Nog even over die bril.

Kijk, toen ik lang geleden nog iets jonger en kleiner was dan nu, toen had ik dus een bril. Best wel lang ook, ik denk van m’n negende tot m’n achttiende ongeveer. Op een gegeven moment was ik dat gedoe met die glazen – die de hele tijd vies werden, zelfs als je ze net had schoongemaakt – zat en stapte ik over op lenzen.

Maar toen.. was ik tweeëntwintig en zag ik voor twee euro een bril op de herenafdeling van de H&M en dacht ik, waarom ook niet? Gewoon een montuur met glazen, maar dan niet op sterkte. Ik paste hem, keek in de spiegel en besloot dat ik wel tevreden was met deze nieuwe nerdy vrolijke ninalook. Floris lachte me eerst nog een beetje uit, maar op voorwaarde dat ik ‘m betaalde met geld uit mijn potje mocht ‘ie mee (ja, heus, we hebben allebei ons eigen potje voor dingen waar we blij van worden).

happy acorn bril

voilà, nina met bril.

En ja, je koopt zo’n bril natuurlijk niet voor op je nachtkastje. Dus af en toe draag ik hem, als mijn outfit wel wat vrolijkheid kan gebruiken, als ik extra hipsterpunten wil scoren, als ik niet zo lekker in m’n vel zit en wat extra zelfvertrouwen nodig heb, of als m’n eyeliner gewoon een prutdag heeft (of als ik überhaupt geen tijd heb gehad voor make-up). Logisch toch?

Maar waar ik van tevoren niet echt bij stil stond, is dat mensen er meteen iets van zeggen. Want hee, ik heb een bril, dus waarschijnlijk 1) heb ik eerst drie jaar met slechte ogen rondgelopen, 2) kwam ik er toen achter dat er echt iets mis wat met mijn ogen, 3) onderging ik een lang behandeling van oogmetingen, bezoekjes aan de oogarts en opticien et cetera, en 4) koos ik na lang wikken en wegen voor dit montuur, en 5) moet ik nu enorm wennen aan het verschil en heb ik hoofdpijn omdat ik ineens alles helder zie en schrik ik elke keer dat ik in de spiegel kijk omdat er iets op mijn hoofd staat wat er niet hoort. En dat alles is natuurlijk niet niks, dus een beetje medeleven kan geen kwaad en er moet iets over worden opgemerkt.

Bijvoorbeeld:

“Wauw, je lijkt echt heel anders met een bril!”
En als ik ‘m dan even afzet voor het idee: “Zo, nu herken ik je weer.”

Of:

“Héeeeee je hebt een bril! Of had je hiervoor lenzen?”
“Ja, ik heb al heel lang lenzen, maar…”
“Oh, maar inderdaad hoor, het schijnt goed te zijn om af en toe even af te wisselen, zodat je ogen niet te moe worden.”
“Uhmm.. nou..”

In het eerste geval ga ik er meestal niet echt op in, maar in situaties als de tweede voel ik me toch een beetje verplicht om het uit te leggen. Dat ik die lenzen stiekem nog steeds in heb enzo. Dus vooruit, dan vertel ik dat. En dan reageert iedereen hetzelfde. Namelijk zo:

“Wat, echt???? Hahahahahahahaha.”

Tja, blijkbaar is het dus grappig. Ik vind het ook best wel een grappige bril, maar is het nou zo extreem grappig om gewoon een bril op te zetten omdat je ‘m leuk vindt? Je draagt een ketting toch ook omdat ‘ie mooi is, of leuk bij je kleren staat of omdat je er vrolijk van wordt? En wat dacht je van een stropdas, die heeft anders ook heus geen functie. Of een bloemetje in je haar. Of… je snapt me.

Oké, dus nu ben ik benieuwd. Is het raar om een bril met neutrale glazen te dragen of is het gewoon supervetcool en moeten sommige mensen gewoon nog even aan het idee wennen?

PS. Dat doe ik dus nooit hè, een vraag stellen onderaan een blogpost. Ik geloof dat het heel bloggersverantwoord is omdat mensen dan eerder geneigd zijn een reactie te plaatsen (en het gaat natuurlijk allemaal om zoveel mogelijk reacties). Maar dat past dan wel, want ik was afgelopen naar een evenement met duizend bloggers, dus nu ben ik al bijna professioneel. Oké, nu moet ik stoppen want m’n sarcasme rijst de pan uit. Doei!
PSPS. Verder bedoelde ik deze blogpost trouwens reuzeserieus.
PSPSPS. Bloggen is leuk.

16 reacties

 1. ik vind het alleen maar vet cool dat je “vrijwillig” een bril draagt die je dan ook nog eens vetleuk staat want dat is dus bij mij het probleem; ik heb een echte brilbril (voor de afwisseling en dat mn ogen niet moe worden ahhaah) maar die vind ik mezelf niet fantastisch staan en dus doe ik hem niet vrijwillig in het openbaar op (meestal dan) terwijl het me wel vet leuk lijkt om een echte brilbril die fantastisch staat te hebben.

  nu snap ik mezelf even niet meer maar in ieder geval: ik vind het dikke prima dat jij gewoon een gewoneglazenbril draagt en mensen moeten er vast aan wennen en reageren daarom zo…. anders. Gewoon doen als jij daar blij van word en net wat je zegt; een ketting dragen is ook iets extra’s voor de fleurop dus een bril kan dat net zo goed!

  En ik denk dat er veel mensen zijn die het stiekem ook heel tof vinden om een bril voor de leuk te dragen maar niet durven.

 2. Ik vind het aan de ene kant heel cool, maar aan de andere kant ook wel een beetje grappig. Een beetje alsof je een regenpak en een paraplu door de regen loopt (hmm, dit is niet zo’n goeie vergelijking geloof ik, haha). Het is wel een hele coole bril! Misschien moet je hem met glazen op sterkte nemen?

  En ha, was je ook naar het HEMA-event?

  • Haha, okee ik snap je punt wel ;-) En inderdaad, ik wil nu een soortgelijk model op sterkte (want af en toe die lenzen uit is op zich best chill..).

   En jaa, was jij ook bij de Hema vorige week?

 3. Ha! Ik roep altijd heel hard dat mensen die geen bril hebben en tóch een bril dragen ‘omdat het hip is’ irritant zijn omdat ze niet weten hoe vervelend het soms is om een bril te hebben :’) (ja ik heb een bril, moge duidelijk zijn haha)

  Maar jij mag het, want jij weet hoe het is om een bril te dragen! Ik vind het wel tof. Het staat je ook wel leuk, trouwens :)

 4. Ik zie er de logica niet van in.
  Want, brillen zijn niet mooi en ik vind het ook niet sexy.
  Jouw model al helemaal niet.
  Ik snap niet waarom je het zou willen, al je andere genoemde accessoires hebben geen functie maar staan meestal leuk.
  Dat vind ik van een bril nou echt niet.
  Er is niemand die ik ken waarbij ik denk: met bril ben je leuker.
  Dus doe maar lekker zonder.
  En als je er dan toch een neemt neem dan een leuk model…
  Dan valt de schade wel mee.

 5. Kan gewoon hoor! Tenminste, vind ik. Het is in eerste instantie wel een beetje vreemd als je het hoort, lenzen + bril, maar aangezien de bril zonder sterkte is, is het gewoon een modeaccessoire en dat kan je dragen wanneer jij wilt. Hij staat je leuk trouwens!

 6. Dat is toch helemaal niet zo raar? Volgens mij zijn er veel meer mensen die het doen. Er zijn zat mensen die een bril dragen zonder dat ze er een nodig hebben, dus dit is dan een beetje hetzelfde. En weet je Nina, als jij dit leuk vind is dat toch reden genoeg? X

 7. Gelukkig dat dit de enige keer is dat je een vraag stelt aan het eind van je post! Ik doe het ook nooit! Het lijkt erop dat dit een regel is waar enorm veel bloggers zich aan vasthouden…. En ik vraag me af of ze ook echt het antwoord willen weten….
  Jouw bril is leuk, maar ik heb zelf een ”echte” bril en als het niet nodig was zou ik hem (haar?) niet dragen. Ik leid de aandacht maar een beetje af met oorbellen kettingen etc . :)

 8. Ik vind die bril je heel mooi staan! En stiekem moest ik er wel een beetje om lachen, dus ik vind het blijkbaar ook grappig, maar dat is toch helemaal niet erg. En ik vind ook niet dat je voor alles wat doet verantwoording af moet leggen, sommige dingen doe je gewoon omdat je het leuk vindt en niet omdat het een andere reden heeft. Dus lekker blijven dragen die nepbril van je ;)

 9. Dat kan best wel! Ik vind het mezelf niet echt staan (of ik heb de goede bril er nog niet voor gevonden), maar anders zou ik het ook doen. Ik vind het niet veel anders dan sieraden dragen eigenlijk.

  En oh wat stom, jij was zeker ook op het Hema event? Ik dacht nog dat ik je zag, maar was niet zeker en ik twijfelde enorm en toen was de pauze ook weer voorbij en bleh. Maar yay voor de bril!

  • Ooo ik heb jou dan vast ook gezien, maar niet herkend. Helaas pindakaas :( Als er weer eens zoiets is moeten we elkaar even op de hoogte houden, dan kunnen we real life kletsen :)

 10. Wat grappig, ik heb echt bijna dezelfde bril, maar dan mét sterkte! Dussemmm, ik ben het niet eens met de mensen die ‘em lelijk vinden ;-). Wel wens ik soms dat ik geen bril hoefde te dragen, want niet kunnen zien sucks. Big time.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »