November was de maand van…

Dag november! Het was een rijke maand. Als ik naar de afbeelding hieronder kijk, ademt die voor mij precies hoe het was: een overvloed aan donkeroranje/roestige kleuren, dwarrelende bladeren en kerstkaarten. En een gelukkige Nina die zich heel erg levend voelde. Zo, dat was de korte samenvatting. Nu de lange.

November was de maand van…

o Nieuwe kerstkaarten geboren laten worden.

Ja, ik maakte kerstkaarten! En dat is altijd een heel precies klusje. Er zijn al zoveel kerstclichés, wat kan ik daar nog aan toevoegen? Ook qua planning was het allemaal spannend, want in oktober was ik er niet aan toegekomen. Dus in de eerste twee weken van november baande ik me vol overgave een weg door het creatieve proces. Dat ging niet vanzelf, maar uiteindelijk lukt het en stuurde ik vier gloednieuwe ontwerpen naar de drukker. Ha. Het is wat hè, dat creatieve proces. Alsof je hart binnenstebuiten keert en dan precies al het bruikbare eruit vist en dat omsmelt tot iets tastbaars. Zo voelt het in ieder geval.

Inmiddels zijn we een paar weken verder en ik ben ontzettend blij met het resultaat. Dus nu kijk ik vol verwondering toe hoe al die kerstkaarten hun weg vinden in de wereld. Want dat doen ze, ik kan soms zelf bijna niet geloven hoe druk het is in de webshop. Drukker dan ooit, dus ik pakte de laatste weken eindeloos veel bestellingen in. Mooi is dat. :-)

o Zien hoe er licht schijnt op plekken die eerder donker waren.

De kaart hierboven zegt het eigenlijk allemaal: Verwelkom het donker, verwelkom het licht. November staat bij mij vaak in het teken van donker en licht, zeker ook met het oog op stemmingswisselingen. Op een of andere manier halen de wintermaanden snel somberte in mij naar boven. Maar dit jaar… is er best veel verschoven. Ik ga nu af en toe naar een coach en dat brengt helderheid. Er worden knopen uit elkaar gehaald. Er wordt licht geschenen op donkere stukjes, waar ik zelf niet zo goed bij kon. Ach, ik kan er zoveel beelden voor verzinnen. Maar het is goed en heilzaam en het leven wordt er een stuk lichter van. Het is bijzonder.

o Inspiratie vinden in kleuren, vogels, vormen en bomen.

Ook buiten was het mooi de afgelopen maand. Ja, soms regende het. Maar er waren ook ultiem zonnige dagen waarop het licht door de oranjeroderoestige bladeren naar beneden dwarrelde. En zoveel roodborstjes ook!

Ik klom in bomen, ik zag spechten en ijsvogels (ja, echt), stak mooie blaadjes in mijn jaszak, maakte filmpjes van bladeren die naar beneden suisden en ook van een plant die mooi bewoog in de wind. En ik zwom, meestal alleen, één keer met een vriendin. Kijk, hieronder. Op een zondagochtend die zachter bleek dan verwacht, waarop de zon scheen en we speciaal naar het Blauwe Meer waren gereden, omdat het daar zo mooi is. Nou, dat was het. Ik geloof dat ik op mijn gelukkigst was.

o Genieten van mijn comfortzone.

Ik deed de afgelopen maand niet zoveel uitdagende dingen en vond dat fijn. Het was precies wat ik nodig had. Want uitdagende dingen kosten energie en nu wilde mijn energie vooral besteed worden aan kerstkaarten. En ja, wat ik hierboven schreef over die winterdip die zich nog niet heeft aangediend: ook dat kostte energie. Alert zijn op mijn eigen (gedachten- en gevoels-)patronen, die herkennen en bewuste keuzes maken om er niet in terug te vallen. Op een bepaalde manier is het ook gewoon een kwestie van oefenen. Dus het was welkom, deze maand. Iets meer rust en ritme.

o Me verbonden voelen met heerlijke mensen.

Ja, als laatste: het was weer zo’n maand waarin duidelijk werd hoeveel fijne mensen er zijn. Er zijn heel wat uren afgekletst, met vriend(inn)en uit alle windstreken. :-) Heel vaak ‘in het echt’, wandelend. Een enkele keer op de bank. En soms via de app of mail, maar dan wel lekker traag, echt de tijd nemen om te antwoorden. Ja, er waren veel mooie, open gesprekken. Pfew. Zo waardevol, het maakt me dankbaar.

Nou, dat dus allemaal over november. Ik had me geen betere maand kunnen wensen, nu ik het zo terug lees. Ja, het was goed. En nu naderen we zomaar het einde van dit bijzondere jaar. Ik ben benieuwd wat december ons gaat brengen. Ik hoop warmte en verbondenheid. (Toch nog wat decemberclichés om mee af te sluiten.) We zullen zien. Liefs!

PS Zullen we voortaan een liedje van de maand doen? Want er is bijna elke maand wel een liedje dat ik grijs draai. Afgelopen maand was dat deze, Walnootboom van Typhoon met Paskal Jakobsen. Ga maar luisteren. <3

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »