Ik presenteer u: Miekevragen

happy acorn

Heb je dat ook wel eens? Dat je met iemand aan het praten bent en dat het gesprek per ongeluk een beetje oppervlakkig is. Eigenlijk wil je een laagje dieper, maar je weet niet zo goed hoe je dat aan moet pakken. Dan introduceer ik je vandaag de oplossing: Miekevragen!

Oké, je zou het ook ‘vragen-om-een-goed-gespek-op-gang-te-brengen’ kunnen noemen. Of ‘diepzinnige-vragen-om-iemand-beter-te-leren-kennen’. Maar zeg nou zelf, klinkt Miekevragen niet veel leuker?

Hoe werkt dat dan?

Een Miekevraag is een vraag die een beetje dieper gaat dan ‘Hoe gaat het?’, of ‘Heb je het ook zo druk?’. Van die vragen waardoor je elkaar echt beter leert kennen. Vragen die in de categorie ‘waarheid’ zouden horen bij Doen Durf of de Waarheid. Vragen waardoor je niet alleen te weten komt wat voor werk of studie iemand doet, maar waardoor je iets van zijn persoonlijkheid, visie en dromen leert kennen. Een paar voorbeelden:

happy acorn Als je een dier mocht zijn, welke zou jij dan zijn en waarom?
happy acorn Waar ben je bang voor?
happy acorn Wat is je droom?
happy acorn Wat is je favoriete dag van de week en waarom?
happy acorn Op welke eigenschap ben je trots?
happy acorn Wanneer ben jij avontuurlijk?
happy acorn Wat waardeer jij het meest in een ander?
happy acorn Waarin onderschatten mensen jou vaak?
happy acorn Wat doe je het liefst als je een dagje niks hoeft?
happy acorn Wie heeft jou het meest geleerd in je leven?
happy acorn Wanneer voel jij je op je gemak?
happy acorn Waar erger je je aan?
happy acorn Hoe kom jij tot rust?

Dat soort vragen dus. Eigenlijk vind ik dat iedereen het concept Miekevragen zou moeten kennen, zodat je gewoon kunt vragen: ‘Hee, zullen we Miekevragen doen?’. En ach, als iemand dan nee zegt, dan babbel je gewoon vrolijk door over koetjes, kalfjes, het weer of hoe druk je het wel niet hebt.

Maar wat heeft Mieke er nou mee te maken?

Mieke – de persoon achter de Miekevragen – is een vriendin van Floris en mij. Toen Floris en ik elkaar leerden kennen, trokken we veel met haar op (iets met een groepsreis/vakantieprojectding waar we alledrie aan meededen). Steeds als we met haar kletsten, stelde ze van die ‘grote’ vragen, waardoor je eerst een tijdje met je mond vol tanden stond, maar vervolgens wel een reuzegoed gesprek had. Wijzelf waren nooit zo goed in plotseling de diepte ingaan in een gesprek, maar Mieke had (en heeft) daar een soort natuurlijke aanleg voor. Ofzo. Heel handig, want zo leerden we elkaar meteen best goed kennen.

Toen die vakantie voorbij was, spraken we regelmatig af zonder Mieke. En omdat we elkaar nog steeds beter wilden leren kennen (iets met verliefd zijn), introduceerden we het begrip ‘Miekevragen’. Omstebeurt stelden we zo’n typische Miekevraag en beantwoorden we ‘m allebei. En hoepsefloeps, voor we het wisten, kenden we elkaars diepste geheimen. :) En heus, we doen het nog steeds. Het wordt wel steeds lastiger om nieuwe vragen te bedenken, maar af en toe zijn we weer even op dreef. Want Miekevragen vervelen nooit :)

happy acorn

En voor je nu afhaakt omdat je geen (bijna-) vriendje of vriendinnetje hebt of omdat je geen behoefte hebt aan relatietherapie: Miekevragen zijn ook heel geschikt voor ‘gewone’ (bijna-) vrienden en vriendinnen. Een lange autorit (bijvoorbeeld als je op vakantie gaat) kan zomaar onvergetelijk wordt, omdat je elkaar ineens veel beter leert kennen. Best handig als je daarna – ik roep maar wat – nog twee weken met elkaar in een tentje moet doorbrengen. En laatst ging ik een weekendje weg met twee vriendinnen en oh, daar vloeiden zulke fijne gesprekken uit voort! Feestje. Dus ik zou zeggen.. probeer het ook eens!

Succes ermee :)

PS Met speciale dank aan Mieke, zonder wie deze blogpost er niet zou zijn (en zonder wie ik niet zou weten wat floris’ favoriete dag van de week is).
PSPS Sjonge, ik heb net koffie op en nu ben ik duizend hieperdepieper. Hopelijk heeft het deze blogpost niet negatief beïnvloed..

12 reacties

 1. Haha, wat een leuke post! Ik ben gek op dit soort vragen, vaak stel ik ze en heb ik het niet eens echt in de gaten tot ik merk dat mijn gesprekspartner een beetje is blijven hangen ;)

 2. Oh Nina, wat tof. Ik houd wel van dat soort vragen. Gewoon iets verder dan ‘wat vind je van het weer’. Wat een eer voor Mieke dat jullie ze naar haar vernoemd hebben. Ik vind het een goed plan om wat meer met mensen de diepte in te gaan. Ik ga ze als ik weer thuis ben zeker gebruiken.

 3. Wat een tof idee. Ik ga het eens introduceren bij mijn lover (die de neiging heeft om elke vraag moeilijker dan ‘wat wil je eten?’ met ‘poeh, weet ik niet’ te beantwoorden) en hem dan dwingen antwoord te geven. Want ik weet helemaal niet wat zijn lievelingsdag is. Mijne is zaterdag, zaterdag is een mooie dag.

 4. Haha, ik mag Mieke wel! Zelf doe ik het ook vaak gewoon midden in een gesprek. Als we inderdaad over koetjes en kalfjes aan het praten zijn, in één keer een diepere vraag stellen. Extra interessant, omdat mensen weinig tijd hebben om er over na te denken en ze dus het eerste antwoorden van wat er in ze op komt. (:

 5. Hoi Nina!
  Wat leuk deze Miekevragen! (haha ook een hele toffe naam voor die vragen)
  Ik ben er zelf ook superslecht in (nouja, vooral met “vreemden” en oppervlakkige kennissen zegmaar) maar wow dit is vet easy om te onthouden eigenlijk, en daardoor een opening voor goede gesprekken!

 6. Nouja, he! Ik moet je toch eens beter volgen, want deze is mij ontgaan.
  ik ben blij dat ik dankzij jou een leuke bijnaam heb gekregen ( miekerd) en dat ik stiekem wel eens jullie gebruik om miekevragen te introduceren!! Hihi

 7. Die Mieke, die ken ik, zij heeft talent! Een prachtige meid boordevol nieuwsgierigheid naar wie jij echt bent, waar je blij van wordt, wat je moeilijk vindt, waarom je doet zoals je doet. En na dat verrassende gesprek komen wordt je nog heerlijk warm bemoedigd om de goede dingen te doen, jezelf te zijn, of wat je nodig hebt. Ik ken je niet Nina, maar tof dat je Mieke zo eer aandoet ik je blog. Spread the good news: Mieke-vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »