Ik voel

Ik ben een gevoelsmens. En niet zo’n beetje ook. Het schijnt dat twintig procent van de mensen hoogsensitief is, en ik weet vrij zeker dat ik er daar een van ben. Ach, een op de vijf is best veel, dus zo bijzonder is het nu ook weer niet. Maar zo voelt het soms wel. Zoals sommige mensen niet om hun rationele logica heen kunnen, zo kan ik niet om mijn gevoel heen. Eerder wilde ik het nog wel eens negeren, of een beetje verbergen (“ach, die ander begrijpt het toch niet, ik doe wel net alsof”), maar inmiddels ben ik erachter dat dat niet werkt. Ik heb me erbij neergelegd dat ik sommige dingen niet ‘kan’ omdat ze niet goed voelen, of dat ik soms niet-zo-logische beslissingen neem.

happy acorn always wear your invisible crown ninamaakt kaarten

Zo steek ik blijkbaar in elkaar. Is dat een zwakte? Ik denk het niet. Dat sensitieve gedoe zorgt er namelijk ook voor dat ik drie dagen vrolijk kan zijn omdat de zon schijnt. En dat ik ruzies en conflicten zo snel mogelijk uitpraat, omdat ik gek word van een negatieve sfeer. Dat ik een overload aan creatieve zooi maak, omdat ik een uitlaatklep nodig heb voor al die ingewikkelde gevoelens. Dat ik niet hoef te twijfelen of ik iets mooi vind of niet, want ik bedenk gewoon even of het confetti’s in mijn hoofd oplevert, of juist regenwolken.

Dat soort dingen, daar ben ik bijna wel een beetje trots op. Dus ik maakte een gedichtje. (Eigenlijk wel vijf, maar die waren allemaal heel lang en saai, dus toen werd het toch maar een korte.)

In één ding ben ik reuze goed
In voelen welteverstaan
Ik weet niet hoe een ander het doet
maar mijn gevoel staat altijd aan

Ik voel en val, sta op en ga
volg stap voor stap mijn hart
ik ga mijn dromen achterna
ben goed in voelen, en dat mag.

 

PS. Het plaatje hierboven is ook als kaartje te koop. Gluur maar even hier :)

BewarenBewaren

BewarenBewaren

31 reacties

 1. Wauw wat een leuk gedichtje :).

  Ik herken me ook wel in wat je zegt. Het biedt de gelegenheid om heel veel zon te zien maar ook om wolken donkerder te zien ofzo. Ik ervaar dat het zowel een ‘gave’ als een ‘beperking’ kan zijn.

 2. Oooh wat een mooi gedichtje. Als je die op een kaartje zet dan hoor ik dat heeel graag.
  Mijn zoontje is ook hypersensitief, ik vind het heel speciaal en mooi en kan ermee om gaan maar hij (en soms anderen) vinden het wel lastig..
  Ik ga je gedichtje voorlezen aan hem, lief.. dank je X

  • Ah, dat is lief om te lezen! Ik ga kijken of ik ‘m op een kaartje krijg (kleine/veel letters vind ik altijd lastig, maar ik ga m’n best doen :)), als ’t gelukt is laat ik het wel weten!

 3. Die foto in je sidebar is leuk! :D Dat eerst, maar verder ook een mooi stukje. Ik ben niet echt zo, wel redelijk een gevoelsmens (en steeds meer ook) maar lang niet zo erg als jij bijvoorbeeld. Dus soms begrijp ik die gevoelsmensen dan niet helemaal en denk ik ‘doe ff normaal’, maar over het algemeen kan ik voor alle twee de kanten wel begrip opbrengen (wat me dan weer heel nuchter maakt haha). Denk dat in elk geval heel waardevol is om het van jezelf te weten, dan kan je er ook beter mee omgaan.

 4. Mooi geschreven! Ik ben ook wel een gevoelsmens, maar niet zo sterk als jij. Hoewel ik soms wel echt van die momenten heb dat ik iets voor mijn gevoel echt moet doen of zeggen terwijl iedereen zegt dat het niet slim is. En vaak was het dan niet eens zo’n slecht idee dat ik het heb gedaan.

 5. Wauw heel mooi geschreven Nina en zo herkenbaar… Ik ben ook een echt gevoelsmens. Als ik kind zag ik dit vooral als ik negatiefs (want ik moest veel wenen omdat ik alles – ook gemene/vieze dingen- zo goed aanvoelde), nu probeer ik het ook vooral te zien als een mooie eigenschap van me…

 6. Op een veel te vroege ochtend stuit ik op je blog en man wat is hij leuk! Deze gaat bij de favorieten! <3
  En ik heb nog niet zoveel gelezen maar misschien kan ik zo inschatten dat je binnen de hooggevoelige (hsp) een hss'er bent. High sensation seeker. Kleiner percentage van de hspers is dat en houdt in dat je buiten de prikkels die je al extra krijgt ze ook zelf nog eens op zoekt en vrij extravert ben, even kort door de bocht :) maar misschien heb ik het mis! Hier staat het duidelijk omschreven:
  http://femkedegrijs.com/blog/wat-voor-hsp-type-ben-jij-en-wat-zijn-hier-de-voor-en-nadelen-van-hsp/

  Bedankt voor deze digitale fijnheid!

  • Ah, wat lief om te horen! (Ik heb even bij jou gesnuffeld en jij kan er ook wat van! Ik ben verliefd op de vogeltjes, dus ik ben je gaan volgen :))

   En ik zat nog even na te denken over wat je zei, maar ik weet het eigenlijk niet zo goed. Want ik ben niet per se avontuurlijk, en ik zie mezelf toch vooral als introvert. Maar wat ik over dat andere type las, stond ook niet echt op mijn lijf geschreven, dus ik denk dat ik er gewoon een beetje tussenin hang :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »