Lichtjes in je ogen

happy acorn besje
Sommige mensen zeggen dat geluk een keuze is. Is dat zo? Ik weet dat niet zo goed. Want dan zou het je eigen schuld zijn als je een keertje niet zo gelukkig bent. Ik denk niet dat dat zo is. Bovendien ben ik slecht in keuzes maken, dus ik zeg het liever iets minder radicaal.

Maar soms, soms is geluk een klein besluit. Als je ineens beseft wat je wél hebt, in plaats van alles wat je (nog) niet hebt. Want dromen mag altijd, maar soms droom ik iets te veel van een nog knusser huis met nog mooiere meubels en een prachtige kerst zoals kerst hoort te zijn, of zoals de vijftig mensen op instagram kerst vieren.

Op dat soort momenten moet ik mezelf even stil zetten. Beseffen dat geluk ook met een dekentje op de bank voor een middagdutje is, zelfs als dat op eerste kerstdag is. Met lieve kaarsjes op onze niet-zo-bijzondere ikeatafel. Met een fijn muziekje uit mijn verouderde niet-hippe laptop. Met de allerliefste meneer naast me, die cola voor ons inschenkt en een stukje chocola afbreekt, in plaats van een chique kerstdiner met veel familie om een glitterend gedekte tafel. Dat het niet erg is als je een keer geen uitgebreid kerstontbijt hebt, maar om half zeven je bed uit ging omdat je voor een kerk vol mensen mocht zingen. En dat het dan nog steeds kerst is. En dat je dan nog steeds eigenlijk best wel heel gelukkig kunt zijn.

Soms is geluk geen keuze, die je van de daken schreeuwt en die jou door het huis laat dansen. Op sommige momenten is geluk niet meer dan een heel klein stukje gedachte dat je hoofd binnen komt dwarrelen en een glimlach op je gezicht brengt. En lichtjes in je ogen.

14 reacties

  1. O wat heb je dit mooi omschreven! :)
    Ik was vandaag in de kerk (ochtend) en daarna met mijn man bij mijn schoonfamilie de hele dag, was heel fijn. Hij moet morgen van 6 tot 9 (’s ochtends) ongeveer werken dus dat is dan weer zo’n rare dag. Maar daarna is het weer echt kerst, en dat hoeft niet perfect te zijn :)

  2. dit is precies wat ik bedoelde toen ik in mijn ‘5 tips om kerst te overleven’ het had over Kerstmis op je eigen manier te vieren. En als tip niet teveel op social media te kijken naar alle mooie plaatjes, want mensen delen toch alleen de mooie en fantastische dingen ;) Geluk maak je zelf!
    Mooi verwoord :)

  3. Wauw, echt een heel mooi stukje dit! Ik denk dat je in zekere zin je eigen geluk kunt maken, door stil te staan bij wat voor mooie dingen je allemaal hebt (lieve mensen om je heen, kleine geluksmomentjes). Soms komen er dingen op je pad waar je niets aan kunt doen inderdaad, maar die je geluk toch een beetje afnemen en dat is dan absoluut niet je eigen keuze. Dat gebeurt gewoon. Oh, ik vind dit echt een prachtig stukje. <3

  4. Heel mooi geschreven! Soms is het ook oké om gewoon even niet gelukkig te zijn, niemand is altijd gelukkig. Maar inderdaad beseffen wat je hebt is belangrijk op zulke momenten.

  5. Mijn moeder zei gisteren tegen me dat het een kunst is als je kan genieten van de mooie, positieve dingen in het leven. En die kunst heb ik ontzettend goed onder de knie. Geluk kan je niet altijd sturen, soms overkomen dingen je waar je niks aan kan doen, maar geluk kan je af en toe wel een beetje in je eigen hoofd stoppen en van genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »