kerstvakantietips – nu echt!

kerstkaartje

Zo. De eerste twee dagen van de vakantie goed doorgekomen? Die gaan meestal wel makkelijk hè, dan ben je gewoon blij dat je vakantie hebt en even niks hoeft. En dan morgen en overmorgen nog wat kerstfeestgedruis. Maar dan.. dan heb je écht vakantie, en moet je ineens bedenken wat je gaat doen! Geen nood, met enige hulp heb ik een to-do-, to-see- en to-listenlijstje samengesteld, waardoor dit de vakantie van je leven wordt (hopen we dan maar).

To Do

Joehoe, deze dingen kun je allemaal thuis doen. Terwijl je geniet van je knusse kerstboom en een lieve huisgenoot/meneer/vriendje/vriendinnetje/kind/etc. En van een fijn jengelig kerstliedje natuurlijk, waarover later meer.

to-do-in-de-kerstvakantie

1. Chai Latte maken
Geef je maar over aan de trend en drink chai latte. Want het is zoooo lekker. Ik vond het naar Sinterklaas smaken, maar volgens Maura van Yellow lemon tree is het vooral kerstig. Ach, het doet er ook niet toe, want het is lekker en het is december, dus ik zou het gewoon drinken. Je kunt natuurlijk naar een café gaan, maar het is kerstvakantie, je hebt tijd en je wilt wat leuks doen. Dus: je maakt het zelf, met dit recept. Ik vond op internet nog duizend recepten, maar met deze kan ik een heel klein beetje garanderen dat het lukt. Het kost misschien wat moeite om alle ingrediënten te verzamelen (tip: toko, excellent-dingen van albert heijn (=duur), søstrene grene of de flying tiger), maar dan heb je ook wat. Bij gebrek aan een keukenmachine gebruikte ik trouwens een vijzel, dat werkte ook prima. En dan maar smullenbrullennnn.

2. Winternagels lakken
Oh oh, ik zag op Team Confetti dit idee en ik vond het zo mooi! Ik rende naar de h&m (want daar komen de sterretjes en sneeuwvlokjes vandaan), maar onze h&m bleek geen nagellakjes te verkopen. Pfu. Gelukkig was ik de volgende dag in Groningen en daar hadden ze ‘m wel, jeee! :) En oh oh oh ik vind het nog steeds duizend mooi en ben heel gelukkig met mijn nagels.

3. Een mooie ingewikkelde lekkere bijzondere taart bakken
Het kan natuurlijk als toetje voor het kerstdiner, maar ik vind dat het ook best voor een ander moment mag. Dus trek al je kookboeken uit de kast en speur internet af voor het lekkerste taartrecept dat je kunt vinden. Of maak gewoon een supermooie wintertaart, zoals die op het plaatje. Het recept is in het Noors, maar gelukkig is google translate daar beregoed in.

To See

Het is vakantie, dus af en toe wil je ook wel even niets hoeven doen. Gelukkig heb ik ook tips voor dingen die je moet zien, dus het enige wat je dan nog hoeft te doen is je ogen open houden. Handig! :)

to-see-in-de-kerstvakantie

1. Frozen
Hatsekidee, voor de filmliefhebbers. Waar ik er overigens geen van ben. Gelukkig ben ik getrouwd met een filmexpert. Floris zegt hierover: “Frozen is de nieuwste familie animatiefilm van disney. Alle bekende ingrediënten voor een echte klassieker zijn aanwezig: een prinses (of twee), een prins, een humoristische sneeuwpop, een eland die zich gedraagt als een hond, een vleugje magie, en zoals de titel al zegt een heleboel sneeuw en ijs. Zeker een aanrader voor mensen die van disney houden. Hij stelt zeker niet teleur. Misschien wel een beetje zoetsappig door alle musical liedjes, maar in deze donkere kille dagen kunnen we best een beetje zoetsappigheid gebruiken. En met al die sneeuw in de film heb je met ‘frozen’  toch nog een beetje een witte kerst. :)

2. Kunst
Ik hou van musea! Vroeger was ik helemaal niet zo’n museumkindje hoor, maar toen ging ik kunstgeschiedenis studeren. En toen kocht ik een museumkaart en mocht ik zomaar gratis reizen van de overheid. En toen werd het wel wat :) Ik hou ervan om door die grote ruimtes te dwalen, met overal mooie bijzondere oude dingen om me heen en dat je dan even in een compleet andere wereld bent. Ik heb geen favoriet museum, ik ga liever steeds ergens anders heen. Maar als ik dan toch een tip mag geven.. Boijmans van Beuningen! Het is groot en je vindt er zowel oude als nieuwe kunst, en ook design en architectuur. En het restaurant is mooi. Lekker breed assortiment dus en daarom ook leuk voor mensen die niet alles van kunst (willen) weten. Alleen al voor de hippe garderobe zou ik er heen gaan (: Het vernieuwde Rijksmuseum lijkt me ook zeker de moeite waard, maar dat moet ik nog gaan zien. (ps. op het plaatje hierboven een kunstwerk dat tijdelijk in Boijmans heeft gehangen. toen ik er voor het eerst was :))

3. Je vrienden
Omdat het vakantie is, heb je nu tijd om je sociale contacten weer een beetje op orde te brengen. Dus leg de agenda’s naast elkaar en zorg dat je je vrienden en vriendinnen weer eens even ziet :) Want dat is leuk en dat vinden zij ook!

To Listen

Er zijn zó veel kerstliedjes! Best suf eigenlijk, want er zijn maar een paar weken in het jaar dat je ze kunt luisteren. En die paar weken zijn nu, dus nu moet je het doen! :) Bovendien dragen kerstliedjes hartstikke goed bij aan de kerstsfeer in je huis. En daarom hieronder mijn drie favoriete kerstalbums, die honderd keer zo onbekend zijn als ‘All i want for christmas is you’, maar ook honderd keer zo leuk. Woei!

to-listen-in-de-kerstvakantie

1. How to throw a Christmas party
Oooh, dit is de beste kerstmuziek ever. En dan bedoel ik ook echt ever. Ook heel geschikt voor de zomermaanden en alles daar tussenin. Httacp trad in 2010, 2011 en 2012 steeds rond de kerst op als tijdelijk clubje artiesten ofzo. Ze komen uit allerlei verschillende bands, maar schreven speciaal hiervoor een aantal kerstliedjes en voerden die dan op in Tivoli, Doornroosje en andere poppodia. Verkleed als Maria, Jozef, os, ezel, engelen, herders, wijzen, et cetera. Met nepsneeuw. En nog veel meer vrolijkheid. Wat een feest! :) Oké, tot zover de concerten. De muziek zelf is ook fantastisch, alternatief en gek en druk en rustig en mooi. Oké, ik kan het niet zo goed omschrijven. Maar had ik al gezegd hoe leuk het is? En wat ook leuk is, is dat je alle liedjes tegen een zelf gekozen bedrag kan downloaden op bandcamp. Nou ja, kijk maar gewoon zelf even op die site en luister alles. Mijn favoriete liedje is.. weet ik niet. Maar Beautiful star of the east is sowieso de moeite waard. (Oh en een soortgelijk kerstalbum, maar dan nog ietsjes bizarder, is deze.)

2. Relient K – Let it snow baby,  let it reindeer
Dit album kocht ik vijf jaar geleden ofzo, toen ik Relient K helemaal het einde vond. Inmiddels is dat iets minder en sla ik de drukke, rocky liedjes op dit album steevast over, maar alle rustige nummers zijn parels. En dan ook nog parels waar ik verliefd op ben, wat wil je nog meer? Misschien vind je al die maffe wilde kerstcovers juist te gek, dan moet je die vooral luisteren. Maar als je nina heet, luister je track 1 t/m 3, 7 t/m 9 en 14 t/m 17. Met als piek op de kerstboom nummer 8, I celebrate the day.

3. Sting – If on a winter’s night
Ik ben niet per se de allergrootste fan van Sting, maar op z’n tijd vind ik het wel mooi. Bijvoorbeeld nu. Ik vind dit album echt anders dan al z’n grote hits, maar door z’n stem is het wel typisch Sting. Ik kan het verder niet zo goed omschrijven geloof ik, luister maar gewoon. Favo track: #2 Soul cake.

Zo, tot zover alle kerstvakantietips. Veel doe-, kijk- en luisterplezier en een fijne vakantie!

bron plaatjes: to do 3, to see 1, 2 en 3, to listen 1, 2 en 3.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »