diy: pronken met klei

happy acorn diy

Heb je dat wel eens? Dat je een jurkje met een hele bijzondere maar oh zo mooie kleur hebt, en dat je daar dan eigenlijk een ketting bij wilt. Maar dat die natuurlijk nergens te vinden is. Of dat je denkt: wau, een vrolijk geel met blauw armbandje zou m’n outfit helemaal afmaken! Nou, ik heb dat dus soms. En omdat ik dan niet altijd zin heb om heel veel geld uit te geven aan een sieraad dat bij één outfit past, besloot ik zelf eens een ketting te maken. Van klei. Omdat ik lekker op dreef was, maakte ik meteen ook nog een armbandje. En omdat ik geen foto’s had gemaakt (want ik was bang dat het zou mislukken), maakte ik deze week nog maar wat gezellige kettingen. Ach, van sommige dingen heb je nooit te veel.

Zal ik uitleggen hoe ik het heb gedaan? Als je dan ook dat aah-ik-wil-een-ketting-in-die-ene-kleurprobleem hebt, weet je tenminste hoe je het op kunt lossen.

Wat je nodig hebt :

met een * is niet vereist, maar wel handig en/of lekker

happy acorn diy

happy acorn  Bedenk wat voor kralen je aan je ketting wilt. Er kan heel veel (misschien wel alles, afhankelijk van je kleivaardigheden), dus laat je gaan. En bedenk hoeveel je er wilt, want het maakt nogal uit of je ketting straks één ronde kraal heeft of veertig ronde kralen. Ik wilde meerdere kettingen maken en ging voor bolletjeskralen, een wolkje en drie huisjes. De vorige keer maakte ik een ketting met platte ronde kralen en een armbandje met hele klein platte ronde kraaltjes met een gaatje in het midden (nee, dat is inderdaad niet zo’n duidelijke uitleg. Als je straks onderaan op de foto kijkt snap je het wel..)

happy acorn  Boetseer je kralen. Om ze mooi en glad te krijgen kun je af en toe de klei een beetje nat maken. Het voordeel van klei is dat je net zo lang door kan gaan tot je tevreden bent :) Maak er met de satéprikker een gaatje/tunneltje in. (En vergeet niet af en toe een stukje chocola te eten.)

happy acorn diy

happy acorn diy

happy acorn  Laat de kralen drogen of bak ze in de oven, afhankelijk van wat voor klei je hebt. Ik had zelfhardende klei en het duurde ongeveer een dag voordat ze droog waren.

happy acorn diy

happy acorn  Verf ze. Allemaal dezelfde kleur, verschillende kleuren, whatever you want. Je kunt ook met nagellak aan de gang, om bijvoorbeeld gedoe met losse glitters te voorkomen. Satéprikkers zijn trouwens echt een supergoede uitvinding (:

happy acorn diy

happy acorn diy

happy acorn  Laat ze drogen. Uit ervaring kan ik vertellen dat je ze beter iets te lang kunt laten drogen dan te kort. Anders plakt de verf van de ene kraal aan die van de andere en wordt het lelijk en slordig en stom.. tralielaa. Oh, voor deze stap gebruikte ik trouwens de plantjes, kijk dan hoe handig!

happy acorn diy

happy acorn diy

happy acorn  Rijg ze aan een touwtje, koordje of lintje. Bij mij was de verf soms een beetje in de gaatjes gaan zitten, maar met een naald (of je satéprikker) maak je het makkelijk weer vrij.

happy acorn diy

Stap 7: Knoop het touwtje vast of maak er een slotje aan. Als je geen slotje hebt, maar ‘m wel graag in lengte wilt kunnen verstellen, kun je ’t zo doen als op het oh-zo-duidelijke plaatje hieronder (sorrie). Je maakt dan met uiteinde A een knoopje om uiteinde B. En uiteinde B knoop je om A. Geen idee of je het nu snapt, maar het is eigenlijk echt heel makkelijk. Door de knoopjes te verschuiven kun je ‘m dan langer en korter maken.

happy acorn diy
happy acorn  Jee en nu is ie af! Dus nu kun je pronken met je nieuwe sieraad :)

happy acorn diy

happy acorn diy

happy acorn diy

Ga je ook aan de slag? Dan ben ik heel nieuwsgierig naar je resultaat! Laat even weten of het gelukt is of mail me een foto :) Trouwens, in het zonnetje  knutselen is een van de fijnste dingen everrrr!

6 reacties

  1. O dit is echt super gedaan. Ik vind ze allemaal mooi (liefde voor huisjes) maar die met die verschillende roze/rode kralen is ook echt prachtig. Mooi hoe de kleuren verschillen. X

  2. Pingback: wolkenketting | ninamaakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »