Dagen zonder namen (Kopenhagen)

happy acorn ninamaakt kopenhagen

Normaal gesproken teken ik op vakantie. Ik schrijf, ik fotografeer, ik vang elk moment in tastbare herinneringen. En niet de alleen wanneer ik op vakantie ben, de rest van het jaar ook. Dag in, dag uit, ik filter het mooiste uit de dagen en leg het vast op papier of scherm. Ik deel het met de wereld, of hou het voor mezelf. En ik vind het heerlijk. Het dwingt me om mijn ogen open te houden, om heel bewust elk moment mee te maken.

Deze vakantie deed ik dat niet. Mijn hoofd was het afgelopen jaar zo vol geraakt met herinneringen en tekeningen en foto’s en instagramposts en schrijfsels, dat het tijd was voor rust.

Het was tijd om mijn ogen even dicht te doen, op adem te komen. Het was tijd om de altijd draaiende radertjes van ‘in welke vorm kan ik dit zo goed mogelijk vastleggen’ en ‘welke seconde van deze dag is het best te vangen in de potjes inkt op mijn bureau’ even stil te zetten. Even niet doen alsof mijn ogen een camera zijn, niet doen alsof ik herinneringen zou vergeten als ze niet in mijn schetsboek staan.

Ik was toe aan dagen zonder namen, zoals in het liedje van BLØF. Toe aan belevenissen die geen titels (of instagramcaptions) hebben, herinneringen die niet gereduceerd worden tot lijnen op een vel papier, toe aan fijne dingen die gewoon al fijn zijn voordat ze op een fijne-dingen-lijstje staan. Ik was toe aan seconden, uren, momenten, dagen, belevenissen die in elkaar overlopen. Omdat tijd dat nu eenmaal doet.

happy acorn ninamaakt kopenhagen

Dus we brachten tien dagen door in Kopenhagen.

Een stad waar Floris en ik ons thuis voelen. Een stad waar we de highlights al gezien hebben, zodat er niks was wat we moesten doen of zien. Waar we gewoon even konden zijn. Waar we langzaam wakker konden worden in het mooie appartement. Koffie zetten, ontbijten met havermout of veel te ongezonde broodjes. Lange wandelingen door fijne wijken, winkeltjes in winkeltjes uit. In het park zitten en opgaan in een boek. Ons laten inspireren door musea en koffietentjes en gebouwen en strand en mooie dingen, zonder er verder iets mee te doen.

happy acorn ninamaakt kopenhagen

Tien dagen waren we er, dus er was geen haast.

Als ik iets moois zag in een winkeltje hoefde ik niet meteen te beslissen of het een souvenirtje werd of niet. Als we een heel fijn koffietentje tegenkwamen maar geen zin in koffie hadden, dan gaf dat niet. We konden het gewoon onthouden voor een andere dag. We hoefden niet te puzzelen over de meest efficiënte route langs alle fijne plekken, want wat we vandaag niet deden kon morgen. Het was niet erg als een bijzondere winkel precies dicht bleek te zijn. Morgen weer een kans. Of overmorgen. Of later.

happy acorn ninamaakt kopenhagen

Er waren fietstochten en wandelingen en boeken en dutjes en pannenkoeken. Ik tekende de eerste vier dagen helemaal niks en toen ik er weer zin in had, tekende ik alleen dingen die ik niet had beleefd. Er waren heel veel onrustige nachten omdat het bed te smal was en daardoor ook een wandeltocht die we niet afmaakten omdat we veel te moe en gaar waren. Er was een winkel die deed alsof het een museum was en er was een strand met een zee waarvan de meeste mensen dachten dat die te koud was om erin te zwemmen.

happy acorn ninamaakt kopenhagen

Er is geen reisdagboek, geen samenvatting van de dagen in mijn hoofd. Er zijn foto’s, maar op welke dagen ze zijn genomen weet ik niet meer precies.

Er is een handvol souvenirs: de handgemaakte mok die me herinnert aan hoe het voelde om in de zee te zijn. Een gouden pen die me terugbrengt naar mooie designwinkels. Twee kaarten met illustraties, die me inspireren om mijn stijl te blijven ontdekken en vrijheid te zoeken in mijn werk. Een piepklein citroentje waar een klein geprint briefje bij zat met de tekst ‘if life serves you lemons, make lemonade’. Ik maakte er een ketting van, zodat ik het kleurrijke kneuterige gevoel om mijn nek kan hangen.

happy acorn denemarken

En nu zijn we thuis.

Ik ben alweer gewend aan een vloer die niet kraakt en een agenda waarbij de dagen vol to-do-lijstjes staan. De dagen hebben weer namen en lijstjes en instagramposts. En ik vind het niet erg. Ik weet nu dat ik me af en toe best even terug mag trekken in het hier en nu, de tussentijd mag zoeken. En dat besef, dat is voor nu genoeg.

happy acorn ninamaakt kopenhagen

11 reacties

  1. Wij gingen afgelopen zomer ook naar Kopenhagen en ik had meteen het gevoel dat ik er zou kunnen wonen. Wij waren zes dagen daar, om ook niet van hot naar her te moeten lopen, maar als je een eerste keer een stad bezoekt, doe je dat toch onbewust.
    Ik zie ons nog teruggaan om Kopenhagen op dezelfde manier te beleven als jullie.
    Geniet inderdaad maar van je tussentijd.

  2. O wat klinkt dat fijn! Bij ons wat dat noodgedwongen het geval. Ons huisje was zo basic en zonder wifi dat ik maar besloot alles los te laten. Het was mijn beste vakantie sinds jaren:-D.

  3. Zo fijn, deze post. En herkenbaar ook met mijn eigen vakantie – niks moeten en vooral veel doen waar ik me normaal geen tijd voor gun. Nu probeer ik dat een beetje toe te passen in het dagelijks leven, maar ben ik ook wel blij dat er weer dingen “moeten” en dat dagen weer namen hebben, inderdaad. :)

  4. Wat heerlijk dat je zo tot rust bent gekomen. Als blogger voel je je toch vaak ‘verplicht’ om je continu met je blog bezig te houden, ook als je op vakantie bent. Wat goed dat je dit hebt kunnen loslaten, heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »