Lijstje van vijf: tips voor een Prutdag

janne schra

Soms heb ik van die dagen, dan weet ik écht niet wat ik moet doen. Dan deed ik in het weekend thuis leuke dingen met floris, was ik maandag en dinsdag nuttig bezig met ontwerpdingetjes op de computer, en dan is het woensdag en ben ik het een beetje zat. Nog een dag op de computer rommelen? Bleh. Nog een keer naar de kringloop? Neh. Ons huis verven? Buh, kan ook morgen. Gezellige foto’s maken? Pu, stom licht. Een stukje wandelen? Meh, het regent. Et cetera.

We noemen dat soort dagen: Prutdagen.

Op Prutdagen moet je er maar het beste van maken. En ook al hoop je dat iemand anders dat voor je gaat doen – de meneer van de postcodeloterij of gewoon je eigen meneer -, meestal gebeurt dat niet. Dus dan is het aan jou.

Uit ervaring weet ik dat dat best lastig is. Want op een Prutdag heb je meestal ook een Pruthumeur en Pruthumeuren zijn over het algemeen niet de meest behulpzame humeuren. Daarom heb ik maar even wat tips op een rijtje gezet. Want soms zijn er toch wat kleine dingetjes die je humeur net een pietsiebeetje kunnen bijsturen en dan uiteindelijk je dag zelfs iets minder Prut maken. Hé ho, let’s go.

Vijf tips om een Prutdag iets minder Prut te makenhappy acorn


happy acorn Deze cd
Welke? Ponzo, van Janne Schra. Echt hoor, als je hier niet een heel klein beetje vrolijker van wordt, weet ik het ook niet meer. Vooral het tweede liedje, Everything I do ooh ooh is hier al bijna grijsgedraaid. Gelukkig weet floris hoe hij ‘m op de piano kan spelen, dus dan oe ik keihard mee en doe ik dansjes door de kamer enzo. Nee maar even serieus, je moet dit echt gaan luisteren. Nu, want hij blijft maar twee weken online staan. Deze cd is ook leuk als je geen Prutdag hebt.

happy acorn Koekjes bakken
Bijvoorbeeld kaneelkoekjes, of jamkoekjes. Ja ik weet het, dan moet je eerst douchen en aankleden en je lenzen in doen en door de miezerregen naar buiten om boodschappen te doen. Maar dan heb je tenminste een missie voor vandaag. En ook nog een lekkere, traliela. En trouwens, misschien heb je nog wel alle ingrediënten in huis, dan is het nog makkelijker.

happy acorn Cappuccino en/of warme chocolademelk
Op prutdagen moet je niet te moeilijk doen. Maar ook weer niet te makkelijk, want als je alleen maar water drinkt wordt het echt niet minder een prutdag. Cappuccino of warme chocomelk helpen daarentegen wel. Vooral als je ook slagroom in huis hebt, en van die discospikkeltjes, zilveren balletjes, minimarshmallows of ministerretjes. Je Pruthumeur is misschien niet meteen verdwenen, maar dat ene half uurtje waarin je je drankje klaarmaakt en slokje voor slokje naar binnen slurpt is in ieder geval gered :) (Tip: combineer ‘m met de tip hiervoor!)

happy acorn Uitzending gemist
Misschien niet zo heel verantwoord als je ook nog écht nuttige dingen moet doen, maar als al die dingen wel even kunnen wachten (bijvoorbeeld omdat je daar nóg meer een Pruthumeur van krijgt), zijn tv-series best een fijn iets. Ik moet bekennen dat ik maar weinig weet van series, ik heb bijvoorbeeld geen netflix en ook geen HBO. (Of nou ja, alleen als Game of Thrones er is, dan hebben we ineens even HBO, maar dat is voor floris.)

Maar ik kijk wel series hoor. Stiekem kijk ik het allerliefste Spangas. Is dat erg? Ach, ik vind dat gewoon echt heel leuk :) En detectives natuurlijk, al die Britse en Scandinavische stoere politiemensen, daar kijk ik ook graag naar. En documentaires, o, ik hou van documentaires. Die duren vaak ook lekker lang, dan gaat je Prutdag extra snel voorbij. O, en wat ik ook zo’n leuk tv-programma vind is De Rekenkamer. De naam doet vermoeden dat het het saaiste programma ever is, maar dat is het dus niet. Niet dat de onderwerpen nou altijd reuze-interessant zijn, maar er zitten zoveel woordgrapjes en droge humor in dat ik het toch graag kijk.

happy acorn Bloggen
Meestal als ik een Prutdag heb, weet ik ook niet zo goed waarover ik moet bloggen. Maar áls ik dan uiteindelijk een onderwerp heb verzonnen, blijkt bloggen echt de beste remedie tegen een Prutdag te zijn die er is. Want bloggen kost tijd, en op Prutdagen heb ik tijd. En bloggen dwingt je om creatief na te denken, en dat duwtje is dan precies wat ik nodig heb. En bovendien, bloggen geeft voldoening (vooral als ‘ie af is), en een beetje voldoening doet meestal wonderen op een Prutdag. Want na afloop blijk ik ineens energie te hebben voor al die nuttige Prutdingetjes die ik eigenlijk ook misschien nog wel moest doen vandaag, maar waar ik de hele ochtend tegenaan zat te hikken.

Dus de gouden conclusie van dit lijstje: Investeer op een Prutdag in dingen waar je blij van wordt, in plaats van je dag te laten verpesten door je Pruthumeur en de nuttige Prutdingen op je to-do-list. Met een beetje mazzel doe je die dingen aan het eind van de dag, als je Pruthumeur per ongeluk ineens verdwenen blijkt te zijn.

Tot zover mijn anti-Prutverhaal.

En dan nog iets grappigs: terwijl ik aan het typen was, vroeg ik floris ook even om anti-Prutdagtips. Hij stuurde me het volgende:

Stap 1: doe kaarsjes aan
Stap 2: zet janne schra op
Stap 3: blèr heeeeel hard do ooh ooh
Stap 4: doe een dansje door de kamer
Stap 5: als je moe en uitgedanst bent neem je cappuccino
Stap 6: dan kijk je naar je werk en zeg je: “ik ga jou verslinden!!! Waaaaah!” En dan stort je je erop :)

Ik geloof dat floris mij kent, haha. :)

22 reacties

 1. Wauw… Echt, dit moet ik onthouden! Ik wist niet dat werkloos thuis zitten zo vervelend was :P Ik ga het ook eens uitproberen! En wat ik ook wel wat voor jou vindt: beestjes haken! Zou dat ook helpen? Als je daar wel zin in hebt dan tenminste natuurlijk…

  Liefs, Irene

  • Oh, pas toen ik op je website was, zag ik dat jij het was! Grappig :) Mmm, ik haak de laatste tijd wel best veel, maar vooral kleine prulletjes. Beestjes zou ik ook eens kunnen proberen, wie weet komt dat nog een keer :)

 2. Super toevallig: ik dacht ik ga even het liedje luisteren. Hoor ik hem op precies hetzelfde moment op de radio :) Dus met koptelefoon en op de radio het zelfde liedje luisteren.

 3. Die antiprut-tips komen goed van pas, nu ik thuis zit te zwangeren :)
  Ik heb er zelf ook nog een paar: lekkere lunch verzinnen voor je meneer voor de volgende dag, de was in de wasmachine stoppen (dan doe je niks maar voel je je wel heel nuttig), de allerleukste pyjama ever op internet opzoeken, een mooi stofje kopen, deze voor je ophangen, er naar kijken en heel lang bedenken wat je er van gaat maken..

  • Hihi, hele goeie tips! Ik heb nog een paar mooie stofjes liggen, maar ik vind het altijd zo lastig te bedenken wat ik wil maken. Oe, jij kan nu zeker miljoen babykleertjes naaien :)

 4. Heerlijke tips! Ik heb helemaal geen tijd voor prutdagen joh, ergens vind ik dat niet erg maar aan de andere kant….. mis ik dan wel warme chocolademelk met spikkels en zilveren discoballetjes.

  Leuke tips!!

 5. Volgende keer dat ik een prutdag heb omdat ik ook werkloos ben en soms gewoon prutdagen heb doordat ik niets te doen heb (deze week eindelijk eens niet): Janne Schra luisteren en door de kamer dansen!

 6. Eindelijk een Janne Schra fan gevonden! Dat nummer staat hier ook al dagen op repeat! Ik bak ook vaak iets op prutdagen, alleen vindt mijn moeder dat niet zo leuk meer. Ik heb er te veel en ze was net zo goed afgevallen :p

 7. Pingback: Leuke lijstjes | Dinastie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »