Een stapje terug

Een stap vooruit zetten is soms best eng, want je weet nooit precies hoe dingen uitpakken. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat een stap terug zetten ook niet zo makkelijk is? Want die stapjes terug, die zijn soms gewoon goed vermomde stappen vooruit. Dan zet je een stap achteruit, en ontstaat er ineens zoveel moois, dat het je uiteindelijk juist verder brengt. Maar omdat ze zich zo goed vermommen, weet je nooit helemaal zeker of je uiteindelijk wel werkelijk vooruit zult gaan.

stapje terug happy acorn vastentijd veertigdagentijd internet

Met dat in mijn achterhoofd ben ik de vastentijd (of veertigdagentijd, hoe je het noemen wilt) in gegaan. Ik besloot tot Pasen wat strenger voor mezelf te zijn, in de hoop dat het me uiteindelijk wat bewuster maakt van hoe ik leef. In bepaalde opzichten minderen, om er uiteindelijk meer voor terug te krijgen.

Internet

Ik nam mezelf voor minder te internetten, want ik merkte dat het hele online-zijn me soms een beetje opslurpte. Met facebook stopte ik (misschien tijdelijk, misschien definitief..), en mijn bezoekjes aan Pinterest en Bloglovin’ beperkte ik tot twee, soms drie keer per dag. Eigenlijk vind ik dat nog steeds allesbehalve weinig, maar echt, het is een stuk minder dan ik gewend was (tja..).

Daarnaast besloot ik om na half acht ’s avonds niet meer te internetten. ’s Avonds verveel ik me eigenlijk nooit, dus ik zag niet in waarom ik dan nog elk kwartier instagram/mail/bloglovin/etcetera zou moeten checken. Bovendien krijg ik regelmatig ’s avonds mails of appjes over bestuurszaken, en als dat berichtjes waren om even over na te denken, deed ik dat vervolgens de hele nacht. Nee, loslaten is nooit mijn sterkste kant geweest en ja, het was tijd voor verandering.

Oef..

Inmiddels zijn we twee weken bezig en merk ik een klein beetje wat mijn afspraken-met-mezelf met me doen. Ik geef toe: tot een halve week geleden had ik het gevoel dat vooral een stap terug deed, en zeker niet vooruit kwam. Ik was soms best gefrustreerd en chagrijnig omdat ik me verveelde en gewoon even blogjes wilde lezen.

En die wifi-loze avonden, die vielen nog het meest tegen. Raar genoeg mis ik de wifi vooral als ik tv kijk. Niet eens in mijn eentje, maar gewoon naast floris op de bank. Ik heb het al eens eerder genoemd, maar bij films of series werkt mijn concentratie niet zo mee. Ik wil dan óf haken, óf eten (oeps), óf afleiding zoeken op internet. En sinds ik een smartphone heb was het dus vooral dat laatste. En nu kan dat niet. Dus dan kijken we reuzegezellig twee uur naar the voice kids of een of andere spannende detective, en roep ik de hele tijd gefrustreerd dat ik mijn telefoon mis. Vraag maar aan floris. Oké, niet elke dag natuurlijk, maar in die anderhalve week is het meerdere keren voorgekomen. Prutje.

Maar gelukkig, ergens eind vorige week kwam er toch een omslag. Ik lees en teken weer meer, en het gevoel dat ik een poosje niks meekrijg van instagram en whatsapp vind ik eigenlijk steeds fijner worden. Er komt zelfs wat meer rust in mijn hoofd. Als ik zin heb in instagram, herinner ik mezelf er aan dat ik de volgende ochtend als beloning lekker veel nieuwe feed te bekijken heb (oeps, misschien ben ik toch nog een minibeetje verslaafd?). En dat gaat al bijna automatisch, dus de frustraties blijven nu over het algemeen weg. Hopelijk blijft dat zo :)

Vega

Behalve het minder internetten, eet ik de komende weken ook geen vlees. Ik moet toegeven dat ik dat niet echt moeilijk vindt, maar een keer per jaar moet ik mezelf er gewoon weer even aan herinneren dat ik heus wel zonder vlees kan. Door het jaar heen probeer ik ook zo weinig mogelijk vlees te eten, maar meestal mislukt dat omdat floris nogal een vleesliefhebber is. De afgelopen jaren probeerde ik dat een beetje te compenseren door steeds in de veertigdagentijd vega te eten, en dit jaar dus ook.

Tja, ik zou graag een conclusie geven, maar ik denk dat dat pas over een maand kan, als de challenge (want zo kan je ’t wel ongeveer noemen) afgelopen is. Ik weet nog wel precies hoe het vorig jaar ging, toen vastte ik ook op facebook en vlees. Ik evalueerde die periode hier, dus dan weet je vast wat voor post je weer na Pasen kunt verwachten. Ik hou jullie op de hoogte!

happy acorn perfect goed quote tekening stap terug

20 reacties

 1. Ooohh, echt zóóóó jaloers op jouw tekeningen! Ja, nog steeds… ;-)
  Maak je die digitaal of gewoon op papier en dan inscannen? Ik wil ook namelijk (niet dat ik kan tekenen)… :S
  Goed trouwens dat je zo heel bewust afstand neemt en kunt nemen. Ik ben daar veel te disciplineloos voor. Succes!

  • Haha, i’ll take that as a compliment (: Ik maak ze op papier en fotografeer ze daarna (of heel soms scan ik ze, maar voor het resultaat maakt het niet uit), en vervolgens bewerk ik ze in photoshop, om het wit wit te krijgen enzo. Dankje!

 2. Die quote helemaal onderaan vind ik erg mooi!
  In januari heb ik een Facebook-vrije maand gehouden en sindsdien vind ik het niet zo erg meer als ik een dagje niet kijk (maar alleen een spelletje speel want ja, twee spelletjes speel ik iedere dag wel een keer) (of twee), het heeft me wel wat bewuster gemaakt. Iedere keer twijfel ik weer of ik Instagram wil, maar ik denk toch maar niet want dat gaat me vast weer veel tijd kosten :) Ik kleur nu veel en lees veel boeken. Heerlijk :) Oh, en koffie drinken met mijn beste vriend/buurman (overdag) en ’s avonds met mijn man op de bank hangen.

 3. Ik zou die aan uitdaging van je ook best eens uitgaan. Ik ken het gevoel van iets willen doen als je tv-kijkt, ik neem er ook altijd wel mijn laptop bij. Benieuwd hoe het verder gaat bij jou!

 4. ’s avonds zonder wifi vind ik wel lastig hoor. Al zou het waarschijnlijk wel goed voor me zijn. Facebook gebruik ik eigenlijk al niet meer dus dat zou ik niet erg vinden maar youtube vind ik toch altijd wel leuk. Ik zou wel goed zonder mijn smartphone kunnen want die gebruik ik toch bijna niet. Een mooi voornemen voor de veertigdagentijd. Ik heb dit jaar een keer overgeslagen. Maar misschien dat ik volgend jaar eens probeer om 40 dagen zonder wifi te leven.

 5. Hé wat leuk! Ik heb mezelf ongeveer dezelfde vastenregel opgesteld. Ik heb facebook van mijn gsm verwijderd en dat voelt als een verademing. En ik vind het dan ook leuk als ik facebook op de computer kijk dat ik extra veel meldingen heb :D Maar ik ben al vegetariër dus 40 dagen zonder vlees doe ik niet maar wel 40 dagen zonder alcohol. Vrijdag moet ik naar een feestje, dus dat zal wel even vervelend zijn om geen alcohol te drinken.

 6. Heerlijk, een stapje terug. Mensen zien het vaak als een soort van falen of zo, maar meestal kan je er zo veel meer energie en nieuwe inspiratie uit halen wanneer je even een stapje terug doet.

 7. Heel herkenbaar en goed dat je dit doorzet! Ik wil er ook vanaf ’s avonds. Ik mag nog wel op mijn laptop, maar dan om te schrijven, puur schrijven. Het blijft alleen lastig, als dat verrekte knopje naar internet zo in de buurt is dan. Idioot eigenlijk he… Stomme verslaving.

 8. Lijkt mij lastig om te doen, maar het brengt wel wat op, ik denk dat iedereen tegenwoordig internet verslaafd is, aangezien de meeste dingen toch via internet gaan. Misschien zou het voor mij ook wel goed zijn om te minderen, ik ga het in mijn achterhoofd houden! En ik wens jou heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »