Koffie en bad ass burgers in Groningen

pernikkelheader

Ik was er al heeel vaak langsgekomen, maar nog nooit binnen geweest. En omdat de naam grappig klinkt en Olga al een paar keer had laten vallen dat het daar goed toeven was, moest daar toch eens verandering in komen! Woensdagmiddag was het zover en sjokten mijn meneer en ik door het lentezonnetje naar Pernikkel. We kwamen tot de conclusie dat er verschillende woorden zijn om dit eettentje te beschrijven: mannen met baarden, niet-burgerlijke burgers en precies wat je verwacht, maar toch ook weer niet. Maar jullie zijn natuurlijk benieuwd naar de koffie, dus lees maar mee.

Naam: Pernikkel
Adres: Aweg 2, Groningen
Bestaat sinds: september 2014
Website: www.pernikkel.nl

happy acorn koffietentjestest cappuccino pernikkel groningen

Koffie

Ik begin met een groot pluspunt: toen we gingen zitten werd er meteen een grote fles koud water voor ons neergezet. Kijk, dat vind ik dus gewoon fijne service. Bovendien zit je dan ook niet met het ik-heb-zin-in-iets-verfrissends-want-de-zon-schijnt-maar-ik-moet-koffie-testendilemma. Dus het begon goed. En eigenlijk.. werd het alleen maar beter. Want de cappuccino was superduperlekker. Hij was niet echt sterk, dus floris vond vier en een half eikeltje te veel, maar ik vind dat milde juist heel fijn. Ons compromis werd vier eikels :)

happy acorn koffietentjestest cappuccino pernikkel groningen

Omdat het lunchtijd was, keken we ook maar even op de eetkaart. En daar troffen we onder andere twee burgers: een bad ass bbq huppeldepup burger, en een shroomburger met paddenstoelen en andere zooitjes. Vanwege mijn tijdelijke vegaheid ging ik voor dat laatste. Ik snap niet zo goed waarom die van mij niet bad ass als voornaam had, want hij bleek gigantisch groot te zijn. Op de foto zie je het wel (en nee, dat dat koffiekopje zo klein lijkt heeft niets met perspectief te maken.) Ik ben floris eeuwig dankbaar dat hij geen foto’s heeft genomen toen ik aan het eten was.

happy acorn koffietentjestest cappuccino pernikkel groningen

O, maar zal ik ook nog zeggen of ‘ie lekker was? (De burger, niet floris.) Nou, dat viel me dus een ienieminibeetje tegen. Ik denk dat het supergoede kwaliteit was en hartstikke fantastisch allemaal, maar ik hou gewoon niet zo van rauwe ui en noten en allerlei rauwkostjes. Zei mevrouw kieskeurig. Dus wat mij betreft hadden ze beter less is more kunnen denken, en het gewoon bij een broodje met een paddenstoelenburger ertussen kunnen houden. Maar goed.

Wel leuk om te weten: Bij Pernikkel wisselt de menukaart elke twee weken, zodat ze kunnen werken met producten die op dat moment vers zijn. En ze maken dus alles zelf :) Ik weet niet precies waarom, maar dat soort dingen vind ik gewoon leuk.

happy acorn koffietentjestest cappuccino pernikkel groningen

Sfeer

Sfeer beoordelen, laat dat maar aan mij over. Dat vind ik nu eenmaal het leukste. Je kunt goed zien dat Pernikkel nieuw is, en door jonge (of in ieder geval hippe) mensen opgezet is. Het is best wel een beetje hipster, met retro meubels, augurkenpotlampen, hangende planten en menukaarten op kraftpapier. En o ja, er werken mannen met baarden. Maar die staan niet op de foto, want ik ben niet zo’n shameless blogger die van alles en iedereen onbeperkt foto’s durft te maken.

happy acorn koffietentjestest cappuccino pernikkel groningen

Hoewel dit sfeertje in Amsterdam vast op elke hoek van de straat te vinden is, is het in Groningen toch best uniek. Wat dat betreft is het een eettentje met karakter en daar hou ik wel van. Al dat karakter maakt het overigens niet ontoegankelijk, want ik denk dat zowel jonge als oude mensen zich hier prima op hun gemak voelen.

Om een lang verhaal kort te maken: ik vind de sfeer bij Pernikkel fijn. Er is veel zorg besteed aan de inrichting, en toch is het eenvoudig. Ik zeg vier eikels.

happy acorn koffietentjestest cappuccino pernikkel groningen

Locatie

Pernikkel zit niet in het hartje van Groningen, maar het komt toch aardig dicht in de buurt. Hij zit aan het begin van de Aweg, en eerlijk is eerlijk: aan de Aweg is niet zoveel bijzonders te beleven (de McDonalds, een niet-zo-spannende schoenenwinkel en het Stripmuseum zijn de hoogtepunten). Maar het goede nieuws is dat de Aweg het verlengde is van de Astraat (hiephoi, logica!), en daar kun je je gelukkig wel prima vermaken. De route van de Vismarkt naar Pernikkel is hartstikke leuk, dus qua locatie is het echt niet zo heel verkeerd. Doe daarom maar drie eikeltjes.

happy acorn koffietentjestest cappuccino pernikkel groningen

Prijs

Ik had van tevoren al even op de site van Pernikkel gekeken en las hun filosofie over goed eten enzo. Onbewust dacht ik daarom dat het best wel een beetje duur zou zijn. Maar dat viel reuze mee. De gerechten zijn vrij gemiddeld qua prijs, en de capuccino is zelfs aan de goedkope kant. Die was € 2,35, terwijl het in de meeste koffietentjes rond de € 2,50 ligt (pfoe, na 31 koffietentjestesten ben ik een ware kenner). Dus daarom krijgt dit zaakje vier eikeltjes voor de prijs.

happy acorn koffietentjestest cappuccino pernikkel groningen

Conclusie

Pernikkel is een hartstikke fijn tentje, en een mooie aanwinst voor Groningen als je het mij vraagt. Stel dat je een dagje Groningen doet, per ongeluk een beetje verdwaald raakt en uiteindelijk aan deze kant van het centrum uitkomt, dan zou ik hier zeker neerploffen en bijkomen met een kop goede koffie (of een complete maaltijd, afhankelijk van hoe erg je verdwaald was). Of stel dat je honger hebt gekregen van je fantastische bezoekje aan het Stripmuseum. Dan raad ik je echt aan om hierheen te gaan, in plaats van naar de McDonalds die ernaast zit. Of ik er heel de stad voor zou doorkruisen weet ik niet – of eigenlijk weet ik dat wel, want dat zou ik niet doen – maar ach, dat hoeft misschien ook niet. Dus het is tijd voor de eindscore, tadaa:

happy acornhappy acornhappy acornhappy acorn eikeltje

happy acorn koffietentjestest cappuccino pernikkel groningen

PS. Hier vind je alle eerdere koffietentjestests!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »