Lijstje van vijf: blij mens

Een paar dagen terug noemde iemand me een blij mens. Of nou ja, hij mompelde eerst gewoon iets als ‘blij mens’ en toen ik vroeg of híj een blij mens was, zei hij: ‘nee, ik vind jou gewoon altijd zo’n blij mens’. Floris zegt dat ook heel vaak, terwijl hij heel goed weet dat ik lang niet altijd een blij mens ben. (Ik kan ook een reuzechagrijnig mens zijn, helaaspindakaas. Of gewoon een ontzettende zeurie, echt hoor.) Maar goed, natuurlijk is het leuk om dat te horen, maar meteen denk ik dan, dat kan jij ook! Want misschien is het een heel klein beetje een aangeboren talent, maar volgens mij is het vooral een kwestie van doen. Want mijn leven bestaat heus niet alleen maar glitterpoepende unicorns en konijntjes die binkies doen. Dus ik heb maar even een lijstje met tips gemaakt. Want zo moeilijk is het nou ook weer niet.

Vijf manieren om wat vaker een blij mens te zijn

happy acorn

happy acorn Kijk! Je hebt die ogen niet voor niks gekregen, dus doe er wat mee. Gebruik ze niet alleen om te voorkomen dat je tegen een paaltje aanloopt, maar gebruik ze ook eens om mooie dingen te spotten. Let op de vormen die je om je heen ziet, kijk bewust naar de kleurencombinaties. Doe eens tien minuutjes alsof je ogen een camera zijn en maak de mooiste shots. Of let op het lijnenspel van de winkelstraat of de lichtval in je slaapkamer als de zon opkomt. Ik noem maar wat, maar echt, laat af en toe gewoon even doordringen wat je ziet. Er is zoveel moois in de wereld.

happy acorn En dit is eigenlijk ook een kijktip: let op details. Hoe lang is het geleden dat je een blaadje van een boom van dichtbij bekeek? Check nou hoe mooi dat is! Of de nerven in je houten tafelblad, de structuur van je sjaal, het schuim van je koffie. Geloof me, alles is het waard om van dichtbij bekeken te worden. Als ik naar mezelf kijk is dit trouwens iets wat ik echt door mijn studie heb geleerd. Ik vond het sowieso geen straf om meer over kunst te leren, maar doordat we al die kunstwerken zo grondig moesten analyseren, ben ik gewend geraakt om ook in het dagelijks leven goed om me heen te kijken. En dat helpt me weer om meer te genieten van alles om me heen.

happy acorn Ik bedenk me nu dat het eigenlijk om al je zintuigen gaat. Luister naar een fantastisch mooi liedje, naar de stilte (die nooit stil is) en voel eens goed aan de stof van je gordijn. Ruik de muffins die in je oven staan te garen (of de muffins die je uit de verpakking haalt :)).

happy acorn Laat vrolijkheid tot je doordringen. Als je iets moois/leuks/grappigs ziet, denk dan niet ‘vind ik leuk’ om meteen weer verder te gaan met je leven. Maar denk, woei, dat is tof! En bedenk dan waarom je het eigenlijk zo mooi/leuk/grappig vindt. Of maak er een foto van. Of schrijf het op, voeg het toe aan je speciale blije-dingen-lijstje.

happy acorn Wees dankbaar. Ik weet niet precies wie je moet bedanken als je niet in God gelooft, maar een dankbare houding kan geen kwaad. Beschouw al die mooie dingen niet als iets waar we recht op hebben (want hoezo?), maar als cadeautjes. Zie die ene mooie bloem in het grasveld als een cadeautje. En de smaak van chocolade (oe, groot cadeau :)). En de grappige lach van een vriendinnetje waardoor je zelf ook moet lachen. En die mooie donkergele kleur waar je ineens zo verliefd op bent. Dan zit het leven vol cadeautjes.

PS Ik vind echt niet dat iedereen altijd maar blij moet zijn hoor. Het leven is gewoon niet altijd blijheid, dus je hoeft echt niet te doen alsof. Maar zoals Henri Matisse eens zei: There are always flowers for those who want to see them.
PSPS Dit is ook een beetje een note to self (is daar een Nederlands woord voor?), want de donkere herfstwolken proberen de laatste dagen ook steeds in mijn hoofd te kruipen. Pfu, wanneer is het weer zomer?

14 reacties

  1. Jij bent inderdaad een blij mens! Ik ken je niet eens in het echt (hé, jammer is dat trouwens!) maar het straalt helemaal door je blog heen :) Dit was fijn om te lezen voor het slapengaan!

  2. van zo’n blij lijstje wordt ik ook blij!
    Ik hou hem erbij voor als er eens een dipje op de loer
    ligt op een donkere winterdag met te weinig zonlicht.

  3. Grappig, ik krijg dat ook vaak te horen en realiseer me dat ik over het algemeen ook echt een blij mens ben. En dat komt door heel veel van wat op jouw lijstje staat. :)

  4. Hele fijne tips! Wat mij vooral helpt is inderdaad een boekje bijhouden waar je alleen dingen in mag schrijven die je blij hebben gemaakt. Dit mag zo klein of zo groot zijn als je wilt. De gedachte die mij onlangs heel blij heeft gemaakt dat ik de kans krijg om te studeren en dat ik hier ook door mijn omgeving in word gesteund. De ritjes in de bus van en naar school zijn zo saai nog niet als je buiten koeien in de wei ziet staan: makes me happy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »