Lijstje van vijf: suikervrije tussendoortjes.

Ik vind het vaak een beetje awkward om te vertellen dat ik geen (geraffineerde) suiker meer eet. Want mensen kijken me meestal enigszins geschokt aan als ik er iets over zeg.”Waaaat, hoe dan?”, zeggen ze dan bijvoorbeeld, of “wauwie maar dat is toch superdupermoeilijk en eigenlijk gewoon onmogelijk?”.

Terwijl dat heus best wel meevalt. Dat onmogelijke. Of mensen vragen “maar wat kun je dan nog wél eten?”. Inderdaad, in heel veel dingen is suiker verwerkt. Maar don’t panic, er zijn gelukkig nog steeds genoeg dingen zonder suiker.

Omdat het suikervrij eten toch vooral het lastigst is als het om tussendoortjes gaat, heb ik een paar ontdekkingen op een rijtje gezet. Ik geloof dat ik alleen maar meer tussendoortjes ben gaan eten, want ineens is ‘ongezond’ niet meer echt een goed argument om het te laten staan. En ja, ik houd nu eenmaal best van eten ;-)

Goed, de inleiding is nu wel lang genoeg. Vijf ideeën voor suikervrije tussendoortjes, here we go.

suikervrij tussendoortje snack

happy acorn Peer met chocolademousse. Ik hoor je denken, chocolademousse, daar zit toch duizend suiker in? Nou, wel als je het in de winkel koopt. Maar google maar eens op ‘chocolate mousse avocado’, en je vindt meteen een wereld aan recepten. Ze verschillen allemaal een beetje (de een is met banaan, de ander met kokosmelk en weer een ander met blauwe bessen), ze hebben steeds avocado als basis. Klinkt gek, maar het werkt echt. Er zit vaak nog iets van honing of maple syrup in om het zoeter te maken. Ik skip die meestal, omdat ik de peer wel zoet genoeg vind en dat soort suikers ook een beetje probeer te beperken, maar doe vooral waar jij blij van wordt.

suikervrij tussendoortje snack

happy acorn Weekendbaksels van KOKO. Oké, ik geef het toe, hiervoor moet je in Groningen wonen. Gelukkig komt er straks nog een tip voor alle Utrechters en Amsterdammers :-) KOKO TOKO verkoopt elk weekend hele fijne baksels. En (bijna?) altijd zit er wel iets zonder suiker bij! De ene keer is het carrot cake (zoals hierboven), dan weer brownie en weer een andere keer is het dadelnotenshizzle met citroenspullies bovenop. Hoe dan ook, het is altijd lekkker. Vaak zitten er wel andere zoetmakers in (ahorn- of agavesiroop, honing, dat soort dingen), maar voor af en toe vind ik dat dat mag. Heel fijn als je jezelf op iets bijzonders wilt trakteren!

happy acorn suikervrij snack tussendoor bananenmuffin

happy acorn Bananenmuffins. Oe, ik bakte vorige week voor het eerst deze muffins. Het recept is eigenlijk voor cake (bananenbrood), maar heus, als muffins zijn ze ook fantastisch. Ze hoeven dan iets minder lang in de oven, na twintig minuten zijn ze heerlijk. Nog lekkerder: doe er een beetje fijngehakte superpure chocola door.

suikervrij tussendoortje snack

happy acorn Appelflappen. Zo, die had je niet verwacht hè? Maar echt, als je het bladerdeeg vult met stukjes appel, rozijnen en kaneel, mis je de suiker helemaal niet. Althans, ik niet :-)

suikervrij tussendoortje snack

happy acorn Dadelkokosreep van STACH. Ik zei toch dat ik ook nog een tip zou geven voor de mensen in Utrecht en Amsterdam? Nou, ik was dus laatst bij STACH, een heel fijn koffietentje, en daar ontdekte ik deze reep. Het zou goed kunnen dat ze nog meer suikervrij lekkers hebben, maar deze kan ik alvast aanraden!

Zo, dat is al aardig wat inspiratie volgens mij! En dan hebben we het nog niet eens over fruit, avocado, rozijntjes en chips gehad. Zie je wel dat je echt niet in een hoopje zieligheid hoeft te veranderen als je geen suiker meer eet? Stiekem vind ik het juist heel leuk, want behalve heel veel minder hoofdpijn, ontdek ik ineens allemaal nieuwe, creatieve recepten en ingrediënten. En oh, ik heb ook veel minder last van keuzestress, omdat er vaak al best veel opties afvallen.

Hoera!

PS Nog meer hoera want mijn nieuwe ninamaakt-website is vandaag online gegaan! Hier kun je een kijkje nemen :-)

2 reacties

  1. Dadel-kokos is echt zo’n goede combi! Ik maak altijd heerlijke suikervrije balletjes door dadels te mixen met cacao (ong. 1 tl cacao voor elke 4 dadels) en dat dan door de kokos heen te rollen. Ideaal!

  2. Mooi berichtje Nina! Mooie foto’s maak je ook.
    Echt goed en knap dat je geen geraffineerde suikers meer eet. Ik eet wel heel bewust (moet ook wel als vegan) en als ik suiker eet, dan weet ik dit ook. Ik probeer het zo veel mogelijk te vermijden en dat werkt goed!
    Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »