Veertig dagen anders.

De afgelopen veertig dagen was mijn leven nét iets anders dan normaal. Ik deed even een stapje terug – of een stap vooruit, het is maar hoe je het bekijkt -, want ik facebookte niet en at geen vlees. Waarom ik dat deed? Lees hier maar even. En omdat ik er aan het begin van die periode al over schreef, leek het me ook wel goed om nu even terug te blikken. Dus als je benieuwd bent of ik na drie dagen al afgehaakt ben omdat ik per ongeluk toch facebookverslaafd bleek te zijn, of als je wilt weten of ik voortaan als vegetariër door het leven ga, dan raad ik je aan gewoon verder te lezen (:

happy acorn

Het facebookloze leven


Is het gelukt?

Ja, hoezee, het lukte! Ik heb écht heus werkelijk waar geen enkele keer ingelogd op facebook. Omdat ik de hele tijd mails kreeg van facebook – “Er zijn meldingen voor je” -, heeft florismeneer twee keer voor me gecheckt of ik niks belangrijks misliep (wat niet zo was, als ik hem moet geloven).

Hoe beviel het?
Eigenlijk vond ik het wel fijn. Ik had in het begin de hele tijd de neiging om facebook te openen, maar dat was vooral uit automatisme. Na twee weken was dat gelukkig over. Ik moet toegeven dat ik het soms wel irritant vond zonder facebook, omdat het blijkbaar best vaak gebruik om iets op te zoeken (“oh, die naam ken ik, wie is dat ook alweer?”, of: “zou het baby’tje bij huppeldepup al geboren zijn?”). Maar eerlijk is eerlijk, dat nieuwsoverzicht vol zinloos gekwebbel heb ik geen moment gemist. O, ik merkte trouwens wel dat pinterest een beetje mijn nieuwe facebook werd. Ineens zat ik daarbij elke vijf minuten te checken of er nog iets nieuws op stond. Dus toen sprak ik met mezelf dat ik één keer ’s morgens, één keer ’s middags en één keer ’s avonds op pinterest mag kijken. Ook al best ernstig vond ik zelf, maar het werkt wel. Ik voel me een stuk vrijer van dat apparaat op tafel ;-)

Hoe was de comeback?
Ja, gisteren logde ik dus weer in op facebook. Het eerste wat ik dacht was “aah, wat een drukte en gedoe!” en het tweede was iets als “aah, het design is veranderd, waar moet ik op drukken?”.

Hoe nu verder?
Ik heb vandaag bij heel veel vrienden op Niet meer volgen gedrukt. Niet omdat ik ze niet aardig vind (anders waren het geen vrienden hè), maar omdat ik niet van honderd mensen hun leven bij wil en kan houden. Ik geloof dat ik wel genoeg heb aan mijn eigen leven. Als ik echt iets van iemand wil weten – of gewoon nieuwsgierig ben, traliela – gluur ik wel even op diens facebookpagina, maar ik ben geen machine waar een oneindige stroom aan informatie ingestopt kan worden. Ik hoop dat ik nu niet als een egoïstische troela overkom die zich alleen met haar eigen problemen wil bemoeien, want dat is niet m’n bedoeling (niet om zo over te komen, maar al helemaal niet om dat te zijn ;-)). Bij familie en écht goeie vrienden is het dus ook anders, want die volg ik in het echte leven ook (:

happy acorn

Het vegetarische leven


Is het gelukt?
Ja, zo goed als. Ik moet bekennen dat ik twee keer een minibeetje vlees heb gegeten, omdat dat in een restje uit de diepvries zat (je weet wel, zo’n restje warm eten wat je dat in een bakje mikt en invriest, zodat je later een keer makkelijk en lekker kunt lunchen :)). En nee, ik at het niet omdat ik enorm veel zin in vlees had, maar omdat ik op dat moment niks anders in huis had. En het mocht van floris, want restjes eten is verantwoorder dan restjes weggooien en nieuwe lunch kopen :)

Hoe beviel het?
Eigenlijk zoals ik had verwacht: helemaal prima. Ik ben niet zo’n enorme vleeseter, dus ik heb het niet echt gemist. En ik at wel vis, dat was fijn. Oké, ik vond het soms wel jammer dat ik bij m’n zaterdagse frietjes alleen een kaassouflé kon nemen, en niet een keer een goulashkroket. Maar verder vond ik het wel leuk en lekker allemaal, hoezee. O ja, wat ik ook heel handig vond: ik had steeds veel minder keus! En voor iemand die slecht is in keuzes maken is dat echt heeul relaxed (:

Hoe was de comeback?
Hihi, gisteren gingen we ontbijten met een soort hartig taartje waar ham in zat (recept). Maar eerlijk is eerlijk: ik heb er eigenlijk niet zo bij stil gestaan (hoewel het taartje sowieso superlekker was). ’s Middags aten we zo’n huge kippenpoot, dat was wel heel lekker. Maar van een goeie vega maaltijd was ik denk ik niet minder blij geworden.

Hoe nu verder?
Ik zie mezelf niet zo snel fulltime vegetariër worden, dus ik heb me voorgenomen maximaal drie dagen per week vlees te eten. Een stukje vlees is op z’n tijd wel gezond, maar elke dag is gewoon niet nodig en ook niet erg gezond voor de voedselverdeling in de wereld enzo. Dus dit lijkt me voor nu een mooi compromis (:

Uiteindelijk deed ik dit allemaal om een klein beetje bewuster te leven. Om de wereld een heeeul klein beetje mooier te maken. En om zelf iets minder gefocust te zijn op het hier en nu en het zelf leuk hebben, en iets meer op God, op hoe Zijn ideale wereld eruit ziet en op hoe ik daar een piepklein kiezelsteentje aan bij kan dragen. En elk kiezelsteentje is een steentje, dus ik denk dat dat gelukt is.

En nu zo verder.

PS Oké, de schoenen hebben niet zoveel met de rest te maken. Maar ik ben er gewoon blij mee, dus ik wilde ze toch even laten zien. Met dank aan de blogsale van Lauriëtte (:

13 reacties

 1. Heel erg leuk om te lezen hoe het gegaan is in de afgelopen 40 dagen. Vooral het Facebook gedeelte vind ik erg herkenbaar, probeer ook heel erg met Facebook te minderen en kijk nog maar 1 a 2 x per dag en dan heb ik inderdaad zo’n zelfde reactie als jij had van aah wat druk. Ik merk ook dat ik er steeds minder mee bezig ben. Super leuk dat je zo blij bent met de schoenen! Ik zat het eerste stukje van je blog te lezen en dacht toen opeens, he, Nina, All Stars, ooeeh die waren van mij hahaa! Het duurde even voordat het kwarte viel. Het is ook al laat he, dan krijg je dat haha. Erg leuk om te zien! :) x

  • haha, jaa ik ben superblij met de all stars! ik moet wel oppassen dat ik niet te dikke sokken aantrek, want ze zijn stiekem een beetje krapjes. maar ach, leuk zijn ze, dus nogmaals dankjewel! (:

 2. Wat een leuke blog heb jij:). Ik heb ook 40 dagen zonder FB (en twitter en suiker) gedaan, en herken je verhaal wel! Was ook geschokt door de nieuwe layout gister, haha. Maar ik merkte idd ook dat ik vervanging probeerde te zoeken in bijv. blogs e.d.. dus iig goed om een keer bij stil te staan:)
  (wow zo veel afkortingen in zo’n kort bericht:’))

  • Ah, dankje! Wauw, wat goed dat je ook nog 40 dgn zonder suiker hebt gedaan, dat zou ik dan weer minder goed trekken vrees ik ;-) En jup, zeker goed om je daar af en toe even bewust van te worden.

 3. Wat leuk om te lezen hoe het die 40 dagen is gegaan. Ik vind sowieso het idee al heel goed, ongeacht of het je gelukt was of niet. Pff Facebook. Ik heb er eigenlijk zo’n hekel aan. Alleen hebben wij met alle tweedejaars een groep voor vragen en tips en met mijn projectgroep een groep met alle bestanden enzo. En dat is dan wel handig om zo af en toe te checken :) Meldingen krijg ik niet op mijn mail, die heb ik uitgezet omdat ik er gek van werd! Misschien een tip voor jou? Scheelt weer stress en gedoe.
  Vlees eet ik ook niet elke dag, maar zo af en toe vind ik wel lekker.
  Goed bezig geweest Nina, mag je trots op zijn!
  XXXX

  • Dankje!
   Jaa, voor sommige dingen is fb wel echt handig. Die mailmeldingen heb ik sowieso wel uit staan, maar als je dan heel lang (een week ofzo?) een melding hebt en die niet gewoon op ff bekijkt, dan gaat ie zeuren en krijg je elke dag een herinnering, omdat ie denkt dat je ’t vergeten bent ;-) liefs!

 4. Wat leuk om te lezen! Een maand geen vlees eten zou ik ook wel eens willen doen, om te kijken hoe erg ik het zal missen.. Ik eet nu al heel vaak vegetarisch, maar het lijkt me vooral lastig bij ‘slechte’ dingen zoals een frikandel van de snackbar of een pizza met salami :-)
  Ik ben eigenlijk niet zo’n Facebooker.. Ik snap niet zo goed waarom je iedere 5 minuten je Facebook zou willen checken. Al beken ik, als ik er dan eens opzit, ben ik zo een halfuur verder door al het doorklikken naar hele ‘interessante’ mensen. Zo zonde van je tijd eigenlijk!

 5. Ik lees echt op veel plekken over minder social media en ik heb er serieus nog niets negatiefs over gelezen! Een tijdje terug heb ik heel veel mensen verwijderd van Facebook en ik zit er steeds meer over te denken om ‘m te verwijderen. Gewoon. Omdat ik inderdaad genoeg heb aan m’n eigen leven. ;)

  • jaa, als je het doet sta ik achter je :) ik blijf zelf nog wel even facebooken, vooral dus omdat ik soms handig dingen op kan zoeken (misschien ook omdat ik dus nog een beetje een netwerkje/mensenkringetje aan het opbouwen ben hier in assen en ik dan steeds vergeet hoe mensen heten enzo, traliela). maar ik vind het echt geen gek idee om dat account gewoon in de prullenbak te doen. (:

 6. Wauw wat goed zeg dat je het hebt volgehouden!
  Ik vind fb ook niet zo bijzonder meer, het staat wel de hele dag aan want ik vind de chat wel handig en daar maak ik wel veel gebruik van. En voor mijn werk als fotografe is het goed op zo af en toe iets te posten en wat reclame te maken. Maar verder doe ik er eigenlijk vrij weinig mee. Ik zou hem ook eens wat vaker niet moeten openen :) daar ga ik eens overna denken!

 7. Wat leuk om te lezen! Ik heb dit jaar helemaal niet gevast, eigenlijk zonder goede reden hoor. Maar minderen met social media staat ook op mijn lijstje. Ik merk dat ik vaker uit verveling en gewoonte kijk dan omdat ik het leuk vind. Ik heb eens een week zonder facebook gedaan, en dat vond ik best lastig, maar uiteindelijk ook prima. De meldingen in de mail krijg ik niet en de pushberichten op mijn telefoon staan sindsdien ook uit. Maar toch merk ik dat het er weer steeds meer insluipt hoor.
  Veertig dagen geen vlees zou ik heel moeilijk vinden, ik ben wel een echte vleeseter. Maar ik doe sinds kort minimaal een dag in de week zonder vlees.

 8. Ik vind vooral het niet eten van vlees een heel goed initiatief. Ik eet zelf al 5 jaar geen vlees en vis meer en ben daar best concreet in. Geen vlees, geen vis, geen gelatine, geen dierlijk stremsel (zit in kaas, is een enzym uit de maag van een dood kalf) en geen leer.
  Het is absoluut niet zo dat ik zou willen dat iedereen veggie zou worden, maar ik vind dit wel een goed initiatief. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »