Hoe je een Griekse koffiecake maakt zonder koffie.

Stiekem houd ik best wel van bakken. Ik bedoel, ik kan het niet zo goed. Maar als je dan een beetje met duizend spulletjes in de keuken staat te klungelen en het resultaat is ondanks alles tóch heel lekker, dan word ik daar gewoon vrolijk van. Dus ik heb me voorgenomen de komende tijd weer eens wat meer gekke receptjes uit te proberen. Vandaag waagde ik een poging en joepie, het lukte!

happy acorn cake

Een Griekse yoghurt koffiecake, dat werd het. Een beetje merkwaardig wel, want er zit geen koffie in. Maar ik heb ontdekt dat het wel extra lekker smaakt als je er een kop koffie (of cappuccino, muhaha) bij drinkt. Oké, ik dwaal af. Ik vond het recept op de niet geheel onbekende blog van A Beautiful Mess, kijk maar. Nu kan ik hier mijn verhaal stoppen en jullie allemaal dat recept laten gebruiken, maar dat doe ik lekker niet. Ik vond het namelijk best wel heel irritant dat al die maten in cups staan en de temperatuur in Fahrenheit enzo. Al dat gereken en gespeur. Ik bedoel, er zijn wel reuzehandige tabellen te vinden, maar ik vind dat het recept ook best in het Nederlands op het web mag staan. Dus kijk, daar komt ‘ie:

Wat heb je nodig?

happy acorn cake

Voor het beslag:
– 130g bloem
– driekwart theelepel bakpoeder
– driekwart theelepel baking soda*
– een kwart theelepel zout
– 120g boter (op kamertemperatuur)
– 130g suiker
– 1 ei
– 1 theelepel vanille-extract
– 125g Griekse yoghurt

* nog even over het baksoda: ik kom het de laatste tijd vaak tegen in Amerikaanse recepten. Je schijnt het bij de drogist te kunnen kopen als natriumbicarbonaat of zuiveringszout, maar ik kwam het tegen bij de Koko Toko in Groningen, gewoon als baking soda. Even zoeken dus, maar dan heb je ook wat. Het was niet heel duur: € 2,50 voor 450 gram (en dat zijn dus best wel veel theelepels..).

Voor het donkere spullie:
– 40g gehakte nootjes (het officiële recept zegt pecannoten, ik gebruikte zelf walnoten omdat we die nog hadden liggen.)
– 45g bruine suiker
– een halve theelepel kaneel
– 3 eetlepels boter, op kamertemperatuur
– een snufje zout

En verder:
– een cakeblik of andere vrolijke bakvorm
– een mixer

En hoe maak je het dan?

Meng in een kleine kom de bloem, het bakpoeder, het baksoda en het zout.

happy acorn cake

 

Mix in een grotere kom de boter, de suiker, het ei en het vanille-extract. Mix het mengsel uit de kleine kom er door. Voeg vervolgens de Griekse yoghurt toe en meng het door elkaar.

happy acorn cake

 

Nu komt het spullie voor het donkere laagje in de cake. Meng de drie eetlepels boter, het zout, de kaneel, de bruine suiker en de gehakte nootjes door elkaar. Het wordt een dik, plakkerig mengsel (lekkerrrrr).

happy acorn cake

 

Vet nu je bakvorm in met boter (en het liefst ook met een beetje bloem, want het donkere laagje wordt best wel sticky en wil dan heel graag aan de vorm plakken..). En verwarm de oven voor op 160 graden.

happy acorn cake

 

Mik het lichte beslag in de vorm. Het dikke bruine mengsel, hè bah donkere mengsel kun je er over verspreiden. Het ziet er een beetje gek uit, al die klontjes op het beslag, maar bij het bakken zakt het naar beneden en komt het vanzelf goed.

happy acorn cake

 

Zet het hele gebeuren in de oven en laat het daar 45 tot 50 minuten staan. Nu heb je mooi tijd om de afwas te doen of in mijn geval, de vaatwasser in te laden (joepie). Na drie kwartier kun je met een satéprikker even checken of het gaar is. Ik kan me niet voorstellen dat ik nu iets nieuws vertel, maar mocht je het echt nog niet weten: als je erin prikt en hij komt er schoon uit, dan is het gaar. Zit de prikker onder het beslag, dan laat je ‘m dus nog even in de oven. Easy as pie! Als je de cake eruit hebt gehaald, laat hem dan nog minstens tien minuten staan voordat je ‘m uit de vorm haalt.

happy acorn cake

 

Schenk jezelf en je vrienden een kopje koffie in en geniet ervan!

happy acorn cake

8 reacties

  1. Klinkt als een lekker receptje waar ik altijd alles al voor in huis heb (behalve de nootjes, maar dat is toch minder belangrijk dan bloem). Baking soda is ook te koop bij jumbo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »