Koffie in Antwerpen: van wasbeer tot WASBAR

happy acorn koffietentjestest koffie wasbar antwerpen wasserette cappuccino wafels

Afgelopen zaterdag waren floris en ik een dagje in Antwerpen. Of nou ja, een halve dag eigenlijk, want de andere helft vertoefden we in de trein. Maar heus, het was de acht uur reizen helemaal waard. Omdat het floris’ verjaardagscadeau was gingen we eerst naar de dierentuin zoo. Dat was allemaal best gezellig, maar toen we vervolgens de stad in liepen begon natuurlijk het leukste gedeelte. Ik had van tevoren aan Elvis gevraagd wat we vooral niet mochten missen, en ik kreeg een mega-uitgebreide reactie met een route langs de leukste winkeltjes en plekjes, en de conclusie dat een dag niet genoeg zou zijn.

Hoewel we niet exact die route hebben gevolgd, zijn we uiteindelijk toch in zo’n beetje alle straatjes geweest die Elvis en Daan noemden. Er ging een wereld voor me open, want hoewel ik al vier keer eerder in Antwerpen was, was ik nooit verder gekomen dan de Meir (= de grote winkelstraat), de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het stadhuis. Bleek dat de bijzondere, fantastische, hippe, pinterestwaardige zaakjes zich allemaal in de wijk daarnaast bevonden. (Voor een lijstje met mijn favorieten moet je even scrollen.)

Één daarvan is WASBAR. De naam zegt het al: het is een bar en wasserette in een. Een wasserette waar je ook wat kunt drinken, of een koffietentje waar je toevallig ook je wasje kunt draaien, het is maar hoe je het ziet. Nu denk ik bij het woord wasserette vooral aan een betegelde ruimte met tl-licht, maar dat is hier gelukkig niet het geval. Een wasserette 2.0, zo zou je de WASBAR wel kunnen noemen. Lees maar mee.

Naam: WASBAR (Ik heb steeds de neiging om puntjes op de tweede A te zetten en er een Scandinavische wasbeer van te maken. Maar dat komt wellicht door onze dierentuinavonturen..)
Adres: Graaf van Egmontstraat 5, Antwerpen
Bestaat sinds: 2013
Website: www.wasbar.com

happy acorn koffietentjestest koffie wasbar antwerpen wasserette cappuccino wafels

Koffie

Aangezien we onze vieze wasjes thuis hadden gelaten, gingen we meteen voor de koffie. Er stuiterde al aardig wat cafeïne door mijn lijf, dus het was tijd voor een latte macchiato. Ik miste de mooie laagjes in mijn glas, maar dat minpunt werd gecompenseerd door een heel lief suikerdruppeltje bovenop, en een minigebakjedingie waarvan ik nog steeds niet weet wat het nou was (iemand een idee?).

happy acorn koffietentjestest koffie wasbar antwerpen wasserette cappuccino wafels

We hadden niet alleen dorst, maar – omdat het vijf uur was en we niet echt geluncht hadden – ook gigantische honger. Het ondefinieerbare cakeje kon die honger niet voldoende stillen, dus we bestelden een wafel. Want hé, dat hoort toch als je in België bent. De feestvreugde was extra hoog door het feit dat we zelf toppings mochten kiezen. Joepie!

happy acorn koffietentjestest koffie wasbar antwerpen wasserette cappuccino wafels

Zoals je ziet is keuzes maken niet mijn sterkste kant:

happy acorn koffietentjestest koffie wasbar antwerpen wasserette cappuccino wafels

Die wafel was – net zoals hij eruit ziet – verrukkelijk. Niet zo’n fabriekswafel, maar gewoon een verse zelfgebakken wafel met veel liefde. Nomnomnom. (Ik krijg zo’n honger nu ik dit typ..) Over de koffie heb ik ook niks te klagen, maar eerlijk is eerlijk, hij veroorzaakte geen uitzinnige vreugdedansjes. Gewoon goed, niet meer en niet minder. Ik heb ooit met mezelf afgesproken dat ik alleen de koffie meeneem in de score (want bij heel veel koffietentjestests sla ik het misschien wel fantastische gebak over), dus dat doe ik dan ook maar braaf. Drie en een half eikeltje voor dit onderdeel.

happy acorn koffietentjestest koffie wasbar antwerpen wasserette cappuccino wafels

Sfeer

Tijd voor de sfeer. Zie je de wasmachines hierboven staan? Ja, zo kan een wasserette dus ook zijn. Elke wasmachine zijn eigen naam (voor het geval je vergeet in welk apparaat je je wasjes hebt gestopt), heel veel biologisch wasmiddel (hiephoi!) en mooie roze wasmanden. En nog even voor de duidelijkheid: er is geen tl-buis te bekennen!

happy acorn koffietentjestest koffie wasbar antwerpen wasserette cappuccino wafels

En als je even niet op het wasserettegedeelte let, is er nog veel meer te beleven. Koraalrode barkrukken, de wafeltoppings in weckpotjes, een piano met plantjes erbovenop, vintage cocktailstoelen, megamooie draadlampen, et cetera. De hashtag hipster geldt voor alles hier. En eerlijk is eerlijk, ook mijn hartje gaat er wel sneller van kloppen. En heb je al die fijne pastelkleuren al gezien, ook dat nog. De inrichting deed me een klein beetje denken aan Sid en Liv in Nijmegen, hoewel hier iets meer vintage en wat minder design te vinden was. Ach, ik vind het allemaal even leuk. Kortom: vijf dikke eikels voor de sfeer!

happy acorn koffietentjestest koffie wasbar antwerpen wasserette cappuccino wafels happy acorn koffietentjestest koffie wasbar antwerpen wasserette cappuccino wafels

Locatie

Tja, wat kan ik zeggen over de locatie? Als je in Assen woont, is het niet echt ideaal natuurlijk. Maar voor een koffiestop tijdens je dagje Antwerpen is de ligging van WASBAR prima. Dit koffietentje is niet echt in de buurt van het station, als je loopt ben je al gauw een half uur onderweg. Maar gelukkig ligt WASBAR te midden van een overdosis toffe winkeltjes, en die wil je natuurlijk ook niet missen. Wat dat betreft kun je beter wat sneller door de hoofdwinkelstraat lopen, zodat je nog genoeg tijd hebt om rond te dwalen in deze heerlijke wijk. Kun je bovendien nog een wandelingetje maken langs de Schelde, want die is dan toch vlakbij. Dus ik zeg drie en een halve eikel.

happy acorn koffietentjestest koffie wasbar antwerpen wasserette cappuccino wafels

Prijs

Tja, als je een low-budget koffietentje zoekt ben je niet echt aan het juiste adres. Niet bij WASBAR, maar volgens mij in heel Antwerpen niet. Ik bedoel, niks overtreft Noorwegen (waar mijn cappuccino € 4,55 kostte), maar de prijzen waren gemiddeld wel wat hoger dan in Nederland. De cappuccino kost hier € 3 (aan de dure kant, maar is te overzien) en de latte macchiato € 3,50. Dus daarom twee en een halve eikel voor de prijs.

happy acorn koffietentjestest koffie wasbar antwerpen wasserette cappuccino wafels

Conclusie

Van dit soort koffietentjes word ik blij. Het feit dat het ook een wasserette is, vind ik grappig, maar zonder de wasmachines was ik er net zo vrolijk van geworden :) Ik zei al eens eerder, de sfeer en inrichting is voor mij nogal bepalend, en wat dat betreft zaten we bij WASBAR helemaal goed. Er zullen ongetwijfeld nog meer mooie koffietentjes in Antwerpen zijn, maar daar heb ik geen moment aan gedacht, omdat ik het hier zo naar mijn zin had. Is het een must see? Ach, dat mag je zelf bepalen, maar ik kan je wel verzekeren dat je niet teleurgesteld zult zijn als je hier naar binnen gaat. :) En hier is ‘ie dan, de eindscore:

happy acornhappy acornhappy acornhappy acorn

O, en Elvis (en stiekem ook Daan): reuzebedankt voor de overdosis fijne tips!

happy acorn koffietentjestest koffie wasbar antwerpen wasserette cappuccino wafels

PS Nog meer koffietentjestests lezen? Zie hier.
PPS Ik had beloofd de fijnste zaakjes die ik tegenkwam nog even op een rijtje te zetten, komt ‘ie:

happy acorn TseTse: een strip- en prentenboekenwinkel, met een groot assortiment, veel liefde en karakter, en ook nog een pannenkoekenplantje in de vensterbank. Kronenburgerstraat 10.

happy acorn MOOSE in the CITY: een winkel waar alleen dingen van Scandinavische oorsprong te koop zijn. Mode, design en speelgoed van Scandinavische merken,  boeken van Scandinavische schrijvers, et cetera. Er zit zelfs een reisbureautje in dat gespecialiseerd is in reizen naar.. juist, Scandinavieë. Heerlijke winkel om je ogen uit te kijken en heel hebberig te worden. IJzerenwaag 10.

happy acorn HAY: over je ogen uitkijken gesproken. Al het mooie design van HAY bij elkaar. Ik weet het, in Amsterdam zit ook een HAY store, maar als je toch bij MOOSE in the CITY bent, kun je ook wel even in het pand er naast kijken. IJzerenwaag 12a.

happy acorn ’t Stad Leest: wat een prachtige boekwinkel is dit. Heel veel bijzondere boeken, en ook nog bijzonder aangekleed. En de collectie kaarten is om verliefd op te worden. Steenhouwersvest 16.

happy acorn Wunderkammer: van dezelfde eigenaar als ’t Stad Leest, en dat is te merken. Een klein winkeltje, maar zulke mooie producten. Steenhouwersvest 13.

happy acorn Prinses op de Erwt: een vrolijke superkleurrijke winkel met kinderspeelgoed en -kleding, maar er is ook genoeg te zien voor volwassenen die van kleur houden :) Graaf van Egmontstraat 1.

happy acorn Rewind: een winkel vol ecodesign. Het assortiment varieert van meubels tot horloges, maar bij alles ligt de nadruk op hergebruik en ecologische productie. Iets verderop (Kloosterstraat 106) zit ook Rewind Kids. Riemstraat 27.

10 reacties

  1. Volgens mij is dat stukje gebak broodpudding (of Bodding, zoals we dat ook wel eens noemen hier). En die koffieprijzen zijn voor ons heel normaal denk ik. Misschien moet ik eens gaan vergelijken in Nederland want wow, minder dan € 3 voor een cappuccino?! :)

    • Hihi, broodpudding, dat kende ik nog niet. Of hoewel, ik bedenk me ineens dat ik dat Rudolph dat wel eens heb zien maken op 24Kitchen (: Weer wat geleerd. In NL is het niet héél veel goedkoper, maar gemiddeld kost de cappuccino hier denk ik rond de € 2,50..

  2. Mijn zusje ging laatst met haar vriend naar Antwerpen en toen heb ik een lijstje met plekken gemaakt waar ze absoluut heen moest. Niet omdat ik zelf in Antwerpen was geweest (maar ik wil zo graag) maar de Wasbar stond daar inderdaad ook op. Ze vond het erg leuk. En door jou wil ik er nu nog meer heen! X

  3. Wat leuk dat jullie naar Antwerpen zijn geweest! Als ik er de volgende keer heenga ga ik de Wasbar zeker niet overslaan, die MOET ik zien! (en de wafels proeven ook ;) )

  4. Wow, jullie zijn in één dag heen en terug gegaan van Assen naar Antwerpen? Respect! Ik vind ’t al een vermoeiende reis als ik op dag 1 heenreis vanuit Overijssel en op dag 2 weer terugreis. Hoeveel tijd hadden jullie uiteindelijk om rond te dwalen in die oh zo heerlijke stad? Top idee om Elvis en Daan om tips te vragen. Antwerpen is zo fijn <3

    • Haha, ja, het was per ongeluk wel een beetje ver ;-) We waren er om kwart over elf ’s ochtends en gingen om kwart voor zeven ’s avonds weer terug, dus we hebben best ruim de tijd gehad :) Het viel ons in ieder geval mee hoe veel we konden doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »