Lijstje van vijf: de Energy Saving Mode

Begin december is voor mij altijd een beetje een gevaarlijke periode. Of nou ja, altijd, dat is niet helemaal waar. Toen ik drie was had ik nergens last van, en op mijn vijftiende geloof ik ook niet. Maar sinds een paar jaar zit er in begin december een soort valkuil. Die valkuil bestaat uit stress, drukte, te veel willen, somberheid en een overdosis perfectionisme. En sinds die valkuil er is, trap ik er eigenlijk ook altijd in. Beetje jammer, maar ik heb nu eenmaal nog geen route gevonden die me er omheen leidt.

happy acorn kopje koffie energy saving mode

Afgelopen weekend was het weer raak. Ik voelde het in november al dichterbij komen, maar zondag viel ik zeg maar echt. Ik was even helemaal het overzicht kwijt, kon niks meer relativeren, had een hoofd vol regenwolken en met zoveel regen in mijn hoofd kwamen er vanzelf tranen. Maandagochtend voelde ik me al veel beter, maar met nog steeds een boel stress in mijn lijf, vond ik het tijd voor een plan.

Nee, wacht, ik zeg het verkeerd. Eigenlijk deed ik het de hele maandag gewoon heel rustig aan, hield ik mezelf voor dat het weekend was en probeerde ik een beetje bij te komen.

Dinsdag kwam dat plan dan toch. Ik noemde het de Energy Saving Mode, en besloot het de rest van de week eens uit te proberen. Tot nu toe heb ik daar nog geen spijt van, dus ik dacht, ik stel wat richtlijnen op om het uit te leggen. Wie weet heb je ook die Energy Saving Mode ook eens nodig :-)

happy acorn energy saving mode

Vijf richtlijnen voor de Energy Saving Mode
happy acorn

happy acorn Spreek niet met jezelf af hoe laat je opstaat, maar ga gewoon uit bed als je uit bed wilt. (Dat klinkt alsof ik elke dag tot elf uur blijf liggen, maar in de praktijk is het meestal kwart over acht, in plaats van mijn normale kwart voor acht.)

happy acorn Doe stille tijd en yoga. Nee, niet de hele dag, maar wel als je daar zin in hebt of denkt dat je het nodig hebt. En doe niet alsof je er geen tijd voor hebt.

happy acorn energy saving mode

happy acorn Elke keer als je hoofd denkt ‘ik moet..’, laat je een alarmpje afgaan en wacht je even. Je bedenkt dan eerst of het wel echt moet, of dat het eventueel best handig zou zijn, maar er nog steeds niemand dood gaat als je het niet of later doet. Neem als voorbeeld ‘ik moet nog boodschappen doen’. Wacht. Wat gebeurt er als in geen boodschappen doe? Dan eten we restjes. Hebben we restjes? Ja. Oké, probleem opgelost. Of: Nee. Oké, dan vraag ik aan Floris of hij boodschappen doet als hij uit zijn werk komt. Probleem opgelost.

happy acorn Luister fijne chille muziekjes. Zoals het kerstEP’tje van Gungor, en dan vooral dit liedje.

happy acorn Zeg wat vaker nee. Ik ben daar eigenlijk al best goed in geworden als het gaat om vrijwillige dingen, of om verzoeken waar ik niet echt enthousiast van wordt. Maar als ik er wel enthousiast van wordt én het is werk, zoals een leuke custom order, vind ik het heeeel moeilijk om nee te zeggen. Maar heus, het is beter om het wel te doen. Gister kreeg ik een tof verzoek voor een custom order, maar die moest over een week al klaar zijn i.v.m. een verjaardag. Ik heb zo getwijfeld, maar toch nee gezegd, omdat ik wist dat ik het niet zou redden zonder heel veel stress. Vervolgens mailde ze terug dat ze het toch graag wilde, en dat het cadeautje dan maar iets later kwam. Zo makkelijk kan het dus zijn. Dus: zeg nee, want het komt heus goed.

happy acorn gele bloempjes

Geen officiële richtlijnen, maar wel fijn: drink veel kopjes thee en lekkere koffie, probeer zo min mogelijk te piekeren, ga af en toe even de deur uit voor een wandelingetje, rondje kringloop of een kletspraatje, voel je niet schuldig als je tot half vier in je pyjama zit, als je boodschappen doet zonder je haar te hebben gekamd, of als je onder een dekentje op de bank in slaap valt. Kortom: wees een beetje lief voor jezelf.

Zo, dat was het. Eigenlijk ben ik nog lang niet tevreden over deze blogpost, en vind ik dat ik het nog drie keer door moet lezen en honderd dingen aan moet passen, net zo lang totdat het een perfect verhaal is. Maar toen ging mijn moet-alarmpje en besefte ik dat de wereld niet vergaat als ik het gewoon zo publiceer, en dat ik dan tenminste nog een half uurtje iets anders kan doen. Dus jullie moeten het er maar mee doen, dan doe ik dat ook. :-)

30 reacties

 1. Wat een heer-lijk plan. Ik ben helemaal fan van dit idee. Ik ga dit ook toepassen. Dit is helaas mijn eerste december die somber begint, en ik vind het stom. Misschien helpt jouw Energy Saving Mode mij er ook wel happy doorheen. Fijn fijn fijn. Liefs, Stella.

 2. Wat een fijn artikel, ik ga dit zeker gebruiken want soms mogen we ook wel eens wat liever voor onszelf zijn. Vooral van het nee zeggen vind ik lastig en ga ik zeker op letten! Vandaag heb ik al de eerste nee gezegd op een afspraak haha. :-)

  Liefs! Evelien

 3. Helemaal goed dit blogje, super fijn! Klinkt trouwens alsof je jezelf al aardig begint te kennen en op je december-dip kan inspelen:) Ik merk ook de laatste weken dat mijn energielevel begint af te nemen dus heb soortgelijke afspraken met mezelf gemaakt, super fijn is dat. Mijn voornemen is om gewoon zo veel mogelijk te genieten van december en al haar fijne gezellige momenten, en inderdaad even zo min mogelijk te ‘moeten’. Oh, en ik vond het zo mooi gezegd over die regen in je hoofd! Fijne maand en succes! :)

 4. Wat een leuk artikel en ook heel herkenbaar. Hoe donkerder het wordt, hoe minder energie ik heb en hoe meer zin ik heb om te slapen (maar dat is ook wel weer fijn hihi). Hopelijk kom je met je plan de winter door :)

 5. Hihi, wat mooi dat je aan het einde zegt dat je nog niet tevreden bent over je blogpost ;-) herkenbaar! Mooie tips. Vooral het vaker nee zeggen is voor mij persoonlijk een mooie. Ik heb altijd last van december, het is donker, ik word wat somberder en moet meer mijn best doen om goed in mijn vel te zitten.

 6. Hey lief!
  Ik dacht dat ik al gereageerd had op deze blog, maar blijkbaar dus niet. Maakt niet uit, want nu kon ik hem nog een keer lezen! Dat van december heb ik zelf ook :'( Niet tof. Een beetje lief zijn is een goed plan. Lukt het al een beetje bij jou?

  • Ah, jaa irritant hè! Dat lief zijn voor mezelf lukt redelijk, maar hoe naarder ik me voel, hoe lastiger ik het vind. Vanmiddag moest ik echt heel hard mijn best doen om me niet schuldig te voelen toen ik een serie ging kijken op de bank, ipv iets (semi-)nuttigs, maar uiteindelijk zorgde het er wel voor dat ik daarna weer wat positieve energie had voor de nuttige dingen :) En jij? Ik vind het zo leuk dat je allemaal nieuwe gerechten aan het proberen bent! Krijg er zelf ook weer een beetje kookinspiratie van (-: X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »