Een klein nieuw tekenprojectje

Nu ik ruim een jaar bezig ben met ninamaakt, gaan sommige dingen eigenlijk al best wel smooth. Ik bedoel, een winkel die mijn kaartjes wil verkopen? Ik draai er mijn hand niet voor om. Een kaartje op maat maken terwijl de klant over mijn schouder meegluurt? Ja hoor, dat kan.

Maar ha, laten we het een beetje realistisch houden. Het meeste is nog steeds een kwestie van vallen en opstaan.

Want vaak genoeg zit mijn hoofd vol met piekergedachten, vragen, twijfels en perfectionisme. Kan ik dit wel echt? Werk ik wel hard genoeg? Ben ik wel zakelijk genoeg? Ik noem mezelf nu illustrator, maar bluf ik dan niet een beetje? Ik heb nog zoveel te leren! Haal ik wel het uiterste uit mezelf? Als ik maak wat ik het mooist vind, verkoopt dat dan wel?

happy acorn ninamaakt daily drawings

Op sommige dagen blijven dat soort vragen maar door mijn hoofd gaan, en raak ik een beetje in de knoop. Ergens in april had ik een poosje enorm weinig inspiratie. De twijfels waren zo beklemmend dat er even niks uit mijn handen kwam. En wat er dan toch uit kwam vond ik niet goed genoeg. Ik was gefrustreerd en had steeds geen zin om te tekenen. Als ik dat wel deed voelde ik druk om iets nieuws te ‘moeten’ maken. Er is in de afgelopen vier maanden maar één nieuw kaartje in de shop gekomen! Elke keer als ik tekende, was ik in mijn hoofd bezig met hoe ‘verkoopbaar’ het zou zijn. Zou dit werken? Willen mensen dit kopen?

En hoe inspirerend ik social media ook vind, soms zit het in de weg. Door elke dag werk van andere creatievelingen te zien, legde ik de lat in gedachten steeds hoger.

De afgelopen week besefte ik weer dat het anders moest. En ha, ik zou Nina niet zijn als ik daar niet een heel gestructureerd plannetje voor zou bedenken. Ik begon een dertigdagenproject.

happy acorn ninamaakt daily drawings

De komende dertig (eh, nu nog 26) dagen maak ik elke dag een tekening. Ik heb er een half uur de tijd voor, ik doe het op een witte a4, en verder zijn er geen regels.

Het hoeft niet perfect te zijn. Het hoeft niet verkoopbaar te zijn. Het hoeft geen 100+ likes te krijgen. Het maakt niet uit wat voor materialen ik gebruik. Liever dat ik een eenhoorn teken met een misvormd hoofd dan dat ik helemaal geen eenhoorn teken omdat ik bang ben dat het lelijk wordt.

happy acorn ninamaakt daily drawings

De dertig minuten klinken misschien een beetje streng, maar als ik er onbeperkt de tijd voor heb verlies ik mezelf makkelijk in allerlei loze details. Dan denk ik na twintig minuten ‘ahhh opnieuw want deze kleur staat toch niet zo mooi bij die kleur als ik dacht!’. En dat kan nu lekker niet. Nu denk ik ‘aahhhh!’ ‘Oké Nina, don’t panic, het is maar een tekening en we leven allemaal nog dus je maakt ‘m gewoon af, en ach, het leven is nu eenmaal ook niet perfect.’, om er vervolgens een imperfect feestje van te maken.

Bovendien zijn mijn dagen ook niet oneindig, dus die tijdslimiet helpt me om het dertig dagen vol te houden.

Zo, dat dus. Ik ben nog maar vier dagen bezig, maar ik vind het nu al fantastisch. Het geeft me duizend inspiratie en het voelt zo vrij! Perfectionisme, eat your heart out! Hihi :-)

happy acorn ninamaakt daily drawings

Oh, trouwens, één dingetje nog: mocht je een tekening heel leuk vinden, dan is ‘ie te koop. Voor € 8,- stuur ik het origineel naar je op. Ja, inclusief verzenden dus. Dat is een vet lief prijsje toch? :-) Ik bedoel, die zakelijke kant, daar werk ik dan een andere keer wel weer aan ;-) Nou ja, mocht je dus interesse hebben, stuur dan even een berichtje, dan fixen we de rest via de mail.

happy acorn ninamaakt daily drawings

happy acorn ninamaakt daily drawings

Mocht je benieuwd zijn naar alle tekeningen, gluur dan mee op instagram, via de hashtag #dailydrawingninamaakt.

19 reacties

 1. Goed van je! Nina is Nina en die tekent gewoon dingen die haar en anderen ( zoals ik) blij maken. Inderdaad uit je hoofd en doen waar je goed in bent. You go girl! Unicornpower tot you!!!!!

 2. Oooh Nina, dat raketje! <3 Ik vind het een mooie post en ontzettend herkenbaar. Creativiteit is soms maar een raar iets en het creatieve proces kan best een beetje ingewikkeld zijn. Blijf tekenen, dat kun je zo goed :)

 3. “Liever dat ik een eenhoorn teken met een misvormd hoofd dan dat ik helemaal geen eenhoorn teken omdat ik bang ben dat het lelijk wordt.” jaaaaa! Precies dat! <33
  (en nu hoop ik stiekem dat je ooit een misvormde eenhoorn tekent)

 4. Ohhh, dat raketje <3. Zo fijn. En wat een goed project dit, wow. Echt slim om het zo aan te pakken, ik ben heel benieuwd wat er allemaal voor moois uit gaat komen. En ik begrijp het wel hoor, die twijfels over bijvoorbeeld social media. Het kan zeker beklemmend zijn soms. Gelukkig heb je nu weer een drive gevonden, woehoeee! Veel plezier :)!

 5. Wow Nina, wat een fijne post! Ga je van ‘de best gelukte’ wel nog een oplage maken? Als je het vrolijke raketje nog hebt, koop ik die graag van je. X

  • Ah, dankjewel! Het zou inderdaad kunnen dat ik sommige tekeningen later nog uitwerk tot een kaartje, en die dan laat drukken. Bij het raketje staat dat zeker op de planning!
   En superleuk dat je interesse hebt in het origineel, ik heb je daarover net een mailtje gestuurd! :-)

 6. Ik zag het project al voorbijkomen op Instagram maar wist de hele gedachte er nog niet achter en vind ’t echt heel slim. Alles is inderdaad niet perfect dus jezelf gewoon de deadline van een half uur geven, klinkt echt goed en als een mooie uitdaging! Ik ga snel je feed weer even doorneuzen, loop een beetje achter volgens mij ;)

 7. Wat is dit geweldig leuk! Ik neem me dit heel vaak voor, maar het lukt niet zo vaak….. Door deze blogpost heb ik er opeens heeeeeel veel zin en ik ga het de komende 30 dagen proberen :). Dankjewel voor de inspiratie! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »