Matisse in het museum

happy acorn stedelijk museum matisse

Toen ik nog kunstgeschiedenis studeerde deed ik het best vaak: naar het museum gaan. Op mijn vrije dag zocht ik dan uit welk museum de mooiste tentoonstelling had, pakte ik mijn studenten-ov en museumkaart, en reisde ik naar de andere kant van het land. Heerlijk vond ik dat, in mijn eentje door zo’n groot gebouw dwalen en overspoeld worden door schoonheid.

En omdat ik afgelopen vrijdagavond in Utrecht moest zijn, besloot ik er een uitje van te maken. Als je dan toch zo’n dagkaart voor de trein hebt aangeschaft, kun je ‘m maar beter goed besteden, dacht ik zo. In het Stedelijk Museum was er een grote tentoonstelling van Henri Matisse. Ik hou van Matisse, dus dat kwam goed uit.

Ik besloot die ochtend niet te stressen, dus iets later dan gepland bracht de trein me naar Amsterdam. Ik verdwaalde een beetje bij de tramhalte, maar kwam gelukkig toch op tijd in het museum. Een paar uur later stapte ik met een hoofd vol inspiratie het gebouw uit, en schreef ik een dromerig gedichtje over mijn avonturen.

happy acorn stedelijk museum matisse

Het was weer mooi in het museum

Eerst dacht ik nog is dit het nou?
Kleine zaaltjes, kleine werkjes
wel mooi maar niet van oeh en aah
Jan Sluijters was nog mooier dan Matisse

maar na het kopje koffie en de kaaskroket
het allerlaatste stukje
toen begon het feest pas echt

Het opgeslokt worden door reusachtigheid
waar de mooiste vormen en kleuren van afspatten
die eerste stap
alsof ik een nieuwe wereld binnentrad

Ik bleef maar kijken, foto’s maken, glimlachen
de werken riepen een voor een mijn naam

En ook al was de tijd al bijna op
ik ging niet weg voor ik ze een voor een
bedankt had met een lichte lach

voor het feit dat ze dit stukje van mijn leven
een beetje mooier hadden gemaakt.

happy acorn stedelijk museum matisse

9 reacties

  1. Wat een mooie foto’s heb je er van gemaakt! Ik vind dat minimalistische wel heel mooi, het ziet er heel rustig uit, waardoor je niet zo afgeleid raakt en van het ene kunstwerk naar het andere rent (tenminste, daar heb ik heel snel last van).

    • Ah dankjewel! Ik baalde achteraf een beetje van de kwaliteit omdat ik mijn camera niet bij me had, en mijn telefoon is daar niet zo’n held in. Maar ach, ben blij dat je ze mooi vindt :)
      En inderdaad, ik vind dat ook fijn, dat de werken lekker veel ruimte hebben!

  2. Mooi Nina! :) Wat vond je verder van het Stedelijk? Is het de moeite waard? Is het heel erg druk doordeweeks? Mijn vriend en ik willen nog steeds een keertje naar het museum toe maar ik zie zo op tegen de grote mensenmassa.. Het beeld wat ik erbij heb bestaat uit zalen vol hyperactieve toeristen haha.

    • Ah, doordeweeks valt het reuzemee met de drukte hoor! De Matisse-tentoonstelling is wel wat drukker dan de rest van het museum, maar zelfs daar zijn geen massa’s mensen. En de mensen die er zijn, zijn meestal nogal kalm en niet echt hyperactief, haha :) Ik weet niet hoe het in het weekend is, maar op een doordeweekse ochtend is het echt prima te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »