Slingers voor mijn nieuwe – en eerlijke! – telefoon

Een van de dingen die bovenaan het verlanglijstje voor mijn verjaardag pronkte, was de Fairphone. En hoera hoera, hang de slingers maar op – o wacht, die hingen er al – want ik kreeg er een! En aangezien ik ‘m inmiddels een paar dagen in gebruik heb, ik er heel blij mee ben en ik eigenlijk vind dat iedereen dit ding zou moeten kopen, leek het me wel wat om er hier over te schrijven. Dus geen koffietentjestest vandaag, maar de enige echte Fairphonetest!

Naam: Fairphone
Bestaat sinds: 2013
Website: www.fairphone.nl

happy acorn fairphone

Het idee

De mensen van Fairphone waren het zat dat er geen enkele duurzame telefoon op de markt was. Dus om daar wat aan te doen, gingen ze plannen maken, onderzoeken en ontwerpen en kwam na drie jaar, in 2013, de eerste Fairphone op de markt. Het schijnt op dit moment onmogelijk te zijn om een telefoon te maken die honderd procent eerlijk en duurzaam is, maar Fairphone wil graag een eerste stap in de goede richting zetten. Bovendien hopen ze dat mensen zich hierdoor ook bewust worden van andere producten, hoe ze worden gemaakt en wat er gebeurd is voordat iets in de winkel ligt. De slogan is dan ook ‘Buy a phone, start a movement’. Kijk vooral even dit filmpje, dan is het helemaal duidelijk.

happy acorn fairphone

Het hele idee achter de Fairphone vind ik supergoed. Zeg maar vijf eikeltjes. Nina en techniek is niet zo’n goede combinatie, dus uit mezelf verdiep ik me sneller in bijvoorbeeld eerlijke kleding, dan in eerlijke waterkokers, televisies of telefoons. Maar die Fairphone zet me dan weer aan het denken, en laat me inzien dat bij dat soort producten dezelfde problemen aan de orde zijn als bij kleding. Bovendien denk ik dat het heel slim is dat ze gekozen hebben voor een telefoon, omdat dat iets is wat íedereen gebruikt. En wat ik ook heel tof vind, zijn de maatregelen die ze hebben genomen in het ontwerp om het ding duurzamer te maken. Zo kunnen er twee simkaarten in, zodat je bijvoorbeeld voor je werk- en privételefoon niet twee verschillende toestellen nodig hebt. En ze leveren er niet standaard een oplader en oortjes bij, omdat veel mensen die nog wel ergens thuis hebben rondslingeren. Dat soort dingen vind ik gewoon reuzeslim :) En dan nog iets: sommige mensen vinden het suf of misleidend dat het ding Fairphone heet, terwijl hij niet honderd procent eerlijk/duurzaam gemaakt is. Tja, ik kan me er wel iets bij voorstellen, maar het is toch logisch dat zo’n bedrijf tijd nodig heeft en het niet in één keer goed kan doen? Hoe meer mensen de Fairphone kopen, hoe meer het bedrijf zich kan ontwikkelen en des te sneller kan de telefoon helemaal fair worden.

happy acorn fairphone

De kwaliteit

Voordat ik het apparaat op mijn verlanglijstje zette, heb ik me een beetje ingelezen. En al snel kwam ik er achter dat het kwalitatief gezien een vrij gemiddelde smartphone is. Het doel van de makers is om een zo eerlijk mogelijke, degelijke telefoon te maken en hun doel is niet om de beste smartphone aller tijden te maken, dus verwacht dat ook niet. Als je het mij vraagt is het een een prima telefoon met een fijne interface. Hij draait op Android, maar omdat ik daar nul komma nul verstand van heb, zal ik daar niet te veel over zeggen. Ik moest er even aan wennen (want floris heeft een iPhone), maar ik ben er nu dik tevreden mee. Ook qua foto’s hoor je mij niet klagen. Het is niet het beste van het beste, maar om de kwaliteit zou ik het ook zeker niet laten. Dus doe maar drie en een half eikeltje.

happy acorn fairphone

happy acorn fairphone

De looks

Oké, ik geef het toe: als ik de mooiste telefoon zou willen, dan zou ik een iPhone kiezen. (Of heel misschien de rode Sony Ericsson C903 Cyber-shot die ik vroeger had en waar ik verliefd op was maar die na een half jaar gestolen werd.) Qua uiterlijk vind ik de Fairphone eigenlijk vrij gemiddeld. Als ik ‘m zelf mocht ontwerpen had hij er niet zo uitgezien, maar lelijk kan ik het toestel niet noemen. Hij is niet heel dun, maar ook niet heel dik. Hij is niet üüüüberzwaar, maar wel een klein beetje. De voorkant is van zwart kunststof, de achterkant van metaal. Ik vind het niet zo mooi dat het toestel zwart met zilver en wit is, maar ik lig er niet wakker van. Kortom: drie en een halve eikel.

happy acorn fairphone

happy acorn fairphone

happy acorn fairphone

De prijs

Ik hoor je al denken ‘Maar wat kost dat ding dan?’. Wel, dat zal ik je vertellen. Het toestel – zonder poespas, abonnement, oplader of wat dan ook – kost € 310. Je kunt daar dus gewoon je vorige simkaart met sim-only-abonnement in doen en dan is je telefoon klaar voor gebruik. Voor een smartphone is dat geloof ik redelijk duur (maar ik moet bekennen dat ik me daar niet zo in verdiept heb). Maar omdat openheid het toverwoord is bij Fairphone, hebben ze een infographic gemaakt waarin alle kosten worden toegelicht. Echt, dat zou elk bedrijf voor zijn producten moeten doen. Mocht je de telefoon liever met een abonnement willen, dan moet je bij KPN zijn, want dat is de enige die dat aanbiedt (applausje voor KPN). Het goedkoopste abonnement is € 29 per maand en dan betaal je eenmalig € 89 voor het toestel en voor de andere opties moet je even hier kijken. Ik heb hier niet zoveel verstand van, dus ik doe maar gewoon drie eikeltjes.

Conclusie

Oké, deze post wordt misschien wat lang, maar ik wil er toch ook nog even een conclusie aan breien. Volgens mij is het wel duidelijk geworden dat ik heel blij ben met mijn nieuwe telefoon (: Behalve dat ik nu eindelijk kan instagrammen – ook als floris niet thuis is – word ik vooral heel enthousiast van het concept van de Fairphone. Er zijn best verbeterpunten aan te wijzen, maar juist door de telefoon te kopen en op die manier het bedrijf te supporten, geef je ze de mogelijkheid om daaraan te werken. Dus allemaal kopen dat ding :) En dan nu de eindscore:

happy acornhappy acornhappy acorn happy acorn eikeltje

happy acorn fairphone

Oké, deze foto vraagt nog om een toelichting. Ik pakte dus vol goede moed mijn Fairphone uit de verpakking en volgde braaf de handleiding. Het eerste wat ik moest doen was het openmaken van het toestel. Fairphone hecht veel waarde aan openheid en transparantie en deed er daarom zelfs een kaartje bij met een grappige quote. Of nou ja, grappig.. ik heb dus eerst tien minuten zitten prutsen voordat ik ‘m open kreeg. Met een pasje lukte het uiteindelijk, maar o, wat raakte ik gefrustreerd door al die o-zo-grappige aanmoedigingen om ‘m snel open te maken! Tja..

9 reacties

  1. Ik vind ‘m wel mooi eigenlijk! Ik heb zelf een Samsung Galaxy Star nog-wat (iets met cijfers wat ik niet kan onthouden) en dat is mijn eerste smartphone ever. Een hele simpele die maar 82 euro kostte inclusief hoesje, maar er zit wifi op en ik kan er mee appen en ik kan er eigenlijk alles mee, dus ik ben dik tevreden.
    De prijs houdt mij wel degelijk tegen om zo’n Fairphone te kopen, hoewel de nieuwste Iphones en nieuwste Android-telefoons ook gewoon rond die prijs zijn – of nog veel duurder. Ik kan dat gewoon niet betalen, heel simpel. Als ik dat wel kon zou ik zeker zo’n ‘eerlijke’ telefoon kopen, veel beter natuurlijk! Logisch dat het niet in één keer helemaal fair en alles kan, maar de openheid van het bedrijf vind ik wel heel gaaf! Kunnen andere bedrijven zéker een voorbeeld aan nemen! (oké dit was een heel verhaal)

  2. Joehoeeee, wat tof Nina! Een mooi verjaardagscadeau. Ik heb er al veel over gelezen een een vriendinnetje heeft er ook eentje. Ik vind het een ontzettend goed initiatief, het idee, de transparantie, alles eigenlijk. En ja, je kunt nu eenmaal niet alles in één keer helemaal goed doen, je moet wel realistisch blijven toch?! En ik vind dat ze dat met deze telefoon heel goed laten zien. En fijn dat je er zo blij mee bent & je vaker op instagram bent :)

  3. Ik wist echt niet dat er zoiets bestond, stom eigenlijk, want het is natuurlijk heel logisch :’) Het lijkt me een perfect verjaardagscadeautje, hoop dat je er heel heel veel plezier van zult hebben!

  4. goh had me nooit zo verdiept in faire electronica.( zeg ik dat zo goed?)
    Een heel goed initiatief waar ik zelf ook maar eens over na moet gaan denken( ben nu dus aan het denken gezet) Fijn oordeel ook want ik ben net als jij niet zo technisch ingesteld. Ik was geloof ik ook de laatste mobielloze persoon in Nederland omdat ik dacht niet snapte hoe hij werkte enzo… En gagets heb ik ook nooit.Geen idee hoe dat werkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »