Het grote vloerkleeddilemma.

Soms moet je je gewoon even druk maken over dingen die heel belangrijk lijken, maar het niet zijn. Zoals vloerkleden. Al maanden struin ik alle webshops af naar een mooi vloerkleed. Want ja, we hebben er al een, maar die is niet mooi. Of nou ja, niet mooi genoeg. En ik weet wel dat het op wereldschaal niet de meest belangrijke beslissing is, maar toch. Keuzes maken is nu eenmaal moeilijk en ik ben nu eenmaal perfectionistisch. Dus we pakken het serieus aan. Zelfs floris, die het huidige vloerkleed eigenlijk wel prima vindt, bemoeit zich ermee. En omdat mijn blog nu eenmaal niet alleen nuttige informatieve posts bevat, vind ik dat ik best wat van onze zoektocht mag delen. Wie vind het nu niet interessant om over de vloerkleedstruggles van een kieskeurig meisje en een iets minder kieskeurige jongen te lezen?

happy acorn kleed

Waarom dan eigenlijk?

Kijk, we hebben dus een donkerrood vloerkleed. Een beetje een hoogpolige, je weet wel, met van die omhoogstekende draadjes (voor de vloerkleedleken onder ons). De maat is perfect, maar ik ben gewoon niet zo weg van de kleur. Donkerrood vind ik mooi voor van alles, maar niet voor in huis. Ik weet niet waarom. Het klopt gewoon niet. Mocht je de foto van hierboven liever zonder letters zien, voilà:

happy acorn kleed

Reden twee voor de zoektocht is dat de hoogpoligheid mij niet helemaal ligt. Ik ben nog in de oriënterende wat-is-het-nu-precies-fase, maar het lijkt erop dat ik een beetje huisstofmijtallergie heb. En tussen al die hoge polen komen een heleboel stofjes. Die je er niet uit kunt stofzuigen. En hij past ook niet in de wasmachine. Dus dan ben ik de hele tijd aan het niezen. (Oke, eigenlijk valt het wel mee, maar in de zomer had ik er wel heel veel last van. Ik weet nog steeds niet of het door het vloerkleed komt, maar irritant was het wel.)

En er is ook nog een derde reden, en die heet Frits. Frits houdt van knabbelen, en ook van graven. Dus hij stoeit met het vloerkleed alsof het een weiland vol graspolletjes is. En hij probeert lekker alle draadjes op te eten (lukt ‘m gelukkig niet). Hoewel we de schade nog niet echt zien, vinden we Frits en ons vloerkleed niet zo’n ideale combinatie.

Wat zijn de wensen?

Het toekomstige perfecte kleed mag niet te klein zijn. 140 x 200 cm is ongeveer het minimum. Anders verdrinkt ie in onze enorm gigantisch grote (ahum) woonkamer en ziet het er zo zielig uit. Verder zijn we op zoek naar wat vrolijkheid. Kleur vinden we leuk, en anders toch in ieder geval een mooi patroon. Niet te saai alstublieft. En ook niet helemaal wit (vlekken enzo, niet handig.), maar ook weer niet te donker. Anders wordt het zo’n zwart gat op de grond, dat willen we niet. Sowieso vind ik effen niet zo’n succes, tenzij het een superspeciale structuur heeft. En o ja, ik hou van geometrische patronen. Maar dat is geen vereiste. Wat wel een vereiste is: hij mag niet te duur zijn. Tweehonderd euro is wel een beetje de max. Too bad peanutspread, want ik heb al een miljoen mooie kleden van achthonderd euro gezien.

Wat zijn de mogelijkheden?

Dus met die eisen in mijn achterhoofd ging op onderzoek uit. Ik ontdekte dat de webshop van Urban Outfitters vloerkleden heeft. Heel veel. Ik herhaal, heel veel. En niet onbelangrijk: hele mooie! Ik was ervan overtuigd dat er binnenkort een van de prachtige kleden van UO in onze kamer zou liggen stralen. Totdat ik erachter kwam dat ze ze niet internationaal verzenden. Mieuw. Dus toen waren er ineens heel veel minder mogelijkheden. Gelukkig hebben ze bij Wehkamp ook echt mooie kleden, maar die zijn meestal wel iets minder speels en vrolijk en geometrisch zijn. En dan hebben we nog de good old Ikea. Sommige kleden uit hun assortiment zijn serieuze opties, maar ik vind het jammer dat ik dan steeds minstens drie bloggers ken die het kleed ook hebben. Ik ben nog aan het bedenken hoe erg ik dat vind…

En nu komt Floris’ aandeel.

Ik heb de afgelopen weken dus al heel wat vooronderzoek gedaan. Floris keek af en toe een beetje vanaf de zijlijn mee. Tot nu (of nou ja, eigenlijk tot vorige week). Want floris is een grafisch ontwerpmeneer en zei: ‘Ooh we moeten een stylomatic maken!’ En de volgende dag zei hij ‘nee, eigenlijk bedoelde ik geen stylomatic, maar een mock-up.’ Oké. Dus. Gelukkig legde hij uit wat hij bedoelde. En ik kan het eigenlijk niet uitleggen (ik weet nog steeds niet de precieze definities), maar inmiddels snap ik het wel. Ik schoot de volgende dag wat foto’s van onze woonkamer, en vervolgens verving floris in photoshop ons kleed door de mooie kleden die ik had opgesnord. Zodat we vet goed kunnen zien hoe het staat en wat mooi is in ons kneuterige huisje. Kijk maar mee.

happy acorn kleed

Dit kleed vind ik vooral mooi vanwege het zigzagpatroon. Het is handgemaakt, van repen gerecycled leer en jute en daardoor vind ik ‘m wat bijzonderder dan de meeste kleden. Ik vrees dat ie niet zo zacht is aan onze voeten, maar mooi vind ik hem wel. Toch denk ik dat we deze niet gaan bestellen, want we vinden de kleur niet zo goed bij onze vloer passen. Net niet contrasterend genoeg.. Maar wie weet, ik onthoud ‘m nog even. Mocht je benieuwd zijn: hij is te bestellen bij Wehkamp en kost € 149.

happy acorn kleed

Dit kleed hebben we al een hele tijd op het oog. Elke keer als we bij de Ikea zijn – en dat is minstens twee keer per maand – twijfelen we weer even. Hij voldoet eigenlijk helemaal aan onze eisen, alleen kom ik ‘m vaak tegen bij andere mensen en dat vind ik jammer. Iets unieks hebben en Ikea gaan niet zo goed samen. En floris vindt het stom dat ie niet zacht aan je voeten is. (Oeps. Eigenlijk is geeneen van de kleden die ik heb gevonden zacht aan je voeten. Niet tegen hem zeggen, hoor.) Dit gezellige Ikeakleed kost € 99,95 en is hier te bestellen.

happy acorn kleed

Deze vinden we ook tof, alleen vinden we, net als bij het eerste kleed, ‘m niet mooi bij de vloer passen. Dat is stom. Die lichte kleuren staan gewoon een beetje gek bij ons lichte laminaat. Dit is ook een Ikeakleed trouwens, kijk maar hier. Kost € 149. (Misschien moeten we gewoon een andere vloer.. (Grapje floris.))

happy acorn kleed

O, o, waarom komt dit kleed van Urban Outfitters? Geen optie dus. Jammer want ik vind het patroon echt tof! Mocht je toevallig in Engeland of Amerika wonen, dan kun je ‘m hier bestellen. Hij is bovendien afgeprijsd naar € 45 (geen grapje).

happy acorn kleed

We waren toch even benieuwd hoe iets donkers/fels/heftigs als dit zou staan. Ik zou er niet zo snel voor kiezen, ondanks dat ik het kleed heel mooi vind. Nou ja, misschien maar goed, want deze is ook van Urban Outfitters. En ook nog uitverkocht, zie ik nu.

happy acorn kleed

Ik kwam dit kleed laatst tegen op de blog van Team Confetti en kort daarna zag ik ‘m in de webshop van Urban Outfitters. Ook niet te bestellen dus, maar tof is ‘ie wel! Weer jammer dat beige niet bij de vloer past, maar de rest van de kleuren staan vet gezellig in onze kamer. Blijkbaar vonden meer mensen deze mooi, want hij is inmiddels ook uitverkocht.

En dan is er nog één optie: zelf een kleed maken. Ook hiervoor heb ik al heel wat inspiratie opgedaan, maar een kleed van anderhalf bij twee meter lijkt me behoorlijk veel werk. In ieder geval als je ‘m gaat haken, weven, of van viltbolletjes maakt. Een eenvoudig kleed kopen en die schilderen is misschien nog wel een optie. Dan zou ik voor zo- of zoiets gaan misschien..

Weet je wat? Ik denk er gewoon nog even over na. Ik breid gewoon lekker mijn pinterestboard ‘Let’s find a new rug’ verder uit en wie weet hebben we over drie jaar dan wel een nieuw vloerkleed. Of welke vind jij het mooist? Alle tips en ideeën zijn welkom! :)

19 reacties

 1. lastige keuze, Ik vind die van UO geweldig en past helemaal in jullie interieur!d
  Ik zou zeggen: boek een reisje en koop hem als souvenir. 2 vliegen in een klap. Want na al die tapijtzoektochten ben je echt wel even aan vakantie toe ;-)
  Een goede 2e optie is die van Pinterest van Westelm. Zou ook erg goed staan in jullie huisje.

 2. Wat vind ik het fantastisch dat ik net een hele post over een vloerkleed heb gelezen, en het ook echt daadwerkelijk leuk vond haha! Mijn tip is; ga voor een niet te duur kleed. mocht je dan over een paar jaar zoiets hebben van, meh, tijd voor iets nieuws, dan is het gelukkig geen rib uit je lijf geweest!

  • Haha, dat beschouw ik als een compliment ;-) Tja, we willen inderdaad niet een megaduur kleed, maar tegelijkertijd wel eentje waar we écht blij mee zijn (anders kunnen we net zo goed het kleed houden wat er nu ligt..)

 3. Ha die tweede, gekleurde streepjes van Ikea heb ik :) Boeit me werkelijk geen drol dat ie ook nog in duizend andere huizen ligt. Heb ‘m gecombineerd met alleen maar unieke tweedehands meubels dus dat maakt het wel goed. Het is niet alsof het een jurkje is die je elke dag aandoet naar school met het risico dat 10 anderen heb ook aanhebben die dag ;)

 4. Heel herkenbaar. In mijn geval moet je het vloerkleed vervangen door een bank. Ik ben al zes maanden op zoek. Heb je trouwens al de site van Westwing Home & Living geprobeerd? Die hebben ook regelmatig vloerkleden in de aanbieding.

 5. Ik zou zelf toch voor een effen kleurtje gaan. Ik zou het zelf veel te druk vinden met een patroontje. En zou ik ook nog eens kiezen voor een veilige kleur als grijs. Past perfect bij ons interieur en is makkelijk te combineren. Ik zou ook graag een kleed willen, maar ben bang voor plassen en kotsende katten op mijn kleedje. Dus houden we het bij het kale laminaat.

 6. Hmm, rood is inderdaad wat heftig, maar naturel is in combinatie met de vloer wel héél naturel. Ik vind van de haalbare opties het gestreepte Ikea-kleed het leukst! Persoonlijk hou ik altijd erg van (fake-)Perzische tapijtjes. Wij hebben er vorige week één bij Ikea gekocht voor 35 euro!

 7. Hoi Nina, het het-lijkt-wel-als-ik-allergisch-ben-voor-huisstofmijt probleem heb ik ook en heb daarnaast ook twee knagende konijntjes dus ik snap je wensen. Hoog op mijn wishlist staat een kleed van brita sweden o.a. te koop bij supergoods be. Met de kleurtjes en grafische printjes zouden denk ik ook goed bij jou in huis passen. Jammer alleen dat ze erg duur zijn…. succes met je zoektocht!

 8. Ah, vet gedaan zo! Geeft een goed beeld. Ik vind de eerste twee heel erg leuk, of anders de vierde. Lekker druk, maar het heeft wel wat. Wij hebben thuis ook altijd een kleed liggen, geeft wel echt sfeer! (en het is tenminste niet zo koud aan je (blote) voeten)

 9. Handig zo’n vriendje dat mock-ups kan maken!
  Kan je niet een kleed kopen en die gaan customizen?
  Ik vind die laatste trouwens erg tof, vooral door de kleuren, staat mooi in jullie huiskamer.
  Succes met de zoektocht!

 10. Pff lastig lastig. Wel echt superslim om op deze manier verschillende dingen uit te testen. Ik denk dat ik die van de IKEA het meest mooi vind staan maar het gaat natuurlijk om jullie mening. Is dat kleed ook handig voor Frits? Of maakt dat niet zoveel uit? Er is zo veel keuze, dat ik het al knap vind dat je deze selectie hebt kunnen maken, maar eigengemaakt is inderdaad ook wel erg tof. Okee, haha ik ben niet zo helpend volgens mij ;) Succes!

 11. Oh lastig he, ik vind dat gezellige Ikea kleed wel heel mooi staan hoor. Who cares dat meer mensen hem hebben. Ik heb ook een keer in de 101 woonideeen een zelfmaakidee gezien voor een vloerkleed gemaakt van tapijttegels. Je zal het wel niet geloven (want: tapijttegels..) maar het was eigenlijk best wel mooi geworden. Wacht ik snor m ff op voor je, misschien heb je er wat aan. http://www.101woonideeen.nl/zelfmaken/stappenplan-karpet-leggen.html

 12. Ik weet niets van vloerkleden, maar ik wilde wel zeggen; je hebt een hele leuke blog! En ik denk dat azuurblauw/turquoise/blauw wel mooi in jullie woonkamer staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »