Fair Wear Friday #9: een lijstje met beginnerstips

Hoera, het is weer Fair Wear Friday! Het is al eventjes geleden dat ik een vrijdags verhaaltje over eerlijke kleding schreef (december, zie maar hier!), maar dat betekent niet dat ik het geen belangrijk onderwerp meer vind :-)

Ik kan natuurlijk een vrolijke en eerlijke outfit laten zien, maar dat bewaar ik voor de volgende keer. Vandaag deel ik een gezellig lijstje met tips! Ik hoor regelmatig dat mensen zich wel wat meer in eerlijke kleding willen verdiepen, maar dat ze simpelweg niet weten waar ze moeten beginnen. Snap ik helemaal! Daarom heb ik wat willekeurige ideeën op een rijtje gezet die je wellicht een stapje in de goede richting helpen. :-)

fair fashion ninamaakt happy acorn beginnerstips

happy acorn  Vind een winkel bij jou in de buurt, waar eerlijke kleding wordt verkocht.

Het is misschien even wat speurwerk, maar als je eenmaal weet waar je moet zijn, wordt het shoppen zoveel makkelijker. Google is je beste vriend, of zoek bijvoorbeeld via de site Eerlijk Winkelen. Daar kun je je woonplaats invoeren en vind je meteen een aantal adressen voor ‘verantwoorde’ winkels. Of vraag het! Misschien ken je een winkeltje met eerlijke woonaccessoires, grote kans dat degene achter de kassa wel een lokaal adresje voor verantwoorde kleding weet :-)

happy acorn  Ontdek merken die passen bij jouw kledingstijl.

Net zoals je niet alle ‘gewone’ kledingwinkels even tof vindt, zul je ook niet alle eerlijke kledingmerken helemaal fantastisch vinden. Gelukkig is er veel keus! Is jouw stijl een beetje casual, dan is ARMEDANGELS waarschijnlijk een merk voor jou. Houd je van iets klassiekere items met neutrale kleuren, dan kun je beter kijken bij Miss Green. Speelse kleding met een knipoog vind je bij Thinking MU en bij Thought vind je juist vooral comfortabele, zachte stoffen in pastelkleuren. Surf lekker rond op internet, totdat je een merk vindt wat helemaal bij jouw kledingsmaak past. Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg het merk op social media, dan weet je zeker dat je geen mooie items en acties misloopt.

happy acorn  Kijk eens een documentaire, bijvoorbeeld ‘The True Cost’.

Elke keer wanneer ik iets zie of hoor over de kledingindustrie, merk ik dat ik nóg bewuster om wil gaan met mijn kledingaankopen. De film ‘The True Cost’ is zeker een aanrader en geeft een goed beeld van de situatie op dit moment. Staat gewoon op Netflix. Nog een aanrader: ‘De slag om de klerewereld’. In deze driedelige serie gaat Teun van de Keuken (je weet wel, die van de Keuringsdienst van Waarde en Tony’s Chocolonely :-)) op onderzoek uit in de wereld van de kledingindustrie. Je kunt ‘m hier terugkijken.

fair fashion ninamaakt happy acorn beginnerstips

happy acorn  Ga naar een kledingruilfeestje!

Oeps, dit heb ik zelf nog nooit gedaan. Maar het lijkt me zo leuk! Misschien ga ik er ooit wel eentje organiseren, want volgens mij is het hartstikke gezellig. En heel verantwoord dus, want je ruilt al je miskopen in voor leuke tweedehands items die je wél gaat dragen.

happy acorn  Stel jezelf een klein doel.

Kijk, die eerlijke kledingkast die is er niet van de één op de andere dag. En het goede nieuws: dat hoeft ook niet! Zet gewoon af en toe een klein stapje, en maak het jezelf niet te moeilijk. Geef jezelf de tijd om uit te vinden wat voor jou wel en niet werkt. Daag jezelf eens een maandje uit om alleen eerlijke of tweedehands kleding te kopen, of verzin een ander klein en haalbaar doel. Bijvoorbeeld:

happy acorn  Koop voortaan je basics verantwoord.

Een fijne eerste stap. Koop je regelmatig van die simpele effen t-shirts bij de hema voor een paar euro? Koop dan nu de variant van biologisch katoen. Misschien niet eerlijk geproduceerd, maar in ieder geval zorg je er daarmee voor dat de katoenplukkers geen chemische stoffen meer binnen krijgen. Voor basics die wél eerlijk gemaakt zijn kun je eens kijken bij Saint Basics of Geitenwollenshirts.

fair fashion ninamaakt happy acorn beginnerstips

happy acorn  Laat je eerstvolgende kledingaankoop tweedehands zijn.

Niemand zegt dat je nóóit meer een ‘gewoon’ kledingstuk mag kopen. Maar hé, neem jezelf eens voor om de volgende keer iets tweedehands te kopen. Behalve dat het je een drempel geeft om niet impulsief van alles in willekeurige winkelmandjes te gooien, geeft het je ook precies dat zetje om gauw (weer) eens vintage of tweedehands te gaan shoppen.

happy acorn  Wacht niet. Begin gewoon ergens :-) 

Wacht niet op de perfecte omstandigheden om in één keer volledig over te gaan op fair fashion. Heus, die omstandigheden komen er niet. Zet eens een eerste stapje in de goede richting. Dan komen al die andere stapjes vanzelf een keer.

Zo, tot zover mijn beginnerstips! Wat denken jullie ervan? Heb je misschien zelf nog tips? Ik ben benieuwd!

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »