Juli was de maand van…

En toen was juli alweer bijna voorbij. Een echte zomermaand was het, in ieder geval in mijn beleving. Met rust en drukte en zomerse avonturen. En ook wel wat spanning en sensatie. En zon en zwemmen. Nou ja, en alles hieronder, lees maar mee:

Juli was de maand van…

o Mijn lange to-do-lijst even laten voor wat ‘ie is.

Het was dit jaar even zoeken naar een manier om vakantie te kunnen vieren. Omdat we geen wilde reisplannen hadden gemaakt, had ik voor juli per ongeluk best veel werk aangenomen, waardoor de vakantie iets minder spectaculair en vrij was dan andere jaren. Maar toch: ik doopte de tweede en derde week van juli tot zomervakantie (net als Floris), en zette alle lopende projecten even on hold. Stiekem werkte ik in die eerste week wel administratie bij, maakte ik een begin aan een nieuw project en verstuurde ik bestellingen, maar… alles in vakantietempo en zonder al te veel druk op de ketel. En hé, het was eigenlijk gewoon heel fijn. Want het voelde tóch als vakantie. Ha, missie geslaagd.

o Zomeravonturen en kleine reisjes.

Hoewel onze ideeën over een weekje Denemarken voorlopig even op de plank blijven liggen, trokken we er wel degelijk op uit. We ontdekten nieuwe strandjes op een half uurtje rijden en werden daar erg gelukkig van. Het Blauwe Meer en Het Nije Hemelriek, allebei prachtig in het bos, met heel helder water en – als je even doorloopt – fijne rustige stukjes strand. Zooooo fijn. Twee fijne middagen waren dat, met ultiem vakantiegevoel.

En dan was er nog onze minivakantie. We reden naar Nijmegen, banjerden daar wat rond, reden door naar een piepklein dorp in Noord-Brabant en belandden daar in een leuk huisje. We deden er nagenoeg niks en dat was precies genoeg. Of nou ja, we keken de nieuwe show van Rob Bell, An Introduction to Joy. Mega-aanrader als je wel wat hoop en inspiratie en tranen in je ogen van het lachen kunt gebruiken. :-)

Na twee nachtjes in het huisje reisde ik door naar Utrecht, ging ik in mijn eentje (of nou ja, samen met mijn boek) uit eten en logeerde ik bij een vriendin. De dag erna ging ik hup in de trein naar het volgende adresje (mondkapjesschroom ook weer overwonnen), namelijk een hele fijne vrouw die coach is en die mij de komende tijd gaat helpen om wat in de knoop geraakte stukjes van mezelf te ontrafelen. En dat brengt me meteen bij het volgende puntje.

o Me kwetsbaar en sterk voelen, soms tegelijk.

Ja, soms worstel ik best wel met van alles en vind ik het leven kneiters ingewikkeld. Ik had al langer in gedachten dat ik misschien wel wat hulp kon gebruiken, en afgelopen maand besloot ik daar een stapje in te zetten. In gedachten vond ik dat niet heel spectaculair, maar goed, toen dat procesje van iemand benaderen eenmaal in gang gezet was, vond ik het ineens toch heel spannend. Iemand in m’n hart mee laten kijken, ehm… dat voelde ineens best wel kwetsbaar.

Gelukkig kan je, zelfs als je je kwetsbaar voelt, toch nog steeds stapjes zetten. Dat bleek maar weer. Het stapje van een afspraak maken, het stapje van een skype-intake, het stapje van in de trein ernaartoe, het stapje van die eerste sessie ingaan… ik vond ze allemaal spannend maar ik deed het lekker wel. En het was goed. Ja, echt. Toen ik daarna in de trein naar huis zat, voelde ik me blij en gelukkig en trots en onoverwinnelijk. :-) En wat een geluk dat eerste keren er altijd maar één keer zijn! Vanaf nu kan het alleen maar relaxter worden. Dus hoera voor juli, waarin ik deze stap zette. De miniposter van afgelopen maand paste daar trouwens ook heel goed bij.

o Langzame ochtenden met koffie in bed.

Een terugkerend thema in de afgelopen maand was koffie drinken in bed. Normaal gesproken start ik mijn dagen met een wandeling, maar in de zomer gaat dat altijd iets minder vanzelf. Ik weet niet waarom eigenlijk. Misschien omdat de zon dan al lang en breed op is, en de magie van de vroege ochtend een beetje ontbreekt? Hoe dan ook. Ik besloot er in mijn vakantie even de brui aan te geven en in plaats daarvan de dagen te beginnen met koffie in bed. Floris en ik offerden onszelf omstebeurt op om koffie te zetten. Leuk muziekje erbij. Jep. Fijn.

o Dingen gedaan krijgen.

Nee, juli had niet alleen maar vakantiedagen. Ik had véél projecten lopen, dus het was een komen en gaan van mails, nieuwe versies van ontwerpen en proefdrukjes. Het voordeel daarvan vind ik de duidelijkheid: hup hup, taakje na taakje kunnen afvinken. Lekker productief ook. Het nadeel vind ik dat het een beetje als jongleren voelde en dat ik nauwelijks toekwam aan het maken van vrij werk. Dus ik heb me voorgenomen om daar de komende maanden meer ruimte voor in te plannen. Iets minder als een machientje ontwerp na ontwerp maken, en iets meer mijn eigen creativiteit volgen, dat lijkt me fijn. :-)

En over dingen gedaan krijgen gesproken: we ruimden ook de zolder op! Dat was nogal een klus, maar joh, wat fijn om nu het resultaat te zien! Ja, lekker veel uitroeptekens! Want we hebben een grote zolder waar veel zooi stond. We zochten een heleboel uit, deden dingen weg, gaven de rest een logisch plekje, hingen gordijnen op zodat de dozen uit zicht zijn, en het beste: ik maakte een superknusse chillplek. Waar ik yoga kan doen zonder dat ik mijn matje eerst uit hoef te rollen (zo luxe!) en waar ik ongestoord kan mediteren. En waar ik verse bloemen uit de tuin heb gezet. En kaarsjes. En heel veel kussentjes. Yes. Zo blij mee.

o Mezelf oefenen in mildheid.

Hmmm, het kopje klinkt misschien wat mwah/zweverig/cliché, maar ik kan er geen betere woorden voor vinden. Hoe dan ook, ik had het nodig, die mildheid. De productieve werkdagen, de avonturen uit m’n comfortzone en de spanning die bovenkwam door de afspraak met die coach, die hadden allemaal wat tegenwicht nodig in de vorm van een milde houding naar mezelf. De lat niet te hoog leggen. Heel vaak tegen mezelf zeggen dat het oké is. Mezelf eraan herinneren dat mijn best echt genoeg is, dat ik dingen spannend mag vinden, dat niet alles perfect hoeft te zijn.

Wat daarbij heel fijn hielp was het feit dat Karlijn af en toe op instagram geleide meditaties organiseerde. Een kwartiertje met een klein groepje mediteren via de videochat, waarbij de focus lag op diezelfde mildheid. Perfecte timing, dus ik deed lekker vaak mee.

En wat tof was: ik merkte hoe die chille liefdevolle houding doorsijpelde naar buiten toe. Toen ik bij een vriendin logeerde die in een best stressvolle periode zit, voelde het logisch om ook voor haar de lat een beetje lager leggen, haar aan te moedigen en haar met wat extra zorg en liefde (zoals een opgeruimde keuken en een vers kopje koffie) te omringen. En daar werden we allebei blije mensen van. :-)

Nou poe, dat was juli! Een mooie maand was het. En nu augustus, laat maar komen. Ik hoop dat ik die mildheid mee kan nemen en ik verheug me erop om mijn creativiteit lekker te laten stromen. Yes. En als je helemaal tot hier hebt meegelezen, dankjewel! Ik hoop dat jouw augustus ook een heerlijke maand wordt. :-)

14 reacties

 1. Nina, I love your writing…. I am starting my own blog, well just a place to pull together all my own musings about life after nearly 50 years. An online scrapbook? We’ll see…

  I have been inspired for some time by your illustrations and have just discovered your blog – its beautiful and I will follow you as my inspiration, all the way over here in Sydney. I am translating your pages, thank heavens for Google translator!

  Keep smiling and keep inspiring.

  • Hi Sarah, thank you! That is such a compliment :) I hope Google translator does a good job, and if not, I hope the accidental interesting sentences will make you smile ;-)
   And I love it that you’re starting your own blog. Have some fun in the creative process!

  • Dankjewel! Jaa, zo blij met het kopje. Ik maakte die bij een keramiekworkshop van Crooked Garden, dus elke keer als ik nu koffie uit dat kopje drink denk ik terug aan die fijne workshopmiddag :)

 2. Wat goed dat jullie twee weken vakantie hebben genomen. Een vakantietempo hoort daar ook echt bij. Ik was een week aan het kamperen in Friesland en dat was zo fijn. Een week lang wakker worden op een luchtbed, campingkoken en even geen laptop. Spelletjes doen, koffie voor de tent en prachtige natuur (en dorpjes). Die mildheid is voor mij ook een belangrijk punt. Ik meet vaak met twee maten (die voor mijzelf is veel strenger) en waarbij ik bij een ander denk ‘dat kan gebeuren’, straf ik dat bij mijzelf af. Fijn om te lezen dat het jou lukt wat milder te zijn, ik ga het ook proberen :)
  En wat een prachtige bloemen om je blogpost mee af te sluiten. Fijne nieuwe maand Nina! X

  • Ohh heerlijk dat je lekker hebt gekampeerd! Dat klinkt heel fijn :) En ja, herkenbaar, die twee maten. Niet altijd en in alle situaties, maar in veel gevallen mag de lat wel wat lager. Hoop dat het jou ook lukt :) Lieve groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »