F.A.Q. || Veelgestelde vragen over ninamaakt – speciaal voor medecreatievelingen

mood hsp

Hoi! Kijk, het zit zo: ik krijg best regelmatig mailtjes van lieve creatieve mensen. En vaak stellen ze dan een aantal vragen. Bijvoorbeeld omdat ze zelf ook heel graag kaarten zouden willen maken, maar niet precies weten hoe ze dat aan moeten pakken. Of omdat ze hun creatieve skills willen laten groeien en er hun werk van willen maken, maar daarin nog een beetje zoekend zijn. Vaak krijg ik de vraag hoe verkooppunten werken, en soms krijg ik de vraag of ik koffie wil drinken en advies wil geven.

Nu houd ik heel erg van koffie en vind ik ook superleuk om op een relaxte manier lieve mensen te leren kennen. Maar vaak zit mijn agenda redelijk vol met illustreerwerk, en als ik wel een vrije middag heb, is er een reden dat ik die vrij heb gehouden.

Dus ik dacht, misschien moet ik gewoon eens hier wat van die veelgestelde vragen beantwoorden. Niet omdat ik nou zo’n goeroe ben die alles weet, maar omdat sommige vragen telkens terugkomen en er dus blijkbaar mensen zijn die benieuwd zijn naar mijn antwoorden. Ik verklap alvast dat ik alleen uit mijn eigen ervaring kan spreken en dus geen garanties kan bieden over de beste methode voor het een of ander. Ik doe ook maar wat. En als het goed uitpakt blijf ik het doen, en als het niet goed uitpakt, probeer ik weer eens wat anders.

Oké, lange inleiding, maar kom, we gaan ervoor:

ILLUSTRATIES + KAARTEN MAKEN


1. Hoe zet je handgemaakte tekeningen om in een digitale illustratie (en hoe krijg je de achtergrond zo mooi wit)?

Ik wou dat ik je een magisch trucje kon vertellen, maar helaas. Ik gebruik een spiegelreflexcamera om mijn werk te fotograferen en bewerk het dan net zo lang in Photoshop tot ik tevreden ben. Het kan ook met een scanner, dat is geloof ik gebruikelijker, maar die heb ik niet. Mocht je dit willen leren: begin met zwartwit-tekeningen en trek dan net zo lang aan de contrasten/levels/zwarttinten/wittinten tot je zwart perfect zwart is en je wit perfect wit. Als je dat eenmaal een beetje onder de knie hebt, kun je voorzichtig gaan experimenteren met kleur. Het is een kwestie van de mogelijkheden van Photoshop leren kennen en dan vooral veel oefenen, oefenen, oefenen.

2. Welke papiersoort gebruik je?

Voor mijn drukwerk werk ik graag met Biotoppapier (300grams). Maar bij werk in opdracht laat ik de opdrachtgevers vaak kiezen, want er zijn zoveel mogelijkheden! Elke papiersoort heeft zijn eigen voor- en nadelen. En het is een kwestie van smaak. Ik vind Biotop fijn, omdat het zo’n natuurlijke, net-niet-helemaal-witte uitstraling heeft. En omdat het gemaakt is van resthout en er dus geen bossen voor worden gekapt.

3. Wat is een goede drukker om kaarten te laten drukken?

Ja, een fijne drukker vinden kan best een zoektocht zijn, ik vond dat ook heel lastig! Op dit moment heb ik het meeste ervaring met De Kaartendrukkerij en PeterPrint. Dat zijn allebei digitale drukkers (ideaal voor oplages onder de duizend stuks) en bij allebei is de kwaliteit van het drukwerk goed. Het voordeel van De Kaartendrukkerij is dat je (vanaf 25 stuks) een gratis proefdruk kunt laten maken en bij hen vind ik de service net iets fijner. Daarentegen is PeterPrint vaak iets sneller. Voor drukwerk op canvas/banners/alles wat geen papier is, kom ik meestal uit bij Drukwerkdeal. Goede kwaliteit, groot aanbod.

4. Hoe kun je je gedigitaliseerde illustratie het beste aanleveren bij de drukker? 

Oef, dit is een moeilijke vraag. Dit is namelijk best een klusje, en als je hier geen ervaring mee hebt kunnen al die technische termen en instellingen best overweldigend zijn. Ik heb het geluk getrouwd te zijn met iemand met een grafische achtergrond, waardoor ik er inmiddels helemaal in thuis ben, maar dat heeft misschien wel anderhalf jaar geduurd, want er komt nu eenmaal best veel bij kijken. Het gaat te ver om het hier in detail uit te leggen, maar ik gebruik eigenlijk altijd het programma InDesign om mijn illustratie om te zetten naar een drukklare PDF.

Een paar tips: Begin altijd met het opzoeken van de aanleverspecificaties die de drukker geeft. Die vind je op hun website. Bij de meeste drukkers komt het wel ongeveer overeen, maar het is vaak afhankelijk van wat je precies laat drukken. De belangrijkste twee dingen: let op de bleed (in het Nederlands ‘afloop’) en zorg dat je kleurmodus op CMYK staat.

Mochten de aanleverspecificaties abracadabra voor je zijn, dan is Google je beste vriend. Er is echt heel veel informatie te vinden op internet! Lees je in over de termen die je niet snapt, bekijk tutorials, et cetera. Verdiep je erin, net zo lang tot je er wel iets van snapt :-) Kijk ook eens op de blogs van Drukwerkdeal, volgens mij staat daar een schat aan informatie over het aanleveren van je bestanden. Verder hebben bijna alle drukkers wel een helpdesk, dus schroom niet om daar om hulp te vragen, of vraag of ze je bestand extra goed willen checken, gewoon voor de zekerheid. Laat eerst één exemplaar drukken om te kijken of je tevreden bent. Dat soort dingen.

Dus ik denk dat dat het belangrijkste is: verdiep je erin, zodat je weet wat je aan het doen bent, en/of vraag hulp. En geef jezelf er de tijd voor, want het duurt nu eenmaal even voor je het helemaal onder de knie hebt.

5. Hoe ontwikkel ik mijn eigen stijl?

Speel! Experimenteer! Volg je nieuwsgierigheid, of het nu gaat om materialen en technieken of inhoudelijke thema’s. Struin Pinterest en Instagram af naar werk dat je tof vindt en onderzoek waarom het je zo aanspreekt. Zit het ‘m in het kleurgebruik, het onderwerp, de composities? Schroom niet om werk van anderen na te maken, maar wees wel voorzichtig met het online delen van je ‘kopieën’. Ik voel me vereerd als ik hoor dat mensen mijn werk gebruiken als oefening, maar eerlijk is eerlijk: als ik zo’n namaakversie op instagram aantref, krijg ik een beetje een knoop in mijn buik. Dus leen vooral elementen van anderen, maar mix en match en verander het dan net zo lang tot het jouw werk wordt.

En wat misschien wel het belangrijkste is: Laat het idee dat je een eigen stijl moet ontwikkelen eens los. Focus vooral op wat jij wilt maken. Wat vind jij mooi? Waar word jij blij van? Bekijk het per tekening. Dan merk je vanzelf dat bepaalde technieken/kleuren/composities je beter liggen of gelukkig maken dan anderen. Die stijl volgt heus vanzelf wel. Vorige week had ik het er met iemand over en aan het eind zei ze ‘Dus als ik het goed begrijp moet ik dus gewoon doen wat ik zelf het mooist vind?’. Ja! Ja! Ja! Dat denk ik echt. Want dan wordt het jouw product en dat is wat de wereld nodig heeft.

En nog iets: wees niet bang je om je te blijven ontwikkelen en nieuwe dingen uit te proberen. Als je eenmaal een bepaalde stijl hebt, hoef je je daar heus niet de rest van je leven aan te houden. Neem het een beetje luchtig :-)

KAARTEN VERKOPEN


6. Hoe benader jij winkels of ze je kaarten willen verkopen?

Meestal benaderen winkels mij! Hoe dan? Ja, ehm, social media is mijn visitekaartje. Want daar word ik zelf blij van, dus vooral op instagram deel ik veel en ben ik heel actief. Over mezelf, over mijn kaarten, over mijn werk. Ik ben niet zo bewust bezig met netwerken, maar als ik daar een winkel ’tegenkom’ waar ik heel enthousiast van word, ga ik ze natuurlijk volgen. Ik stuur vrijwel nooit direct een berichtje (tenzij ik écht denk dat we voor elkaar gemaakt zijn en ik er anders eeuwig spijt van zou hebben). Niet omdat ik denk dat dat niet werkt, maar omdat ik niet zo’n dappere dodo ben, én omdat het niet mijn doel is om zoveel mogelijk verkooppunten te hebben. Ik vind het vooral belangrijk dat er een soort klik is, dat het voor mijn gevoel helemaal klopt. Ik wil dat mijn kaarten de winkel nóg fijner maken, maar ook dat de winkel van toegevoegde waarde is voor mijn kaarten en merk.

7. Zit er (een groot) verschil tussen hoeveel kaarten je via je eigen webshop verkoopt en hoeveel er in fysieke winkels worden verkocht? 

Ik verkoop veruit de meeste kaarten via fysieke winkels. Ik heb inmiddels een stuk of 15 verkooppunten, dus daar kan mijn webshop niet tegenop. KOKO TOKO in Groningen was mijn eerste wederverkoper en daar lopen mijn kaarten het allerbeste. Blijkbaar weten de Groningers inmiddels dat ze daar moeten zijn voor fijne kaarten, en mijn stijl sluit gewoon heel mooi aan bij het assortiment en de sfeer van de winkel. Maar er zijn ook winkels die maar een handjevol kaarten van mij verkopen en waar het allemaal niet zo’n vaart loopt. Ook prima.

8. Wat is jouw regeling met winkels? Nemen zij de kaarten bij jou af en ben jij dan voorzien, of krijg jij per verkochte kaart je geld binnen?

Dit zijn inderdaad de twee meest voorkomende manieren en hoewel ik beide heb geprobeerd, werd ik op dit moment altijd op afkoop. De winkel koopt gewoon een stapeltje kaarten bij me in. Dat maakt het risico voor de winkelier iets groter, maar omdat ik zo’n kleine minimum afname heb en kaarten nu eenmaal niet de allerduurste producten zijn, is dat prima. Ik heb één keer op assignatie gewerkt, dus dat ik uitbetaald kreeg per verkochte kaart, maar ik vond het zoveel gedoe! Wat doe je met kaarten die in de winkel vies worden, kwijt raken, et cetera? En wie houdt er bij wat er precies verkocht is? Het liefst wil je dat de winkelier dat doet (want anders heb je er een hele administratie bij), maar dan geef je ook alle controle uit handen en heb je er zelf helemaal geen zicht meer op. Dus als ik advies mag geven: doe wat je zelf fijn vindt. Ik vind afkoop het fijnst :-)

9. Wat is een goede verhouding tussen de inkoopprijs en de (advies-)verkoopprijs van kaarten? 

Ja, deze vraag had ik natuurlijk ook toen mijn eerste verkooppunt bij me aanklopte. Even googlen hielp me aan de informatie dat 50/50 een vrij gebruikelijk uitgangspunt is. Of 40/60 of 60/40, ergens daartussen. Er zijn geen regels voor, dus kijk vooral waar je jezelf goed bij voelt, en hopelijk gaat je potentiële wederverkoper daar dan ook mee akkoord :-) En o, wat je wel in gedachten kunt houden: als jij veel tijd/geld/moeite/energie kwijt bent per exemplaar van je product, dan is het logisch dat het percentage iets meer jouw kant op gaat. Want hoeveel handgemaakte producten je ook verkoopt, ze kosten jouw allemaal evenveel tijd en energie. Maar als jij eenmalig een product maakt en dat in grote oplage laat dupliceren, dan kan het percentage iets meer de kant van de wederverkoper opgaan. Want jij hebt dan veel meer baat bij een reuze-oplage (want hoe hoger de oplage, hoe minder kosten je hebt per exemplaar). Snap je wat ik bedoel?

10. Ik wil een webshopje beginnen, maar ik twijfel tussen Etsy en een ‘gewone’, eigen webshop. Wat raad je aan?

Alles heeft voor- en nadelen. Ik ben zelf begonnen met een Etsy-shop, omdat ik vond dat ik al genoeg nieuwe, spannende dingen en uitzoekwerk had :-) Dan is Etsy iets veiliger en makkelijker, omdat je niet óók nog het wiel van een eigen webshop hoeft uit te vinden. Maar natuurlijk heeft Etsy ook beperkingen, en bovendien draag je een percentage af van elk verkocht product. Dus na een jaar (ofzo?), toen ik iets meer rust en zelfvertrouwen had en in de werkflow zat, heb ik een eigen webshop opgezet. Via WordPress/Woocommerce trouwens, mocht dat je iets zeggen. En jep, daar komt best veel bij kijken, dus ik heb er geen spijt van dat ik dat toen pas deed. Je zou ook kunnen kijken of Mijn Webwinkel een goede optie voor je is, maar daar kan ik je helaas niks over vertellen.

ONDERNEMEN


11. Hoe creëer je naamsbekendheid?

Er zijn zoveel manieren! Voor mij is social media de truc, ik vind dat nu eenmaal leuk om te doen, dus daar stop ik graag mijn energie in. Ik probeer te delen wat ik zelf leuk zou vinden om te zien, dus ik ben op instagram niet heel commercieel (want dat ben ik in het echt ook niet ;-)) en deel er ook veel persoonlijke dingen. Dat is wat bij mij past, en daarom werkt het denk ik.

Een andere manier is om op markten en evenementen te gaan staan. Ik doe dat zelf niet zo vaak, maar als je evenementen uitkiest die passen bij jouw doelgroep, kan het zeker veel naamsbekendheid opleveren. En verder… samenwerkingen met andere creatievelingen, een blog, workshops, een nieuwsbrief, het kan je zichtbaarheid allemaal ten goede komen. En o ja! Kaarten zijn natuurlijk sowieso een handig product, want die verspreiden zichzelf :-)

Ik denk dat het bij het creëren van naamsbekendheid vooral belangrijk is dat je het doet op een manier die jou ligt, en dat je wát je doet, goed doet. Liever één kwalitatief goede social mediapost per week, dan elke dag een halfgebakken foto waarop je werk niet mooi uitkomt. Liever een hele eenvoudige, maar mooie en functionele website, dan eentje die heel uitgebreid maar niet overzichtelijk is, of nooit geüpdated wordt. Dus kies waarop je wilt inzetten, en doe dat zo goed mogelijk.

12. Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé?

Ja, als creatief ondernemer is die scheidslijn soms best wazig. Dat merk ik in ieder geval wel. Qua tijdsplanning probeer ik mijn werk duidelijk in te kaderen: zoveel mogelijk overdag en alleen doordeweeks. In de avonden en de weekenden mág ik van mezelf wel werken, maar het hoeft niet. Als ik het toch doe, ga ik er heel bewust mee om en spreek ik van tevoren met mezelf af hoe lang ik bezig ga, zodat het niet uit de hand loopt. En ik heb voor mezelf heel helder dat ik niet iemand wil zijn die altijd maar klaagt over hoe druk het werk is, en juist als eigen baas heb je daar controle over. Dus die neem ik dan ook gewoon maar.

En verder loopt werk en privé behoorlijk door elkaar: ik teken in mijn vrije tijd, social media beschouw ik als werk, maar is ook een persoonlijke uitlaatklep en inspiratie laat zich niet in kantooruren vangen. Dat hoort denk ik een beetje bij het vak.

13. Heb je nog overige tips?

Ja, eigenlijk wel!
Blijf dicht bij jezelf. Doe het op jouw manier. Ja natuurlijk, wees ook open, leer van anderen, doe nieuwe ideeën op, zeker! Maar volg uiteindelijk je eigen weg.
Neem je tijd! Je kunt niet alles in één dag leren en opbouwen en gelukkig hoeft dat ook niet. Dus heb geduld en blijf gewoon doorgaan. En wees een beetje mild voor jezelf als fouten maakt. Zeg dan gewoon opgewekt tegen jezelf ‘Weer wat geleerd!’ en ga verder.
Lees het boek ‘Big Magic’ van Elizabeth Gilbert. Zoveel goede inzichten staan daarin :-) Heel inspirerend!

Zo, dat was al een heel verhaal. Hopelijk heb je er wat aan! Mocht je nóg meer vragen hebben, laat ze dan gerust hieronder achter in de reacties. Wie weet voeg ik ‘m dan toe :-) En wil je ze liever persoonlijk stellen, mail dan maar even naar nina@ninamaakt.nl.

Waar je ook bent op je creatieve pad: veel succes en geniet ervan :-)

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »