Hoera, ik heb een ienieminibedrijfje!

happy acorn ninamaakt kaarten etsy webshop handgemaakt

Oeeeee, ik vind het zo spannend om dit te typen! Ik had al een paar keer laten vallen dat ik wat stiekeme plannetjes had, en vanaf vandaag zijn ze dus niet meer stiekem: ik heb een webshopje! Een heuse echte Etsy-webshop waarin ik kaarten verkoop. Zelfgemaakte kaarten ook nog, oh yeah! Ik weet dat het in de gigantische instagram-, blog-, etsy-, webwinkelwereld eigenlijk weinig voorstelt, maar voor mij is het best een belangrijke stap, dus ik ga er lekker heel veel over vertellen. Ha!

Ik ga er zelfs zoveel over vertellen dat het niet in één blogpost past. Dus vandaag vertel ik heel kort wat je precies in die webshop kunt vinden, en heel lang over hoe dit idee tot stand kwam en wat er allemaal wel niet aan voorafging. Want dat is dus eigenlijk best veel.

Wat eraan voorafging…

Ik loop al best een poosje rond met het gevoel dat ik ‘verder’ wil in de creatieve wereld. Als in: iets met werk enzo. Eigenlijk sinds ik (voorjaar 2014) een cursus kunstjournalistiek volgde en daarvoor een kunstenaar moest interviewen. Dat interviewen en erover schrijven vond ik best heel leuk, maar eigenlijk dacht ik de hele tijd: ik wou dat de rollen omgedraaid waren! Dat iemand anders míj gaat interviewen omdat ík creatieve dingen doe, in plaats van dat ik de ander uithoor over hoe leuk en creatief ze wel niet is.

happy acorn ninamaakt webshop etsy kaarten handgemaakt

Dus dat werd mijn missie. Ik besloot niet meer zo hard te investeren in een suffe, theoretische carrière, waar ik eigenlijk helemaal geen zin in had, maar te gaan kijken hoe ik mijn creativiteit zou kunnen stroomlijnen en in een professioneler jasje zou kunnen stoppen.

En toen ontdekte ik inkt en papier en ging ik tekenen en handletteren en was dat ineens heel leuk. En plotseling waren er ook wat mensen in mijn omgeving die het heel tof vonden en vonden dat ik daar meer mee moest doen. En toen vielen er wat puzzelstukjes op hun plek. Bijvoorbeeld het puzzelstukje van een paar jaar geleden, toen ik zei ‘Later begin ik gewoon een kaartenwinkel, waarin ik alleen maar hele mooie kaarten verkoop!’. En het puzzelstukje van de vriendin die zei: ‘Nina, jij stuurt altijd zulke leuke kaartjes, dat is echt een talent!’. Die puzzelstukjes gingen vooral over kant-en-klare kaarten, maar toen een paar anderen mijn schetsboek zagen en zeiden ‘Je moet er kaarten van maken!’, had ik ineens een heel groot puzzelstuk in mijn handen.

happy acorn ninamaakt kaarten webshop etsy

Aanvankelijk had ik het idee om mijn ontwerpjes te digitaliseren (dat deed ik immers ook al voor mijn blog) en thuis af te drukken op mooi dik papier. Ik ging naar de papierwinkel (De Vlieger) in Amsterdam en kocht het mooiste papier wat ik kon vinden. Thuisgekomen bleek het niet door de printer te passen. Vier apparaten verder hadden we er eentje die zulk dik papier aankon, maar daarop was de printkwaliteit weer niet mooi.

Dat hele printerproces kostte nogal veel tijd, en bovendien had ik steeds hulp van floris nodig omdat ik niet zo’n printerexpert ben. Ik overwoog om het gewoon door een drukkerij te laten doen, maar juist het idee dat ik alles zelf kon doen, en de oplages zo klein of groot kon maken als ik zelf wilde, vond ik tof.

Totdat ik ergens in december dacht: en nu is het klaar met dat gepruts. Ik heb niet voor niks een snijmachine en peperduur prachtpapier gekocht. Dus ik zei doei tegen de printers en besloot de kaarten met de hand te gaan maken. Hoera voor ambachtelijkheid.

happy acorn ninamaakt webshop etsy kaarten handgemaakt

Dus ik maakte een stapeltje kaarten, fotografeerde ze, opende een winkeltje op Etsy, en poef, ik had een webshop! Ik vertelde het lekker tegen bijna niemand, want ik wilde er ook meteen een mooie website bij. Dat duurde een eeuwigheid, want ik wilde natuurlijk zoiets ingewikkelds, dat het technische gedeelte alleen door floris gebouwd kon worden, en hij heeft toevallig iets minder zeeën van tijd dan ik. Maar in alle kleine beekjes van tijd die hij wel had, kreeg hij het voor elkaar. Dus nu is het tijd voor vreugdedansjes en kan het feest beginnen. Hoera!

En nu…

In mijn webshop op Etsy staan op dit moment een stuk of tien kaarten, allemaal met de hand gemaakt. Het zijn kaartjes in ansichtkaartformaat die je aan iemand kunt sturen (want hé, daar zijn kaartjes toch eigenlijk voor), maar met een mooi tapeje op de muur zijn ze ook heel geschikt om je huis op te vrolijken. Want muren versieren, dat doe ik immers graag!

happy acorn ninamaakt webshop etsy kaarten handgemaakt

O, en ook heel belangrijk: ze zijn gemaakt van vet goed verantwoord Biotop papier. Heel dik (300 grams), dus niet van die slappe hapkaartjes. Gewoon lekker stevig, net niet spierwit, met een heeel fijn structuurtje, en ze glanzen niet. (Ik hou niet zo van glanskaarten, die doen me te veel denken aan supermarktflutkaartjes.)

Behalve Oost-Indische inkt en af en toe wat waterverf, zit er heel veel liefde in. Ik herhaal: heel veel liefde. (: Op sommige staat een tekeningetje, op sommige een mooie quote, en op de meeste gewoon allebei. Maar dat had je natuurlijk al gezien op al die foto’s hier tussendoor.

happy acorn ninamaakt webshop etsy kaarten handgemaakt

Op die bijbehorende website vind je geen spectaculaire lange verhalen (daar heb ik al een blog voor), maar gewoon wat basisinformatie over mij en het product dat ik maak. En natuurlijk een linkje naar de webshop. Dat er geen lange verhalen opstaan betekent niet dat je niet even hoeft te gluren, want floris en ik hebben er heel hard ons best op gedaan :) (En hij is heel mooooi en ik ben er stiekem megatrots op!) Dus klik maar hier of op het screenshot hieronder.

happy acorn screenshot website ninamaakt

En morgen…

Kijk, het liefst zou ik dus ook meteen vertellen waarom ik heb gekozen voor een webshop op Etsy, hoe ik zo’n kaart nou precies maak, en wat ik met mijn minibedrijfje hoop te bereiken. Maar je hebt zojuist al 900 woorden achter de kiezen, dus dat alles bewaar ik voor morgen. En misschien ook wel voor overmorgen, we zullen zien.

happy acorn ninamaakt webshop etsy kaarten handgemaakt

PS Ik vind het wel een beetje spannend klinken, dat ik ineens een bedrijfje heb. (Daarom noem ik het gewoon een ienieminibedrijfje, dat klinkt veel gezelliger). Ik voel me ook al bijna zakelijk, alsof ik nu ineens met een donkergrijze pencil skirt en een lichtblauw bloesje op mijn klikklakhakjes moet lopen. Don’t worry, dat doe ik niet. Mijn blog is ook nog steeds hetzelfde, en dat blijft ie ook. Oké, af en toe zal ik misschien een vrolijke update over mijn winkeltje geven, maar ik beloof plechtig dat het daarbij blijft. Dat mag wel toch?

PSPS Sorry dat het zo’n lang verhaal geworden is! Ik hoop dat het allemaal een beetje duidelijk is, maar als je nog vragen hebt ofzo, gewoon stellen. :)

82 reacties

 1. Soooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo cool! Gefeliciteerd chica! “A journey of a thousand miles begins with a single step”. Tranquilla and see where it takes you! Je mag trots zijn joh! Het ziet er geweldig uit! En ik geniet ALTIJD van jouw kaarten! :-)

 2. Gaaf! En wat ziet het er leuk uit! Je maakt ontzettend mooie kaartjes :-)
  Ik heb ook een tijd een Etsy-winkeltje gehad, tot helaas mijn burn-out weer toesloeg …

  Denk je eraan om je voorwaarden erin te zetten? (Bijvoorbeeld: hoelang nadat je kaart bij iemand aankomt – wettelijk minimaal 14 dagen – mogen ze het nog terugsturen? Wat zijn je verzendkosten? etc. Je kan bij andere Nederlandse shops afkijken, dat vinden ze vaak helemaal niet erg en dat scheelt veel denkwerk ;-) )
  Voorwaarden zijn voor veel (potentiële) klanten namelijk erg belangrijk, al is het maar omdat ze dan het gevoel hebben dat je over dat soort dingen na hebt gedacht. Dat soort dingen haalt ze dus eerder over de streep om bij je te kopen, en daar doe je het natuurlijk voor ;-)

  In je tags dubbele woorden gebruiken maakt trouwens dat je makkelijker gevonden wordt binnen Etsy. Probeer dus te combineren! Bijvoorbeeld ‘handgeschreven postkaart’ en ‘handgeschreven andsichtkaart’, ‘handgemaakte postkaart’, ‘handgemaakte ansichtkaart’, ‘unieke postkaart’, ‘unieke ansichtkaart’, ‘ansichtkaart oostindische inkt’ etc. Mensen zoeken namelijk niet alleen op ‘china ink’, want dan krijg je van alles …

  • Hoi! O, dankje voor alle goede tips! Dat soort dingen weet ik allemaal nog niet zo goed, dus wat dat betreft zijn alle tips welkom ;-) Ik ga ermee aan de slag :)

 3. Ah zo leuk! Ik zou ook wel graag een eigen Etsy winkeltje hebben, alleen weet ik nog niet echt wat ik dan zou moeten verkopen (ik maak van alles en nog wat en het gaat altijd in fases). Proficiat :)

 4. Nina! Wat TOF. Keiharde lurker hier, maar nu moet ik toch even een berichtje achterlaten. Want wat is dit duizend leuk. Ik vind je tekeningetjes op instagram ook altijd zo fijn en nu kan er dus gewoon mooie kaartjes van kopen. Ik ga gelijk even een kijkje nemen op je site (+32342 voor Floris want die site ziet er dus echt super mooi uit he)

     • De optie hoort aan de rechterkant te staan, als je in je winkelmandje zit (hehe, figuurlijk dan). Daar staat een rijtje met betaalwijzen, en iDeal is als het goed is de eerste. Als dat niet zo is, staan de instellingen misschien nog op Engels en dollars? Dan kun je helemaal naar beneden scrollen, en kun je het daar omzetten naar NL en euro’s.
      Hopelijk lukt het nu! :)

      • Nope, bij mij is VISA het eerste, daarna MasterCard, daarna een die ik niet ken en daarna DISCOVER. De instellingen staan al op euro’s. Is er nog een andere manier waarmee ik kan bestellen?

       • Mmm, interesting. Als je helemaal naar beneden scrollt, kun je ook je ‘regio’ instellen. Staat die op Nederland? Want anders geeft hij iDeal ook niet als optie, zie ik net (zelfs als ‘ie wel op Nederlands en euro’s staat..).
        Als het dan nog steeds niet lukt, mag je je bestelling doorgeven via de mail, naar nina@ninamaakt.nl. Dan fixen we het gewoon op een andere manier :)
        Succes!

 5. Waaaaah dit is ZO leuk! Gefeliciteerd! En wat zijn de kaarten prachtig. Ik vind sowieso dat je echt een hele leuke ’teken-stijl’ hebt. Ohhh, smelt smelt. Helemaal leuk. Ik weet al waar ik mijn volgende kaart voor iemand vandaan ga halen! X

 6. Wauw, wat een leuke mijlpaal! Daar mag je best heel trots op zijn hoor! Wat maak je mooie kaartjes ook! kan me helemaal voorstellen dat ze in je omgeving zeggen dat je daar iets mee moet gaan doen! Ik ga zo eens op je site kijken :)

 7. Gefeliciteerd! Wat ontzettend leuk! Ik heb alles gelezen (en het was niet teveel, ik wil meer weten en wacht dus met smart op je volgende artikel!) en toen in de webshop en op je site (zó mooi! Heel eenvoudig maar toch prachtig, klopt precies met wat je wil overbrengen volgens mij) en nu wil ik ze allemaal :) Ik ga het onthouden – én delen op Facebook, dit artikel – want ik vind het zo tof!

  • Ooo dankjewel voor je enthousiasme, dat is zo leuk om te lezen! En sorry dat het volgende artikel er nog niet op staat, ik wist ineens niet meer zo goed wat ik er nog over moest zeggen ;-) O wacht, ik heb plotseling een ingeving! Ha, dat artikel is dus toch onderweg :)

 8. Wat gaaf Nina! “Ik weet dat het in de gigantische instagram-, blog-, etsy-, webwinkelwereld eigenlijk weinig voorstelt” Niet waar, zooo niet waar, het is enorm stoer dat je dit doet en daar mag je echt hartstikke trots op zijn! Vind twee kaarten echt geweldig, die ga ik snel bij je bestellen! :D

  • Jaa, ik zag je bestelling! Ha, die ‘leaf it all behind’ tekende ik kort nadat ik jouw blogpost over je kettinkje (en het verhaal erachter) had gelezen. Tof dat je ‘m besteld hebt! :) En dankjewel voor je lieve woorden :)

 9. Wauw Nina, superleuk!! :) Ik ben gelijk al even naar je webshop gaan kijken en er zitten zo’n leuke en mooie kaartjes tussen! Ik ga er binnenkort ook enkele bestellen ;)

  • Haha, een ander vriendinnetje begon al over muurstickers en kussenhoezen, en nu jij servies. Ach, je moet wat te dromen houden ;-) Eerst kaartjes, dan zien we vanzelf wel waar het schip strandt :)

 10. Het geeft helemaal niets dat je post wat langer is geworden, want je schrijft altijd zo leuk!
  Je webshop en site zijn heel erg mooi geworden. En ik denk dat de kaarten nog best ietsiepietsie duurder mogen zijn, ze zijn tenslotte handgemaakt en je wil er misschien ook nog iets aan over gaan houden. Succes!

  • Ah, dankjewel :) Ik heb best lang getwijfeld over de prijs, en ik vind 2 euro inderdaad ook niet heel veel. Maar ik wil het ook laagdrempelig houden, dus voor nu vind ik het wel goed. Mocht ik op een gegeven moment echt teveel bestellingen binnen krijgen – en ik het dus niet meer bij kan houden om ze zelf te maken -, dan kan de prijs altijd nog een beetje omhoog ;-)

 11. Pingback: Monday Madness 043 - EvainBerlin.com

 12. Pingback: Share; Leuke & Inspirerende artikelen #4 -TijgertjeRawr

 13. Nina, ik heb je bestelling opgestuurd gekregen en ze zijn práchtig! Echt waar, ook die envelop! Iedereen thuis was super verbaasd dat ze handgemaakt waren, want ze zijn echt super mooi!

  Zet je op je blog als je weer een nieuwe collectie hebt? Ik ben fan!

  Liefs, Hendrik

  • Ah, dat is heeel tof om te horen! Dankjewel :) Mijn streven is om elke week een nieuw ontwerpje aan de shop toe te voegen (ik kijk nog even of ik daar een vaste dag voor prik..). Sinds gisteren staat er in ieder geval weer een nieuwe op :)

 14. Hey Nina! Wat mooi, echt zo stoer van je. Ik zag een kaartje met coffee o clock, wil je die een keertje voor mij maken? Die vind ik zo mooi voor mijn moeder

 15. Pingback: Nina maakt kaarten, handgetekend - Like & Love (it!)

 16. Pingback: Share; Favoriete artikelen van dit moment #4 - TijgertjeRawr

 17. Hoi Nina,

  nadat je mijn facebookpagina geliked had ging ik eens rondsnuffelen op jouw website. En wat een pracht vond ik daar! Echt heel erg mooi. En dit verhaal, over het beginnen van je eigen bedrijfje met alle puzzelstukjes is erg herkenbaar (:

  En je blog ga ik zeker volgen, want je schrijft erg leuk!

  • Ahh, dankjewel, zo leuk om te lezen! Ik ging ook heel uitgebreid op jouw site en blog kijken, en dat was ook heel leuk! Tof dat we allebei een beetje hetzelfde doen, maar toch ook weer heel anders (-: Woei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »