Lijstje van vijf: wat 2014 me leerde.

Voor mijn gevoel is het nog steeds het begin van 2014. Zo’n beetje maart ofzo, maar dan nog wel een koude, winterse maart. Zo’n maart waarin je denkt, gelukkig is het bijna lente! Maar mijn agenda (en de winkeletalages) zijn het niet met me eens. Het is december. En als ik dat tot me door laat dringen, dan gaat het een beetje kriebelen in mijn buik. En dan vraag ik me heel hard af hoe dit jaar zo snel is gegaan. Ik bedoel, als je zo’n dagelijkse school-, studie-, of werksleur hebt, dan kan het soms best wel snel gaan. Maar blijkbaar kan dat dus ook als je Koos Werkloos bent en je je dagen bloggend, solliciterend, en zingend doorbrengt.

happy acorn

En toen ik daar nog een beetje over zat te mijmeren, bedacht ik me dat ik eigenlijk best wel veel heb geleerd dit jaar. Want heus, je kunt ook dingen leren zonder tentamenstress en scripties te schrijven. Dus ik dacht, ik maak er maar een lijstje van. Misschien komt er later deze maand nog wel zo’n lijstje, want ik denk dat ik wel meer dan vijf dingen heb geleerd.

Vijf dingen die het afgelopen jaar me leerdehappy acorn

happy acorn Laten we maar met het slechte nieuws beginnen. Ik was er tien of twintig jaar geleden niet bij, en ik kan ook niet in de toekomst kijken, maar ik leerde dat werk zoeken anno 2014 in ieder geval best wel poep is. En alle bijbehorende vooroordelen ook. Soms heb ik echt zin om in een hoekje te gaan zitten huilen, omdat ik zo weinig kans maak én omdat sommige mensen dat niet lijken te begrijpen. Want hee, je bent toch hoogopgeleid? En hee, zoek je ook wel buiten je sector? En hee, kun je niet je cv op een vacaturesite plaatsen? En hee, anders begin je toch gewoon wat voor jezelf? Of dat mensen zeggen: “Hoooi, hoe is het? Doe je nog steeds eehhhhh…. noujaa… niks?”. Al die goedbedoelde adviezen en zielige blikken kunnen soms best wel heel erg frustrerend zijn. Maak het nou niet erger dan het is.

happy acorn Gelukkig leerde ik niet alleen maar negatieve en zielige zeurdingen. Ik leerde namelijk ook dat ik trots op mezelf mag zijn. Dat ik mezelf niet anders voor hoef te doen, ook niet als ik een eerste indruk achter moet laten (dat komt namelijk best vaak voor als je blogt en solliciteert en een leven probeert op te bouwen in een nieuwe stad). Dat de wereld heus niet vergaat als ik – misschien een klein beetje – verlegen ben, een legging aan heb die niet iedereen mooi vindt, en ik niet met alle aanwezigen meteen een gesprek aanknoop. Want hoi, zo ben ik nu eenmaal. Niet dat ik dat altijd heel makkelijk vind ofzo, maar een beetje minder streng voor mezelf zijn heeft best veel voordelen :)

happy acorn Zo en nu wat luchtigers: ik leerde ook dat ik van zingen hou. Nou ja, dat wist ik eigenlijk al wel. Maar nu weet ik dat ik er écht heel blij van word. En omdat je nu eenmaal dingen moet doen waar je blij van wordt, heb ik de eerste zangles voor januari alweer in mijn – nu nog denkbeeldige – agenda staan. En deze week heb ik vier zingavondjes achter elkaar! Vreugdedansjes alom.

happy acorn En bovendien leerde ik om anders naar kleding te kijken. Niet qua stijl hoor, daarin is er weinig veranderd. Maar wel naar labeltjes, prijskaartjes die te mooi zijn om waar te zijn en merken die je willen laten geloven dat je elke week iets nieuws nodig hebt. Ik werd wat kritischer en ik laat me minder makkelijk dingen aansmeren. En omdat ik toch tijd in overvloed had, verdiepte ik me in groene, duurzame, fair trade en meer van dat soort merken. Ik kocht voor het eerst in mijn leven kleding bij de kringloop en naaide zelf eens wat. En ik merkte dat ik daar eigenlijk een veel beter gevoel aan overhoud dan wanneer ik shop bij de H&M en Primark. Dus daar kom ik nu lekker nooit meer :)

happy acorn

happy acorn En als laatste: ik leerde dat ik het niet erg is om dingen te doen die ik eng vind. En dat zelfs dát went. En dat het ook niet erg is als die dingen dan toch niet goed uitpakken. Dat je dan gewoon kunt zeggen: ‘sorry, het bleek niks voor mij te zijn, ik stop weer’. Dat je dan nog steeds een leven hebt, en dat je misschien nog wel wat geleerd hebt ook. Zoals rondleidingen geven in een museum. Dat vond ik heel eng, en dat bleef ook eng, en vrat daarom al mijn (positieve) energie op. Dus toen stopte ik, en eigenlijk was dat niet erg. Als je het maar rustig en vastberaden doet, en niet voor jezelf op de vlucht slaat. En ik werd ook voorzitter van het koor waarbij ik zing. Dat vond ik ook poepie-eng, maar ik leef nog steeds en het koor ook. En het is nog steeds niet altijd glitters en unicorns, maar ik haal er ook heel veel energie uit. Dus het is dat enge wel waard. En autorijden in mijn eentje. Dat bleek ik ineens eigenlijk niet meer te durven. Totdat het een keer de enige manier was om iets anders te overwinnen, en ik het gewoon deed. En de volgende vijf keer was het nog steeds best spannend, maar nu lukt het weer. Dus als ik nu iets engs moet doen, vraag ik floris om een peptalk, laad ik me op met dingen die niet eng zijn, trek ik mijn mooiste kleren aan en ga ik ervoor.

Zo, dat was me wel een lijst. Soms heb ik het gevoel dat het jaar 2014 een beetje een niks-jaar was, omdat ik zo weinig ‘grote dingen’ heb uitgespookt. Maar poe, als dit jaar hadden overgeslagen, zou ik toch een stuk minder wijs 2015 in gaan. Schenk de champagne maar in.

PS Als je een hele trouwe oplettende lezer bent denk je misschien, hela hola kindercola, die lijstjes horen toch in het weekend?! Ja, je hebt gelijk. Maar ik deed liever een goed lijstje door de week dan een halfgebakken lijstje in het weekend. Dus je moet het er maar mee doen.

36 reacties

 1. Fijn lijstje :) Je kan inderdaad prima iets leren zonder dat je werkt. Ik ben momenteel ook werkloos – afgelopen juli afgestudeerd, bachelor en master en blablabla – en hetzelfde verhaal; mensen begrijpen het gewoon niet als je hoogopgeleid bent en toch niets kan vinden… Ik bezorg twee ochtenden in de week post (voor Sandd) maar da’s natuurlijk niet waar mijn kennis en liefde ligt (namelijk bij geschiedenis)… ‘ja dan wordt je toch leraar?’ ehm ja zonder bevoegdheid en zonder geld (en al een enorme studieschuld) om de opleiding te doen?

 2. Ja werk vinden in 2014 is een drama! jup, trots op jezelf zijn mag best en altijd jezelf blijven! Hebbie toch een aantal mooie dingen geleerd in 2014, was het dus een goed jaar :)

 3. Ooh Nina, een super-post!! Ik herken mezelf hier zo in! Maar daar weet je natuurlijk alles vanaf ;) samen lekker niks-doe-dagjes opvullen en koekjes bakken voor het hele koor, want tja, iets beters hadden we toch niet te doen. Maar weetje ik heb zo’n gevoel dat 2015 ons iets heel moois gaat brengen, dus ook voor jou. Ennuh, ik ben er erg blij mee dat je hier in Assen bent komen wonen, want je hebt een heel stuk vrolijkheid met je meegebracht ^^

  • Woeheee ik werd blij van jouw reactie :) :) :) En ik had weer geluk dat jij al in Assen woonde, want met z’n tweeën werkloos zijn en gekke dingen doen is zoveel leuker :)

 4. Zo veel herkenbaarheid in deze lijst! Vooral dan de werkloosheid-dingen. Iedereen wil mij advies geven en als ze vragen of ik al iets gevonden heb en ik zeg neen, dan komt altijd weer die blik. Sorry, ik ben liever werkloos dan dat ik ergens aan de afwas ga staan. Ik wil best wel werken en als het moet ook in andere sectoren, maar er zijn grenzen.
  En gek genoeg vliegen mijn dagen ook zo hard voorbij!

  Leuke post dus :)

 5. Mooi lijstje dit, met dingen die je in dit jaar hebt geleerd. Mijn jaar was heel ’turbulent’ (WAAAH dat heb ik nog nooit gezegd hahah) en ik ben ECHT klaar voor 2015. Kom maar door!

 6. wat een mooi lijstje! Je weet het zo mooi te beschrijven. Dapper dat je dingen doet die je eigenlijk niet durft en doorzet en ook gewoon kan zeggen ik stop er weer mee want het is niks voor mij. Supermooie tekeningen trouwens!

 7. Jeej Nina!!! Wat een herkenbaar lijstje en je mag zeker trots zijn op jezelf hoor! Je hebt toch een heleboel geprobeerd dit jaar. Je weet nu in ieder geval hoe je je grenzen moet aangeven. En je tekeningen zijn mooi :D

 8. Mooi lijstje. En die eerste is ontzettend herkenbaar zoals je weet! Gelukkig heb ik nu een baantje sinds half November :) Ik heb dit jaar ook niet onwijs veel grote dingen gedaan, maar wel een hoop geleerd!

 9. Jaaa zingen is geweldig, en al helemaal in een koor!! Ik mis dat, werd er altijd ontzettend blij van (en zeker zo rond kerst mis ik het..)
  Wat een fijn lijstje:) Vooral die tweede vind ik erg fijn om te lezen, ben er zelf ook mee bezig!
  Je blog ziet er ontzettend leuk uit, kwam erop via Laura, ga snel even verder kijken…

 10. Awh, wat een mooi lijstje Nina. Ik vind jou hartstikke leuk zoals je bent (maar dat was misschien al duidelijk aangezien ik je stalk voor koffie). En stiekem vind ik een-beetje-verlegen mensen vaak leuker dan super aanwezige mensen. En je laatste les vind ik heel wijs :)

 11. Leerzaam jaar zo te lezen. Ik heb in 2014 wel veel dingen ondernomen, maar daarnaast was het ook echt een jaar van persoonlijke groei (moeilijk woord, leuk leuk leuk) voor mij. Wil er dus ook wel uitgebreid op gaan terugblikken op mijn blog, stiekem wel zin in – ergens is het namelijk altijd best bijzonder om te doen en zeker bij zulke jaren. Ik ben echt een ander mens dan op 1 januari 2014, haha. En superleuk dat je zingen ontdekt hebt trouwens! (Het moet in de zin ‘Maar nu weet ik dat ik er écht heel blij van wordt’ overigens ‘word’ zijn, maar dat wijd ik gewoon maar even aan je enthousiasme :) )

 12. Wat knap dat je ook gewoon dingen doet die vet eng zijn, en er ook vooral mee stopt als het gewoon niet werkt. Ik ben altijd bang dat ik het gevoel krijg dat ik gefaald heb als ik ergens mee stop, terwijl je juist ook kan falen door ergens juist mee door te gaan.

  Leuk om zo terug te blikken. En het maakt me niet eens uit wanneer de lijstjes online komen – doordeweeks of weekend – leuk zijn ze toch wel!

 13. Och die tekeningen van jou <3 Ik word daar zo blij en vrolijk en geinspireerd van!
  En je lijstje is een mooie, goed om eens terug te kijken wat er eigenlijk allemaal wel niet gebeurd is en hoeveel je veranderen kan in slechts een jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »