Lijstje van vijf: lievelingskerstmuziekjes

happy acorn kerstliedjes christmas music

Ooh, ik hou helemaal niet van cheesy kerstige blogposts, maar ik geloof dat ik er nu toch eentje aan het schrijven ben. Ik hou namelijk héél erg van kerstmuziek, dus daar wilde ik zo graag wat over schrijven. Maar ik hou ook héél erg níet van de kerstmuziek die door alle winkels schalt, dus ik beloof je dat ik geen woord zal reppen over ‘All I want for Christmas is you’ en diens soortgenoten. Nee, ik wil het hebben over de verzameling alternatieve lievelingskerstliedjes, die ik elke kerst (oké, stiekem vanaf oktober al) draai en waar ik dan reuzegelukkig van word.

Ik zette speciaal voor jou mijn lievelingskerstcd’s op een rijtje. Bereid je voor op traditionele liedjes in een nieuw jasje, nieuwe kerstliedjes met een oude boodschap, fancy melodietjes vergezeld door klingelbelletjes en alternatieve engelenkoren. Dus schenk jezelf een kop warme chocomelk in, ga naast de kerstboom zitten en zet deze playlist aan, want daarop komen ze allemaal langs.

Vijf lievelingskerstcd’s
happy acorn

happy acorn kerstliedjes christmas music

Gloednieuw, vers van de pers is dit kerst-EP’tje van Gungor. Ik weet dus nog niet hoeveel kersten hij meegaat, maar iets in mij zegt dat dat wel goed komt. Er staat een paar traditionele liedjes in een Gungor-jasje op, maar ook twee hele fijne eigen liedjes. Het album is alleen via Spotify te beluisteren, maar dat maakt ‘m heus niet minder de moeite waard.
Sfeer: kerstklingels, liefelijk maar niet te cheesy, best een beetje rustig maar niet saai, perfect als achtergrondmuziek bij het kerstdiner
Lievelingsliedje: Glory (vooral het ‘lalala-stukje’, heus, luister maar!)

 

happy acorn kerstliedjes christmas music

Ken je HTTACP niet? Dan heb je echt wat gemist, want als iemand weet hoe je een kerstfeest moet vieren, dan zijn zij het wel :-) Ik ga geen poging doen om het uit te leggen, maar het is iets met Nederlandse muzikanten, diepgang en heel veel verklede mensen. Niet duidelijk? Dit DWDD-filmpje geeft een beetje een beeld, en anders moet je misschien maar naar een concert gaan :-) Ze hebben inmiddels vijf albums/EP’s op hun naam staan, maar die uit de beginjaren zijn stiekem toch mijn favoriet. Niet dat de rest niet leuk is natuurlijk. Ik koos voor het eerste album omdat daar het meeste liedjes op staan, traliela.
Sfeer: alternatief engelenkoor, uitbundig, swingend, diepgang
Lievelingsliedje: sorry, ik kan niet kiezen. Luister alles maar gewoon.

 

happy acorn kerstliedjes christmas music

Dit is stiekem geen cd, maar gewoon een los liedje dat niet op een album verschenen is. Een frisse, lieve versie van het Eer zij God in onze dagen met een bijzondere tekst.
Sfeer: singer songwriter in een kerstjasje, rustig, luisterliedje
Fun fact: Mensenkinderen maakt stiekem ook deel uit van How To Throw A Christmas Party :)

 

happy acorn kerstliedjes christmas music

Ik kocht dit album zeven jaar geleden en vond het meteen helemaal fantastisch. Ik werd toen vooral heel blij van alle cheesy kerstliedjes die Relient K had getransformeerd tot stoere rock (zoals deze). Ongeveer de helft van het album volgde die cheesy-kerstliedje-wordt-stoere-rockformule, dus ik kon mijn geluk niet op. Toch was die liefde niet van lange duur, want na die kerst was ik er helemaal klaar mee. Gelukkig bestaat de andere helft uit rustige, ingetogen, singer songwriter-achtige liedjes. Die heb ik in de zes jaar daarna grijs gedraaid, en belanden steeds weer braaf op mijn kerstplaylist :-)
Sfeer: singer songwriter, rustig, achtergrond
Lievelingsliedje: I celebrate the day

kerstliedjeblaadje

Oké, ik weet dat ik een lijstje van vijf zou maken, maar ik kon geen vijfde album vinden waar ik zó enthousiast over was dat ‘ie in dit rijtje mocht. De genomineerden waren Christmas Time van Michael W. Smith (mooi en tof maar oh zo cheesy) en Silver & Gold van Sufjan Stevens (awesome om eens te luisteren, maar je wordt er wel een beetje knetter van, het is een soort overdosis alternatieve gekheid in een gerafeld glitterjasje). Ter compensatie heb ik de leukste liedjes toch maar in die playlist gezet.

15 reacties

  1. Relient K <3 die luister ik elk jaar minstens 1x, ooit jaren terug wel eens 10x. Leuk album (&die cd cover… ^^)
    HTTACP ga ik eens checken, ik hoor er vaker goede dingen over!

  2. Oooh ik ga luisteren! (niet nu, maar wel morgen. ofzo.) De liedjes van Gungor vind ik altijd zo mooi… <3 Ik heb ze in 2010 live gezien op Flevo Festival (toen dat nog bestond en ik Gungor nog helemaal niet kende) en ik vind ze fantastisch!

  3. Woeeeh leuk kerstliedjes!! Als ik tijd heb, overmorgen ergens, ga ik ze eens luisteren:):) Ik word daar echt heel blij van, haha. En je kan de muziek echt super goed omschrijven vind ik! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »