Hoera, een ninamaakt-clubje op Patreon!

happy acorn patreon ninamaakt clubje

Hieperdepiep! Zal ik jullie iets leuks vertellen? Ja?

Nou, ninamaakt is een clubje gestart op Patreon! Grote kans dat je geen idee hebt wat Patreon is en misschien vraag je je ook wel af wat het nut van een clubje is, dus ik begin gewoon bij het begin.

Het verhaal

Ik houd van illustreren. Ik houd van tekeningetjes maken en zinnetjes erbij schrijven, en het liefst dan ook nog zo dat ze elkaar versterken en samen iets moois uitstralen. Ik word er gewoon heel blij van als ik iets wat in mijn hoofd fladdert op papier kan zetten, en vervolgens in handen heb. Maar stel dat ik dat alle dagen zou doen, en dat al die tekeningen op een hele grote stapel in de hoek van mijn bureautje zouden belanden. Dan zou ik alsnog heel ongelukkig en sip worden.

happy acorn ninamaakt patreon

Juist het feit dat ik mijn illustraties met de rest van de wereld kan delen, dat maakt het voor mij zo bijzonder. Dat mensen mijn werk zien en het bij iedereen weer andere associaties oproept, herinneringen of langgekoesterde dromen. Of gewoon alleen een glimlach. Dat vind ik fantastisch :-) En daarom vind ik social media ook zo fijn. Ik kan mijn werk heel makkelijk delen, en iedereen die het ziet kan er dan weer supermakkelijk op reageren. Van al die interactie word ik heel blij :-)

Maar soms, soms zou ik stiekem nóg meer interactie willen. Dan moet ik keuzes maken over een nieuwe kaart, en zou ik eigenlijk gewoon even een paar mensen om hun mening willen vragen. Natuurlijk, ik vraag dan Floris, en soms mijn moeder of een goede vriendin. Een enkele keer vraag ik om input via instagram, maar omdat daar zóveel mensen meekijken is dat ook niet ideaal.

Een clubje!

Dus ik dacht, hoe leuk zou het zijn om een klein clubje te hebben waarmee ik nog meer kan delen, inspiratie mee uit kan wisselen en waar ik af en toe wat advies kan vragen. Mensen die het tof vinden om nog wat meer betrokken te zijn bij wat ik doe en hun mening willen geven. Dat lijkt mij dus echt heel gezellig!

happy acorn ninamaakt patreon

En zo kwam ik uit bij..

Patreon! Ik kan niet zo goed in één zin uitleggen wat het is, maar gelukkig kan Iris van IKBENIRISNIET dat wel: “Patreon is een platform waar je mensen die mooie dingen maken kunt ondersteunen, zodat ze nóg meer mooie dingen kunnen maken.” Nou, precies dat dus. Je kunt je als het ware abonneren op je favoriete maker: je geeft zelf aan voor welk bedrag, en in ruil daarvoor krijg je kijkjes achter de schermen, heb je inspraak in beslissingen, of wat voor leuke extraatjes de maker dan ook maar heeft bedacht (bijvoorbeeld korting in de webshop!).

Zie het een beetje als een crowdfundingcampagne, waarbij je een klein bedrag inlegt, en er iets tofs voor terugkrijgt. Het verschil bij Patreon is dat het hierbij om meer structurele support (en dus ook structurele goodies :-)) gaat. No worries trouwens: je kiest een bedrag per maand, en kunt dat vervolgens op elk moment wijzigen. Of gewoon stoppen als je het zat bent. Je zit nergens aan vast.

Goodies!

Benieuwd naar wat voor extraatjes ik heb ingesteld? Nou, mocht je ‘lid’ worden van het clubje, dan krijg je bijvoorbeeld altijd korting in de webshop. En vanaf een bepaald bedrag krijg je vanzelf de nieuwste ninamaakt-ansichtkaarten thuisgestuurd. Daar hoef je dan verder niks voor te doen, zodra er een nieuwe A6-kaart verschijnt, vind je die gewoon in je brievenbus! Dat is toch stiekem best wel keileuk? :-) Ik heb nu al zin om gauw weer een mooie nieuwe kaart te lanceren en dan al die vrolijke pakketjes te versturen :-)

happy acorn patreon ninamaakt

Daarnaast heb je vanzelf toegang tot de ‘community’ op mijn Patreon-pagina. Daar kunnen we over fijne dingen kletsen, vraag ik je mening over nieuwe projecten, neem ik je mee achter de schermen en kun je al je vragen stellen.

Ik kan dus eigenlijk gewoon niet wachten om jullie welkom te heten in het clubje, zodat we elkaar nóg meer kunnen inspireren. :-)

happy acorn patreon ninamaakt clubje

Maarrrr…

Mocht je het je afvragen: Patreon is voor mij geen doel op zich. Ik zie het als een middel om te kunnen groeien in wat ik nu doe, namelijk zoveel mogelijk mensen inspireren met mijn tekeningetjes. Ik vind het juist zo tof dat ik via social media iedereen kan inspireren. Dus mocht je toevallig net even geen zin hebben in een Patreonavontuur, dan is dat helemaal oké. Dan verandert er voor jou niks. Dan blijf ik je elke dag vrolijkheid toestrooien op Instagram, kun je nog steeds op mijn blog terecht voor persoonlijke verhaaltjes en verschijnen er ook nog steeds af en toe gezellige kijkjes achter de schermen op Facebook. Goed idee toch?

Zo, heel verhaal. Ik kan er nog veel meer over vertellen, maar volgens mij moet je gewoon even gaan gluren.

happy acorn patreon

Hier vind je mijn Patreonpagina

Of klik op het plaatje hierboven, dan kom je er ook :-) Vind je het allemaal nog een beetje wazig, wil je weten of ik er dan – net als Iris – ook allerlei superfancy filmpjes op ga zetten of vraag je je af of ik zelf ook makers steun op Patreon en hoe dat dan bevalt? Kom maar op met je vragen!

Ik ben stiekem heel benieuwd hoe jullie hierover denken, want ik ben zelf helemaal enthousiast over mijn clubje, maar als ik de enige ben wordt het wel.. tja. Een beetje een zielig clubje. Ahhh, zo spannend!

Dus let me know :-)

happy acorn liedjes ninamaakt dansen patreon

8 reacties

  1. In België zie ik dat nog maar amper gebeuren, Nederland is zoals gewoonlijk weer een beetje voor op ons. :-) Ik vind het een geweldig initiatief, maar ga voorlopig nog even passen. Ik heb geen tijd voor extra’s momenteel, maar ik wil je wel veel succes wensen! Lijkt me best spannend om zoiets te starten …

    • Ah ja, het is hier ook nog hartstikke nieuw! Voor zover ik weet is het in Amerika echt al behoorlijk groot, en onder andere door Iris van ikbenirisniet begint het nu in Nederland ook een beetje op te komen. Zelf volg ik op dit moment Iris en mijn lievelingspodcast (the Liturgists) en ik word er echt ontzettend enthousiast van! Het biedt superveel mogelijkheden en iedereen kan het op een andere manier inzetten, dat vind ik tof :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »