Dag zomer, hoi herfst!

herfstlijstje ninamaakt happy acorn

Zooo, hallo! Zomaar was daar ineens de zomer voorbij en kwam de herfst aanzetten! Ik weet nog van vorig jaar dat de zomer toen oneindig voelde en dat het de hele maand september keiwarm en zonnig was. Dit jaar was dat eh.. duidelijk niet het geval. Maar dat maakte het denk ik ook iets makkelijker om rustig in de herfststemming te komen. Dus ach. De dingen gaan zoals ze gaan.

Maar hé, eerst nog een kleine terugblijk op de zomer, want anders heb ik dat zomerlijstje voor niks gemaakt. Kijk, hier lees je er alles over. Dit stond er allemaal op:

happy acorn zomerlijstje

Op één puntje na kan ik alles afvinken, hoera! We barbecueden in onze tuin (na heel veel onkruid te hebben gewied), ik droeg mijn gele sandalen zo vaak als ik kon, en ik zat heel vaak op een picknickkleedje aan de waterkant. Soms op het steigertje vlakbij ons huis, maar ook best een paar keer bij de Baggelhuizerplas (ja, zo heet dat gebiedje nu eenmaal). Vorige week zondag nog! Pfiew, dat was fijn. Ik dronk niet ontelbaar veel ijskoffie, maar toch zeker een paar keer. Ik mediteerde iets minder vaak dan ik zou willen, maar af en toe was het wel. En oké, de zomerse kaarten kwamen ook iets later dan gepland (er ligt er nog steeds eentje te wachten om in de webshop te komen).

Ik ging vier (!) keer naar het strand, waarvan één keer tijdens het yogafestival op Schiermonnikoog begin september. Daar waren per ongeluk ook hele fijne live muziekjes, dus op het nippertje kon ik dat puntje ook nog afstrepen. Enfin, over de rest van het festival schreef ik hier al een heleboel. Mijn vierdaagse reisje naar Utrecht was meer dan heerlijk, en met Floris genoot ik van onze uitrustvakantie in Kopenhagen. :-)

Kortom: alleen het puntje ‘een naam voor ons bandje verzinnen’ staat nog open. Geeft niks, komt vanzelf (of niet, dan is het ook oké). Gelukkig is het doel van mijn seizoenslijstjes niet dat ik alle puntjes af moet vinken, maar vooral dat ik voorkom dat het seizoen zomaar voorbij vliegt terwijl ik vergeet alle fijne dingen te doen die zo goed bij dat seizoen passen. Dat is best goed gelukt, ik vond het een fijne zomer :-)

En nu dus herfst! Dit jaar kwam de herfst nog voor mijn verjaardag, zo vroeg! Maar stiekem was september nogal een drukke maand, en kwam het daardoor helemaal niet verkeerd uit. De dagen in mijn werkkamertje doorbrengen terwijl het keimooi weer is voelt ook altijd zo suf. Misschien hielp het regenachtige yogafestival ook wel een beetje, daardoor besefte ik dat je er zelfs met prutweer iets gezelligs van kunt maken :-)

Dus ik stak een kaarsje aan, zette een pot thee en maakte een gloednieuw herfstlijstje:

herfstlijstje ninamaakt happy acorn

Terwijl ik me installeerde aan mijn bureautje, dacht ik: ik moet herfstige muziekjes aanzetten! Maar ik kon eigenlijk maar één fijne band bedenken die ik echt ultiem herfstig vind. Dus ik schreef bovenaan het lijstje ‘herfstige muziekjes ontdekken en luisteren‘. Ik deed gauw een oproepje op Instagram en kreeg een heleboel gezellige suggesties. Ik verzamelde alles in een afspeellijst op Spotify (luister maar) en die luister ik nu al dagen :-)

Zoals je op de foto ziet is het kaarsje al heel ver opgebrand, en sinds ik ooit zo’n kaarsje van Locht heb gewonnen ben ik er een beetje aan gehecht geraakt. Ze ruiken heel lekker (mijn eerste rook naar oranjebloesem en deze naar vijg) en ik brand ‘m soms als ik mediteer of als ik in een knusse bui ben :-) ‘Mezelf trakteren op een nieuw Locht-kaarsje‘ moest dus ook maar op het lijstje.

Ik wilde niet alleen binnendingen op het lijstje. Want juist als de dagen korter worden heb ik dat beetje daglicht hard nodig. En dat lukt nu eenmaal het beste als je buiten bent. Bovendien is er altijd zoveel moois te zien in de herfst! Rode bomen, gele bomen, beukennootjes, glimmende kastanjes, dikke en dunne eikeltjes, hoera. Op het lijstje schreef ik daarom wandelingen met eikels en bladeren en beukennootjes en dat soort dingen.

In de zomer wandel ik heel graag ’s avonds, wanneer het licht zo mooi zacht en goudachtig is. Maar nu wordt het steeds vroeger donker en zijn avondwandelingen het saaiste ooit. Dus om mezelf te stimuleren om die herfstwandelingen vooral bij daglicht te maken, voegde ik ‘mooie zonsondergangen aan het einde van de middag‘ toe. Ons huisje staat middenin een woonwijk en daarom moet je echt naar buiten (eigenlijk zelfs de straat uit) voor goed zicht op de ondergaande zon. Dus ja, een beetje op tijd uit mijn werkkamer ontsnappen en dan voor het eten nog rustig een rondje doen.

Wat ik ook fijn vind aan de herfst: al die gekleurde besjes overal. Ik kocht deze week een piepklein schaartje zodat ik stiekem minitakjes kan knippen (natuurlijk niet bij mensen uit de tuin hè, zo rebels ben ik nu ook weer niet) en die dan thuis kan natekenen. Dat lijkt me wel leuk, zo’n besjesverzameling in mijn schetsboek :-)

herfstlijstje ninamaakt happy acorn

Het volgende puntje mag ik stiekem al afvinken. Daar was ik namelijk zo enthousiast over dat ik het al uitvoerde voor ik de foto’s voor deze blogpost had gemaakt: een mooie theepot uitzoeken. Want ik had al wel een theepot, maar daar was ik na zes (?) jaar nogal op uitgekeken. Dus ik dacht, misschien is dit het juiste moment voor een nieuw exemplaar. En hieperdepiep ik was jarig en kreeg wat verjaardagsgeld en kocht toen de allermooiste die ik kon vinden :-) Ik ben er zo blij mee!

Om ook wat creatieve dingen op het lijstje te hebben voegde ik ‘een liedje verzinnen‘ toe. Ik weet eigenlijk niet hoe dat moet en of ik dat kan, maar laatst bedacht ik zomaar tijdens het koffie zetten een liedje van vier regels. En dat voelde goed. En ik verheug me op het maken van een nieuw winterig kaartje, dus dat mocht ook op het lijstje. Ik vroeg mezelf meteen af of die laatste twee puntjes niet wat te ambitieus waren voor een vrijetijdslijstje, dus ter compensatie schreef ik onderaan ‘rustig aan doen‘.

Kortom: de herfst kan beginnen. Oh wacht, hij was natuurlijk al begonnen. Hoe dan ook, ik ben er klaar voor. Ik wens je een mooie herfst!

PS Ik schreef vandaag op instagram een heel lang verhaal over de switch tussen zomer en herfst, en waarom het dit jaar – als het zo doorgaat – voor het eerst lukt om niet in een diepe of minder diepe herfstdip te belanden :-) Mocht je benieuwd zijn: hier.

4 reacties

  1. Jouw lijstje is goed gelukt! Al gaat het niet om het afwerken van het lijstje natuurlijk maar juist om de mooie herinneringen en de geniet en ervaringsmomenten die je had.Wat heb je dit weer leuk beschreven. Ik heb zelf last van herfstdipjes en vind het leuk dat jij mij met deze post er toch een stukje positiever naar laat kijken.

    • Ah dankjewel! En vervelend hè, die dipjes als het herfst is. Het helpt mij heel erg om te accepteren dat ik zelf in de herfst ook gewoon een beetje anders ben dan in de zomer (net als de bomen :-)). Iets minder energiek, wat rustiger en nadenkender. En sinds ik me daar bij neer heb gelegd, zie ik steeds beter dat dat ook z’n mooie kanten heeft. En probeer ik meer te kijken hoe ik daar zo veel mogelijk van kan genieten en het best voor mezelf kan zorgen.

  2. Oh wat is die theepot prachtig <3 Een heel mooi cadeau – helemaal verdiend! Ik hoop dat de herfst weer voor allemaal leuke en fijne inspiratie zorgt voor je maaksels! Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »