Over hoogsensitiviteit en creatief ondernemen en hoe die dingen samen gaan (en soms ook niet) – deel 1: de voordelen

Het is alweer een jaar of vijf geleden dat ik de term hoogsensitiviteit voor het eerst hoorde. Even later stond ik in een boekwinkel door een boek te bladeren, en ik herinner me de zelftest nog waar het boek mee begon. Al die kenmerken, het ging precies over mij! Ik had zo’n etiketje in mijn leven nooit gemist, maar ik weet nog precies dat het voelde als een opluchting. Dat al die losse stukjes van mij blijkbaar een naam hadden en dat ik niet de enige bleek te zijn die het leven soms best een beetje overweldigend vindt. Er ging een wereld voor me open.

Maakte dat labeltje alles anders? Nee, ik bleef hetzelfde. Maar het gaf me wel veel inzicht in mezelf, waarom ik soms anders reageer dan sommige andere mensen, waarom ik bepaalde dingen niet zo goed kan, en andere dingen juist wel heel goed.

En nu ik creatief ondernemer ben, merk ik dat ook. Ik merk dat dat schepje extra sensitiviteit allerlei toffe en mooie dingen met zich meebrengt, maar ook best de nodige uitdagingen en struggles. En ik dacht, daarin ben ik vast niet de enige, dus ik schrijf er eens over. Met een beetje hulp van ‘jullie’ (wie jullie dan ook allemaal precies mogen zijn). Want ik deed een oproepje op instagram of jullie hierover wilden lezen, en zo ja, wat dan precies. Of er specifieke vragen waren, dat soort dingen. En houd je vast, ik kreeg er een heleboel! Genoeg voor vier lange blogposts, dus ja, ik kan het ook niet helpen :-) Vandaag doen we deel één!

O ja, een kleine disclaimer nog: ja, ik ben hoogsensitief. Maar ik ben meer dan dat (pfiew, gelukkig maar). Ik ben ook creatief en 26 jaar oud en geloof in een God en ik ben een vier en ik houd van geel en ik heb een konijn. Veel dingen die ik zal bespreken stromen – denk ik – voort uit mijn hoogsensitiviteit, maar het is niet een hoofdstukje wat ik los kan zien van de rest van mijn leven. Dus misschien ben jij ook hoogsensitief, maar zeg ik iets waar je je totaal niet in herkent. Dat zou zomaar kunnen. Geen paniek, wijs me er gerust op :-) Ik ben geen expert, hooguit een ervaringsdeskundige :-)

Eerst nog even de basis

Voordat ik met de vragen begin, vertel ik eerst nog even een verhaaltje over een jas, oké? Dan snap je in de rest van het verhaal wat beter wat ik bedoel :-) Want ik vergelijk hoogsensitiviteit zijn soms met buiten zijn zonder jas. Terwijl mensen die niet hoogsensitief zijn wel een jas aan hebben. De weersomstandigheden zijn voor ons allemaal hetzelfde, maar hoe je die ervaart, dat is verschillend. Zonder jas voel je het eerste spettertje, elk sneeuwvlokje, elke zonnestraal en merk je precies hoe hard het waait. Met een jas aan kun je beter tegen een stootje en heb je lang het niet zo snel koud, maar als je je ogen dicht doet, duurt het ook net iets langer voor je door hebt wat voor weer het is.

Zo, gaan we nu door naar de eerste vraag die ik kreeg, dat is meteen een leuke!

Wat zijn de voordelen van gevoelig zijn in jouw werk?

Heus, die zijn er! Voor een deel draait mijn werk natuurlijk om creativiteit. En ik denk dat mijn hoogsensitiviteit daar zeker een paar handige ingrediënten voor in de mix brengt. Want dat alle indrukken en prikkels van ‘buiten’ wat directer bij mij binnenkomen, zorgt er ook voor dat ik allerlei subtiele details en nuanceverschillen snel opmerk. Heel praktisch: als ik een illustratie maak, dan heb ik de keuze uit ontelbaar veel kleurtinten en verschillende stijlopties. Gebruik ik mijn zonnetjesgele kleurpotlood, of okergele ecoline? Dat soort keuzes, maar dan keer honderd, die allemaal net een piepklein beetje invloed op de uiteindelijke uitstraling van een illustratie. En dan is het best fijn om al die nuances snel op te merken, aan te voelen wat ze met zich meebrengen, en daar zonder al veel moeite mee te kunnen spelen.

En dan is er nog iets, maar ik vind het moeilijk om het goed uit te leggen: Er wordt gezegd dat bij hoogsensitieve mensen de informatie op een dieper niveau wordt verwerkt en dat er daarbij meer verschillende gebieden in de hersenen worden geactiveerd. Om het voorbeeldje van het weer nog even te gebruiken: regent het buiten, dan denken mijn hersenen niet alleen ‘o, het regent, staan de ramen nog open?’, maar komen er – ik noem maar wat – ook herinneringen boven aan de eerste regenachtige dag van dit jaar, begin ik te filosoferen over hoe de wolken huilen en denk ik terug aan die mooie regenjas die ik twee weken geleden in een winkel zag. Misschien een beetje overdreven, maar ik denk dat je snapt wat ik bedoel: er worden op een heel brede manier verbanden gelegd en associaties gemaakt. En dat hangt weer enorm nauw samen met creatief denken, want daarbij gaat het ook om het leggen van nieuwe verbanden. Iets creëren is immers niets anders bestaande elementen op een ‘nieuwe’ manier met elkaar combineren.

Een gevolg hiervan is dat ik maar weinig nodig heb om geïnspireerd te raken. Het zien van een mooie bloem kan al een wereld van gedachten en gevoelens en associaties bij me oproepen. Ik hoef dus niet per se op wereldreis om mijn hoofd te vullen met inspiratie voor nieuw werk, want ik beleef de dingen – zelfs de allergewoonste dagelijkse dingen – al behoorlijk intens.

Dat allemaal over creativiteit. Nu hebben we het nog helemaal niet gehad over alle andere dingen die bij mijn werk komen kijken. Het grootste deel van mijn tijd ben ik namelijk niet aan het tekenen of brainstormen, maar aan het mailen (of koffie drinken :-)) met klanten, het schrijven van facturen en het bijwerken van mijn illustraties in photoshop. Oké, of aan het instagrammen. Ook in al die werkzaamheden heeft hoogsensitiviteit best een positieve invloed. Als ik met klanten of opdrachtgevers overleg, voel ik redelijk makkelijk aan wat hun wensen zijn. En dan niet alleen het lijstje met wensen wat ze op papier hebben gezet, maar juist ook die subtiele dingen die er tussen de regels door te lezen zijn: wat voor smaak ze hebben, welke sfeer ze mooi vinden, welke kleurcombinaties ze geschikt zouden vinden en welke juist niet.

Bovendien houd ik van harmonie, probeer ik conflicten zoveel mogelijk te vermijden. Ik kan gewoon slecht tegen een negatieve en gespannen sfeer, dan blokkeer ik op alle vlakken. Ik kan niet rustig en geïnspireerd aan opdracht werken, als ik daarvoor net een gefrustreerd mailtje van de opdrachtgever heb ontvangen. Nu is dat niet in alle opzichten een voordeel (daar komen we straks nog wel op), maar het zorgt uiteindelijk wel voor een soepele communicatie met klanten, in ieder geval voor zover ik dat in de hand heb. Als ik een meningsverschil met een klant of opdrachtgever heb, zal ik er alles aan doen om dat niet te laten botsen, en probeer ik te ervoor zorgen dat we zo gauw mogelijk weer op één lijn zitten :-)

Ik kan hier nog wel een tijdje over door filosoferen, maar volgens mij zijn dit wel de belangrijkste voordelen die ik in mijn dagelijks leven tegenkom. Misschien heb jij nog aanvullingen, deel ze dan gerust hieronder! Ik ben heel benieuwd of je iets herkent, of bepaalde dingen heel anders ervaart. En typ hieronder ook gerust je vragen, mocht je die hebben! Er valt zo veel over te zeggen :-)

En o ja: binnenkort publiceer ik deel twee over dit onderwerp, daarin vertel ik over prikkels, en hoe ik er in mijn dagelijkse werk voor zorg dat ik niet (te veel) onder- en overprikkeld raak. Wil je vanzelf op de hoogte blijven als er een nieuwe blogpost verschijnt, vul hiernaast dan even je mailadres in. Of volg me op instagram, daar geef ik ook een seintje bij nieuw leesvoer.

18 reacties

 1. Hoi Nina, wat een mooie open en eerlijke blog! Leuk om een kijkje te krijgen in hoe dit voor jou werkt. Er zit veel herkenbaars in hoe het voor mij is om me te herkennen in hoogsensitiviteit. Keep up the nice writing! Lieve groet, Marieke

 2. Wat een fijn blog, ik was al zo benieuwd naar deze blogreeks.
  Want soms heb ik het vermoeden dat ik misschien ook wel zoiets zou kunnen hebben.
  Ik ben dan ook erg benieuwd naar de rest. Heb je misschien ook een boekentip of iets wat ik zou kunnen lezen? Want ik herken me nu al in een aantal dingen van je verhaal (niet alles natuurlijk) en zou er graag wat meer over willen lezen. Hoeft niet direct, maar misschien in je volgende (of laatste) blogpost?
  Liefs

  • Ah, thanks! Ik zie nu ook je reactie hieronder, maar ik denk dat het komt omdat je hier als naam Rensina hebt ingevuld en bij die andere Rensina Steursma. ‘Nieuwe’ reageerders moet ik altijd eerst toelaten i.v.m. spam. Hoe dan ook, hij is doorgekomen hoor :-)
   Wat betreft je vraag: het boek ‘Hoog sensitieve personen’ van Elaine Aron is een beetje het basisboek op dit gebied, maar ik ben daar nu in bezig en vind het in sommige opzichten heel goed, maar ik ben niet echt fan van haar schrijfstijl. Een ander boek dat ik boeiend vond is ‘Leven zonder filter’ van Fleur van Groningen. Zij beschrijft echt haar persoonlijke ervaringen. Niet alles was voor mij herkenbaar (want zij had een supertraumatische jeugd), maar wel interessant..

 3. Wat fijn om dit te lezen! Ik zit eigenlijk een beetje in het ontdekken van hoogsensitiviteit en wat dat precies voor mij betekent/inhoudt – ik ben 26 maar heb het de laatste tijd pas een beetje door :’) Ik dacht eigenlijk altijd dat mensen die hoogsensitief zijn altijd introvert zijn en ik ben nogal extravert, maar dat is dus helemaal niet per se zo.
  Deze artikelen gaan superleerzaam zijn voor mij denk ik, dus dankjewel alvast voor de eerste en de komende artikelen ook! :)

  Ik herken heel erg wat je zegt over die associaties! Ik had het niet zo kunnen omschrijven, maar ik herken precies wat je zegt. Ik heb dat ook, het minste of geringste kan al een hele rits herinneringen ophalen!

 4. Jaa, naar deze blog(serie) heb ik uitgekeken! Leuk dat hij online staat. Mooi om te lezen. Ik vind het heel leuk om zo een kijkje te krijgen in jouw leven! En ik vind het ook herkenbaar. Veel dingen die jij schrijft (of die ik ergens anders lees) over hoogsensitiviteit heb ik ook. Het is fijn om stil te staan bij de positieve kanten daarvan. Dankjewel!

 5. Wat een superblog! Kom je net al dan niet toevallig google-end tegen en een feest van herkenning. Heerlijk…
  Kan mijn man ook eens lezen over hooggevoeligheid haha. Ook hier creatief ondernemer (beginnend) dus erg fijn om te lezen. En lekker luchtig ook.

 6. Hoi! Zo mooi hoe je dit ook weer geschreven hebt! En zoo herkenbaar, echt heel fijn om jouw blogs te lezen. Ik heb ook nog wel een vraagje:

  Hoe vertel jij aan andere mensen dat je hoogsensitief bent? Ik vind het namelijk best moeilijk om het aan anderen uit te leggen. Dit komt denk ik, omdat ik bang ben dat ze mij dan niet begrijpen en vinden dat ik me aanstel. Hoe ga jij hiermee om?

  Liefs Elise

  • Hé Elise, dankjewel voor je reactie!

   Ja, goede vraag :) Ik moet zeggen dat ik het zelf niet zo vaak expliciet benoem naar mensen in mijn omgeving. Natuurlijk praat ik er met mijn man over, en het komt wel eens langs in gesprekken met vriendinnen. Maar als ik denk dat iemand niks kan met de term hoogsensitiviteit en het aanstellerij vindt, zoek ik die confrontatie niet snel op. Termen als HSP en overprikkeling zijn superhandig om over het onderwerp te communiceren, maar ze kunnen ook makkelijk het gevoel geven dat het een soort clubje van speciale mensen is, waar je wel of niet bij kunt/wilt horen. Dus in dagelijkse gesprekken houd ik het zo nuchter en laagdrempelig mogelijk, en beperk ik me tot de specifieke situatie en het stukje dat op dat moment relevant is.

   Met mensen die dichtbij me staan kan het fijn zijn om er verder over uit te wijden, maar ook dan benadruk ik vooral wat míjn ervaring is. Het hoeft niet per se een universeel verhaal over hoogsensitiviteit te worden waar mensen dan meteen iets van ‘moeten’ vinden. Wie geïnteresseerd is vraagt wel door, is mijn ervaring, en anders is het ook oké.

   Hopelijk heb ik je vraag zo een beetje beantwoord? Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »