordt juist heel snel misselijk. Ik heb ook zo’n Automatisch Alarmsysteem, en bij mij uit het alarm zich vrijwel altijd in hoofdpijn.

Mijn systeempje is best gevoelig afgesteld, en ik moet vooral voorzichtig zijn met sociale activiteiten. Sociale dingen kosten me nu eenmaal veel energie, en vooral als ik ze combineer met situaties/mensen/locaties waar ik nog niet helemaal vertrouwd mee ben. Al die prikkels komen binnen bij het Alarmsysteem, en zodra ‘ie het te veel vindt, slaat het alarm af en zit ik een dag met hoofdpijn opgescheept. Niet heel chill natuurlijk, maar ach, zo heeft ieder z’n valkuilen wel.

Maar de afgelopen maand leek er iets mis te zijn. Alsof mijn Alarmsysteem in de war was, en ineens nóg gevoeliger afgesteld was dan normaal. Ik zat hartstikke goed in mijn vel, had geen extreem stressvolle dingen en alles kabbelde vrolijk door. Maar blijkbaar dacht mijn systeem daar anders over. De kleinste dingen konden ‘m al triggeren om alarm te slaan.

Gevolg: heel veel hoofdpijn. En dan niet zo’n zeurend dingetje op de achtergrond, maar meer richting migraine. Het liefst wil ik dan hele dag in een donkere, geluidsdichte kamer liggen en net zo lang slapen tot het weer over is.

Toen ik op een donderdag halverwege maart voor de zesde (!) keer die maand uitgeschakeld op de bank lag (want nee, geluidsdichte kamers hebben we niet), was ik er helemaal klaar mee. Hoewel een doktersbezoekje misschien logischer was geweest, besloot ik maatregelen te nemen.

happy acorn suikervrij eten cafeinevrije koffie

Ik besloot over te gaan tot het Grote Geen-slechte-suikers-en-cafeïne-Experiment.** Ik heb het laatste jaar niet onder een steen geleefd, dus ik was heus op de hoogte van negatieve effecten van suiker. Ik had mezelf geleerd om mijn koffie zonder suiker te drinken en om zonder pakjes en zakjes te koken. Dat vond ik al heel wat.

Dit berichtje van Jurianne Matter – waarin ze het eten van suikers heel direct aan haar migraine koppelt – was uiteindelijk de aanleiding voor mijn enigszins radicale experiment. Omdat cafeïne ook een trigger kan zijn voor hoofdpijn, leek het me goed om dat dan ook maar meteen te schrappen.

Dus de afgelopen twee weken at ik geen chocola, las ik heel veel etiketten, en stapte ik over op ongezoete sojamelk. Ik dacht heel vaak ‘shit, zou ik nu nooit meer [chocolademelk/gevulde koek/paprikapringles/etc.] kunnen eten?’, en ik vroeg bij elk koffietentje naar cafeïnevrije cappuccino. Als ze dat niet hadden dronk ik thee, en voor thuis kochten we een pak cafeïnevrije koffie. Ik stuiterde daardoor iets minder hoog en hard, maar ik werd nog steeds heel blij van het bereiden, inschenken, fotograferen en opdrinken van mijn kopje koffie. Ik kon nu zomaar twee koppen drinken tijdens het tekenen zonder bibberhanden te krijgen. Ik kocht zelfs een nieuwe koffiebeker om het te vieren.

happy acorn koffiebeker zuperzozial

Op een high-teaverjaardagsfeestje at ik scones, waar wel een minibeetje suiker in zit, maar lang niet zoveel als de oreocheesecake en minicupcakes die ook op tafel stonden. Één keer was ik zo blij dat ik eindelijk in mijn favo koffietentje in Nijmegen zat, dat ik bij het bestellen vergat om cafeïnevrij te vragen. Ik overleefde het. Verder besmeerde ik al mijn broodjes en crackers met pindakaas, en at ik naturelchips in allerlei soorten en maten.

Ik was intens blij als ik iets bijzonder lekkers ontdekte wat ik wél mocht, en verheugde me dan ook twee weken op de chocoladetaart van Anat. Bovendien had ik nu eindelijk een goed excuus om een weekendbaksel bij KOKO TOKO te kopen, en spendeerde ik aardig wat tijd op Pinterest om suikervrije recepten te zoeken.

happy acorn suikervrij

En het beste? Ik had de afgelopen twee weken bijna geen hoofdpijn. Ik kan niet precies zeggen of dat enkel en alleen met het Experiment te maken heeft, maar geef het maar toe: het belooft veel goeds. Ik ben razend benieuwd naar de lange(re)termijneffecten, dus ik ga voorlopig nog even door. Op dit moment probeer ik ook zo weinig mogelijk ongeraffineerde suikers binnen te krijgen (honing, maple syrup, dat soort dingen), misschien dat ik daar naar verloop van tijd iets soepeler in wordt.

En ondertussen droom ik over een fantastisch functionerend Automatisch Alarmsysteem, dat me alleen waarschuwt als het écht nodig is :-)

roze koffie yes

* Ja, die termen bedacht ik zelf, want dan kan ik het beter uitleggen :-)
** Met slecht bedoel ik geraffineerd. Ik noem het maar even slecht omdat de naam van het experiment anders wel erg lang wordt. Niet omdat ik een hele uitgebreide discussie uit wil lokken. :-)

24 reacties

 1. Wat een goed artikel heb je geschreven hierover. En nog beter, dat het resultaat geeft! Welke dingen eet je dan wel, zonder suikers als ik vragen mag? Ik wil niet helemaal stoppen met suiker, maar zeker wel minderen. Ik vind het alleen best lastig ^^

  • Dankjewel! Ehh, er blijft nog genoeg over om wel te eten gelukkig!

   Wat ontbijt en avondeten betreft at ik eigenlijk sowieso al suikervrij, ’s ochtends havermout met banaan, en als we een toetje eten, neem ik meestal kwark met fruit. Voor de lunch eet ik nu vooral veel pindakaas of kaas op brood. Tussendoortjes is iets lastiger. In veel chips zit suiker, behalve in sommige naturelchips (of chips met zeezout). Ik eet geen chocola meer, en in plaats van koekjes eet ik nu fruit, of bak ik zelf iets suikervrij.

   Ik merk zelf wel dat ik minderen eigenlijk lastiger vind dan helemaal stoppen, omdat het grijze gebied dan ook ineens veel kleiner is. Maar mocht je het ook gaan proberen: veel succes!

 2. Wat heb je het probleem en de aanpak helder beschreven. Ik herken er veel in en ben daarom ook erg nieuwsgierig welke effecten je op de lange termijn gaat ervaren. Ik blijf je volgen :-)

  • Ah dankjewel! Het was best even zoeken om een manier te vinden om het duidelijk, maar niet heel saai te beschrijven, dus dat is een fijn compliment :) Ik hou je op de hoogte!

 3. Oeee wat mega fijn dat je minder hoofdpijn had! Ik herken die hoofdpijn echt heel erg, en ik wilde dus inderdaad ook minderen met suiker. Maar mij is het nog niet zo goed gelukt als ik zou willen. Dus vandaag is het maandag, en ga ik het weer proberen. Wish me luck! Zo knap dat het jou zo goed gelukt is, daar mag je echt verrie proud op zijn. Ik hoop dat het je alleen nog maar meer goeds gaat brengen <3 Liefs!

  • Haha je kunt het Stella! Ik vind het zelf eigenlijk makkelijker om gewoon heel radicaal helemaal te stoppen, dan minderen, want dan heb je niet zo’n groot grijs gebied :-) Terwijl ik met vlees juist wel goed ben in minderen, en daarbij lukt helemaal stoppen dan weer niet. Ach.. hoop dat je je weg erin vindt en dat de hoofdpijn minder wordt! X

 4. Wat fijn dat je iets hebt gevonden dat je helpt! Ik herken het ook wel een beetje van Mirjam. Zij had hele heftige migraine-aanvallen waarbij ze op een gegeven moment echt níets meer kon en dat werd steeds vaker. Zo rot! Uiteindelijk is ze gestopt met het gebruiken van light-producten en sindsdien heeft ze er een stuk minder last van.

 5. Wat een super leuke blog heb je! Ik kom hier voor het eerst, maar ik kom zeker nog een keer terug. Fijn trouwens dat je experiment zo goed gewerkt heeft. Hopelijk blijft je hoofdpijn nu weg! Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd wat meer suiker en cafeïne binnenkrijg en ik ook wat meer hoofdpijn heb. Misschien is dit voor mij ook geen slecht idee.

 6. WoW! Wat goed dat je daar op deze experimentele manier bent achter gekomen! Ik wist wel dat suiker niet goed voor je ie maar dat het zo’n groot verschil kan geven.. Ben benieuwd hoe je het over een paar weken vind:-)!

 7. Oeh, misschien moet ik hetzelfde gaan doen als jij. Hoofdpijn is zo stom -_-. Ik eet al langer nauwelijks chocola meer (wat ik stiekem heel jammer vind) maar dat lijkt voor mij een trigger. Maar er zijn wel meer triggers denk ik. Succes iig met dit Grote Experiment :).

  • Oe, geen chocola is inderdaad zo jammer! Ik denk inderdaad dat er meer triggers zijn, ik merk bijvoorbeeld dat rode wijn bij mij echt makkelijk hoofdpijn veroorzaakt. Nee, niet pas vanaf zes glazen ;-) Hoe dan ook, een beetje experimenteren met wat wel en niet werkt, kan volgens mij geen kwaad :-) Dankjewel!

 8. Wat goed dat je gewoon het experiment aan bent gegaan! Ik heb wel van meer mensen gehoord dat geen suiker en chocolade ook al heel erg helpt, fijn dat er toch ergens nog een oplossing te vinden is als het alarmsysteem even niet snel genoeg inschakelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »