Hoe er toch nog een herfstlijstje kwam.

herfstlijstje 2016 happy acorn

Schreef ik dinsdag nog dat ik geen zin had in een herfstlijstje, zat ik woensdagavond aan de keukentafel met pen en papier om – juist ja – een herfstlijstje te maken.

Waarom? Nou, eigenlijk vooral door dit artikel. Kyra schrijft over de veranderende seizoenen, en dat het eigenlijk heel oké (en misschien zelfs wel logisch) is dat je gevoelens een beetje met de seizoenen mee veranderen. Dat het niet per se erg is dat je in de herfst wat minder optimistisch en energiek bent dan in de zomer. Dat die melancholische gevoelens van de herfst ook hun schoonheid en waarde hebben. Kijk, dit schrijft ze bijvoorbeeld:

“Life is not stagnant, not fixed. Life is ever changing, diverse and dynamic. We are not always blissfully energetic. We are not always self-assured and outgoing. We are part of nature, and like her enjoy our seasons. We move with her. We are affected by her. We change. It is this dance that makes our lives richer, deeper, broader and sundry.”

En dat vind ik dus prachtig. En waar ik me de afgelopen weken (bewust of onbewust) verzette tegen de herfst, omdat ik het gevoel had mijn vrolijke zelf een beetje kwijt te zijn, gaf dit artikel precies het perspectief dat ik nodig had.

Dus ik stak kaarsjes aan, maakte een kopje thee en maakte een lijstje.

herfstlijstje 2016 happy acorn

Omdat ik een beetje moe wordt van alle dingen die ik moet, schreef ik er alleen dingen op die ik zou willen doen. Als het dan niet lukt, dan hoef ik me in ieder geval niet schuldig te voelen :-)

Ik schreef er een paar van die typisch fijne herfstdingetjes op, zoals kopjes thee drinken, kaarsen aansteken en herfstige muziekjes luisteren. Want dan voelt het in huis ook wat meer als herfst, en klopt binnen wat meer met buiten.

Ik besloot ook om het in de ochtenden wat rustiger aan te gaan doen, zodat ik de middagen vooral kan gebruiken om hard te werken. In september deed ik het andersom en dat werkte toen heel fijn, maar ik merk dat ik nu juist behoefte heb aan rustig op gang komen. Heel vroeg opstaan terwijl het nog donker is maakt me niet echt gelukkig, en het lijkt me beter om de dag een beetje blij te beginnen :-)

herfstlijstje 2016 happy acorn

Terwijl ik bezig was dwaalden mijn gedachten af naar een trui die zo lang is dat het eigenlijk een jurkje is. Dat lijkt me stiekem best heel fijn, dus dat mocht ook op het lijstje. Ik heb de perfecte nog niet gevonden, maar deze komt zeker in aanmerking :-)

Verder geloof ik dat de herfstversie van mijzelf af en toe best wat rust nodig heeft. Ik bruis gewoon iets minder hard van energie dan wanneer de zon heel hard schijnt en ik zonder jas naar buiten mag. Dus ik sprak met mezelf af dat dat oké is, en dat ik dus best af en toe in bad mag of een half uurtje op een yogamatje mag chillen.

En o ja, ik zie de afgelopen dagen steeds een grote bol gele wol in mijn wolmandje liggen, en die vraagt erom om een hoofdband/oorwarmer te worden. Stiekem heb ik de hele tijd zin om een fijn muziekje aan te zetten, onder een dekentje te kruipen en die te gaan haken. En dan kan ik ‘m daarna dragen, dat lijkt me ook heel fijn.

herfstlijstje 2016 happy acorn

Dus ja, zo werd het lijstje steeds voller.

En gisteren vond ik zomaar een roze blaadje op straat, dus die mocht er ook bij. :-) Want stiekem zijn al die gekleurde blaadjes ook best wel iets moois. En zeg nou zelf, roze is toch veel mooier dan groen?

PS. Wauwie, dit is alweer mijn zesde seizoenslijstje :-) Hier vind je ze allemaal.

16 reacties

 1. Fijn dat je toch weer een lijstje hebt gemaakt, wat staan er heerlijk fijne dingen op <3 Ik heb deze herfst voor het eerst zo'n lijstje gemaakt en ik denk dat ik het in de winter nog maar eens ga doen, want wat is het fijn :)

 2. Zo fijn Nina <3 Ik kan heel veel van je lijstje ook mee doen, en doe ik misschien ook wel deze herfst. Vooral die beetjes opruimen, en 's ochtends even genieten en rustig wakker worden en voor mezelf zorgen. Extra belangrijk lijkt het wel nu de dagen veel korter zijn.

 3. Herfst kan mooi of lelijk zijn, dat blijkt maar weer! Het is eigenlijk ook wel mooi gezegd, dat het logisch is dat onze gevoelens en gedachte anders zijn dan in bijvoorbeeld de zomer! Daar had ik eigenlijk nog niet zo bij stil gestaan..

 4. Heerlijk lijstje Nina.
  Ook zo mooi vormgegeven! En wat zijn je foto’s fijn.
  Wat prachtig inderdaad wat Kyra schrijft. Dat zet me echt aan het denken. Ik zie het namelijk ook als iets vervelends dat ik beïnvloed raak door het weer, maar waarom is dat eigenlijk erg? Misschien is het wel logisch, dat we met de seizoenen meegaan, zoals zij zegt.
  Liefs

 5. Wat een mooi en fijn stukje heb je geschreven. Ik ben nu twee weken terug uit Indonesië en merk dat ik inderdaad wat minder vrolijk ben en minder energie heb. En dat terwijl ik de herfst juist een prachtseizoen vind! Maar dit doet me weer beseffen dat het best oké is allemaal en dat ik ook mag genieten van de kleine dingen :)

 6. Wat een fijne woorden en blog. Mooie, andere manier van kijken. Misschien moet.. Nee, laat ik ‘moeten’ vermijden. Misschien is het goed en helpend om met deze blik zelf ook zo’n herfstlijstje te maken.

  Liefs Mickey

 7. Oh ik ontdekte je blog net door het verjaardagsfilmpje van Sanne. Wat een mooie blog dit. Tof lijstje, en mooi handschrift! Een fijne gedachte om enkel dingen op te schrijven die je wil doen ipv dingen die moeten gebeuren :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »