Een heel klein bibliotheekje

Ik houd van lezen. Echt. Maar boeken koop ik niet zo vaak. Want als ik ze dan uit heb, staan ze in de kast en leest niemand ze meer. Ik vind dat een beetje zonde, zowel van m’n geld als van het mooie boek. Dus af en toe leen ik een boek van een vriendin en dan lees ik dat. Ik heb ook wel overwogen om een abonnement bij de bibliotheek te nemen, maar dat vond ik per ongeluk een beetje duur. Maar…

…nu is alles anders!

 

Ik ontdekte namelijk een minibiebje in Assen. Op tien minuten fietsafstand heeft iemand een vrolijk paars kastje in zijn tuin, waar je gratiesj boeken kunt lenen. Of ruilen. Of gewoon pakken. Of neerzetten natuurlijk. Zodat je nooit meer zonder verse boekenvoorraad hoeft te zitten (: En toen ik vrijdag ging hardlopen, kwam ik zomaar langs nóg een minibieb. ‘Pak ’n boek’, stond er met vrolijke letters boven. En deze is maar vijf minuutjes fietsen, oh yeah. Of tien minuutjes lopen, op een zaterdagavond met floris ofzo. Kijk, zo ging dat gisteren:

happy acorn

happy acorn

happy acorn

happy acorn

happy acorn

happy acorn

happy acorn

happy acorn

En ik heb goed nieuws: De minibiebjes zijn de wereld aan het veroveren. Eerst waren ze vooral in Amerika of grote hipstersteden, maar tegenwoordig zijn er al heeeeul veel, ook in Nederland. (Twee in Assen, dus dat zegt heel wat.) Als je op www.minibieb.nl kijkt, vindt je een kaartje van Nederland met alle ‘vestigingen’, dus kijk maar even waar er eentje in jouw buurt zit. En mocht je nou zelf een minibiebje in je tuin willen, dan kan dat ook*. Hoe dan ook, ik ben reuzeblij met deze minibiebjes, want nu hoef ik nooit meer zonder boek te zitten :)

happy acorn

* Stiekem lijkt me dat heel leuk, zo’n bibliotheekhuisje in onze tuin, maar dan moeten we eerst de grasjes hebben gezaaid en dan moet ik ook zo’n kastje aanschaffen natuurlijk en ik heb al een heel lang verlanglijstje en ook al een heel lang lijstje met to-do-projectjes, dus ik wacht nog even een spontaan daadkrachtig moment af. Maar wie weet ooit..

29 reacties

 1. Hey tof! Grappig want ik zat vandaag net met Eelco in de auto te kletsen hoe ik dat zou kunnen maken en of we daar genoeg spullen vr in huis hebben! En nu lees ik jij blog erover! Zou wel leuk zij. In de tuin. Hoef je alleen maar uit t raam te kijken of er wat leuks in staat ;-) Zetten we ‘m toch lekker in t midden?

 2. Haha kijk jou shinen! Super leuk! Goede initiatieven over. Ik las laatst in de Flow over een vrouw die ook zo’n biebje had. Zij was er heel enthousiast over!

 3. Heel erg leuk! Toen ik in New York was zag ik inderdaad overal van die openbare boekenkasten. Vond dat toen heel erg bijzonder, misschien nog steeds wel omdat ik het in Rotterdam nog niet zie gebeuren haha. Op dit soort momenten zou ik graag buiten de stad wonen en mijn eigen boekenkastje in mijn tuin zetten!

 4. Zo’n leuk idee vind ik dit! Ook vooral om boeken in te stoppen, ik lees namelijk echt erg weinig, maar heb nog wel een paar hele leuke boeken in de kast staan die ik weg zou willen geven (en zelf al heb gelezen). Als ik me daadkrachtig voel ga ik eens onderzoeken of ik mijn leuke boeken ergens in de buurt kwijt kan…

 5. Wat zie je er leuk uit! En ik ga meteen opzoeken of dit ook bij mij in de buurt is. We hebben heeeel veel boeken en proberen wat dingen te verkopen, maar dat lukt ook niet echt. Dus wilden we ze naar de kringloop brengen, maar misschien is er wel een minibieb waar ik er dan ook weer eentje terug kan pakken :D

  • Haha, het was een beetje een ik-ben-brak-en-gaar-dus-ik-trek-maar-iets-gemakkelijks-aan-en-doe-een-knotje-in-m’n-haar-avond, maar dankjewel (: En herkenbaar verhaal, dat van die boeken proberen te verkopen.. succes!

 6. Oh Nina, wat tof. Ik kende dat helemaal niet, maar wat een ontdekking zeg. Zo handig en zo hebben veel mensen er plezier aan. Ik vind het echt super bedacht. Als ik later een eigen huis heb ;) wil ik ook wel zo’n minibiebje in de tuin. En dan maak ik er een thee tuin bij en dan mag iedereen thee komen drinken en boeken komen lezen :) X

 7. OOOOH DIT WIL IK OOK DOEN!!!! heb ik al zo lang in mijn hoofd.
  wat TOFFFGAAFCOOL dat het ook in Assen is!! Ik ga meteen opzoeken waar!

  Oke sorry voor mn uberenthousiaste reactie maar ik vind dit echt Heel Erg Leuk.

 8. Super leuk! Ik word daar ook zoooo blij van. Toevallig ben ik vorige week met een collega een mini-biebje gestart op werk. Zelfde idee, maar dan dus met collega’s. Goeie timing blijkt, zo vlak voor de vakantie.

  Mijn collega heeft een geweldig mini-biebje getimmerd en ik heb de eerste inhoud geleverd. Ik kan geen foto uploaden, maar het resultaat kun je zien via de twitterlink hieronder :-)

  https://twitter.com/sannebaudoin/status/481710822495092736

 9. Superleuk die boeken-initiatieven! De bagels & beans heeft ook zo’n ruil-boekenkast (weet niet of dat in elke vestiging is), en zelfs de bieb van mijn uni heeft zo’n kast sinds kort!

 10. ja leuk is een mini biebje hé! Wat een leuke foto’s ook, in Gouda ( waar ik woon ) heb ik er ook al een paar gezien. In de binnenstad, het is zo schattig! :)
  Liefs
  Evelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »