Eerlijk in je kledingkast

Ik hou van nieuwe kleren. Ik ben geen shopverslaafde die met drie overvolle papieren tassen de Primark uitloopt, maar eerlijk is eerlijk: ik ben altijd erg blij als ik iets leuks nieuws heb gekocht. Waar ik alleen niet zo blij van word, is dat heel veel kleren op een onverantwoorde manier gemaakt zijn (slechte werkomstandigheden, veel te lage lonen, giftige stoffen, et cetera). Stom! Zowel voor de mensen die onze kleren maken als voor de natuur. Bluh.

Maar ga nu niet in een hoekje zitten huilen, want er zijn alternatieven. Er meer mensen die hiervan balen, en daarom zijn er ook een aantal merken die kleding proberen te maken die wél verantwoord is. De een doet dat door te werken met stoffen die op een biologische manier gemaakt zijn, en de ander door te zorgen dat hun medewerkers een fatsoenlijk loon krijgen. Ik las net hier dat er eigenlijk geen kleding bestaat die honderd procent ‘schoon’ is, helaas. Maar al die losse initiatieven en merken zijn – als je het mij vraagt – een stap in de goede richting. En door je kleding bij dat soort merken te kopen, steun je die initiatieven en kunnen ze alleen maar groeien en beter worden.

Dus af en toe struin ik al die webshops en websites van merken af om te kijken wat voor moois ze hebben. Want dat hebben ze! Kijk maar mee :)

happy acorn groen

Vest: Recycled Denim, alchemist € 150,40. Shirt: Eloane, Ekyog € 63,95. Schoenen: University Classics Rope Sole women, TOMS € 49,90. Rokje: Coco Dots, ARMEDANGELS € 44,95. Armbandje: Wish Bracelet, People Tree £ 5.

Kijk nou hoe leuk die schoenen zijn :) En dat rokje! Stiekem zit er aan de achterkant van het rokje nog een felgroene rits, leuk detail :) En wat ook tof is: het vest is gemaakt van gerecyclede spijkerstof.

happy acorn groen

Zonnebril: Marco, TOMS € 94,95. Shirt: Arno Stripes, ARMEDANGELS € 29,90. Broek: Twisted Twill Chinos Lemon Curry, Knowledge Cotton Apparel € 69,95. Schoenen: University Classics Rope Sole men, TOMS € 49,90.

Het liefst zou ik mijn kledingkast vullen met eerlijke kleding, maar zoals je ziet valt dit in een andere prijsklasse dan de H&M en de Primark. Wel logisch natuurlijk, want die hogere lonen komen niet uit de lucht vallen. Even sparen dus. En zelf houd ik vaak de sale in de gaten, dat scheelt soms weer een beetje :)

Ik heb de neiging om nog veeel meer hierover te zeggen, over hoe belangrijk het wel niet is en wat voor mooie kleren er nog meer zijn en welke webshops het leukst zijn en hoe tof het is dat sommige webshops bij elk item vermelden wat er groen of eerlijk aan is. Maar dan wordt het een beetje een lang en onsamenhangend verhaal. Kijk vooral even op www.schonekleren.nl, want daar lees je veel over het belang van ‘schone’ kleding in het algemeen. En teken daar ook meteen de petitie. Verder gaf ik in een eerdere post al wat tips over verschillende toffe merken en webwinkels, voor wie ook verantwoord op shopjacht wil. O, en ik verzamelde al deze kleren – en nog een heeeeleboel meer – op dit en dit board op Pinterest.

Veel shopplezier! (:

7 reacties

  1. Ik zit een beetje in hetzelfde schuitje als jij. Ik vind het super goed dat ze bezig zijn met ‘schone’ kleding te ontwikkelen, alleen mijn portomonee wat minder :(

  2. Het zijn zulke leuke kleren he?! Echt, beide setjes zijn erg mooi. En ik zou ook het liefste alleen maar ‘goede’ kleren kopen, maar de prijs maakt het zo moeilijk. Terwijl ik weet dat het slecht is om bij de H&M te kopen heb ik er laatst toch een paar zomershirtjes vandaan gehaald. Eigenlijk zou ik veel liever bovenstaande kleren kopen, misschien toch maar eens gaan doen. Want ook de kwaliteit is zoveel beter. X

    • Jaa heel herkenbaar! Het blijft wel lastig inderdaad.. maar hee, bewustwording is stap 1 en heel af en toe wat kopen is stap 2. En dan volgt stap 3, zoveel mogelijk eerlijke kleding kopen, vanzelf een keer (:

  3. Het is zeker erg leuke kleding! Helaas, ook mijn portemonnee wil eigenlijk niet. Nou probeer ik een beetje de kringloopwinkels in de gaten te houden, leuk voor mijn portemonnee én ik doe toch een beetje lief niet steeds nieuwe H&M-metjes kopen, maar als ik dit zie wil ik ook zo graag gewoon leuke verantwoorde kleren kopen ;-)

  4. Wat een fijne items!!
    Ik kan echt goede items ook steeds meer waarderen, doei H&M en hallo mooie boetiekjes met het liefste ook nog ‘groene’ kleren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »