Vegan koffie in Groningen (en taart!)

anat groningen koffietentje

Yes, na drie miljoen jaar niet geblogd te hebben, is het weer tijd voor een koffietentjestest. Helemaal vers van de pers, want ik testte dit zaakje vanochtend pas. Ik was er samen met Laura (die overigens ook de meeste foto’s in deze blogpost maakte), en we waren allebei enthousiast :-) Omdat het zo’n bijzonder fijn plekje was, vertel ik jullie graag meer!

Naam: Anat
Adres:
Verlengde Grachtstraat 1, Groningen
Bestaat sinds: mei 2015
Website: www.anat.nu

anat1

koffie

Als je bij Anat cappuccino bestelt, kun je kiezen: sojamelk, havermelk, speltmelk of amandelmelk. Je leest het goed, koemelk is geen optie. Alles in dit zaakje is namelijk plantaardig (of vegan, hoe je het noemen wilt), dus ook de melk in je koffie. Ik weet niet precies waarom, maar ik ging voor de amandelmelk. Bij mijn havermoutontbijtje vind ik dat altijd superlekker, maar twijfel nog een beetje of ik het in de koffie nou zo geslaagd vond. Ik miste een beetje de romigheid, wat ik normaal juist zo lekker vind bij cappuccino. Maar goed, misschien is het mijn eigen schuld en had ik een ander soortje melk moeten kiezen ;-)

Wat trouwens wél heel erg geslaagd was, was de taart! Chocoladetaart ook nog, nomnomnom. Woei, dat viel niet tegen. :-) Ik zag later op de website dat alle producten suikervrij zijn, en wowie, dat had ik bij die taart niet verwacht! De koffie en taart samen verdienen drie en een half eikeltje.

anat6

sfeer

Ik was echt heel blij verrast door de fijne sfeer bij Anat. Ik had al een paar keer over dit koffietentje gelezen, maar dan ging het steeds over de vegan shizzle, maar stiekem was het interieur en de hele sfeer ook gewoon heel awesome. Het is eigenlijk gewoon een schattig – ietwat krakkemikkig – huisje, omgebouwd tot café.

Toen we binnenkwamen dachten we even dat het een ienieminikoffietentje was, maar toen werd ons verteld dat je via de keuken de trap op kon, en bleek daar nog een soort woonkamer te zijn met allemaal zitplekjes. Zelfs bij het toilet kon je zien dat het stiekem een badkamertje was (het bad zat er nog in :-)). Het hele café is ingericht met tweedehands meubels, en samen met al die lieve bloempjes in vaasjes maakt dat het gewoon heel knus, huiselijk en een beetje kneuterig. Ik word daar reuzeblij van, dus ik zeg vijf eikels voor de sfeer.

anat2

concept

Anat is niet alleen de naam van het koffietentje, maar ook de voornaam van de oprichter/eigenares ervan. De ondertitel van het zaakje is ‘blooming lifestyle’ en alleen daaraan merk je al dat Anat meer voor ogen heeft dan mensen van koffie voorzien. Ze heeft een achtergrond als voedingsdeskundige en kiest daarom heel bewust voor een menukaart met alleen plantaardige opties. Hoewel ik daar zelf niet zo’n duidelijke visie over heb, vind ik het stoer dat zij dat wel heeft en dat in heel haar zaak door durft te voeren.

Verder associeer ik veganistisch eten ook met lief zijn voor het milieu, en wat mij betreft sluiten die tweedehands meubels en het vleugje kneuterigheid daar helemaal bij aan. Qua concept en visie geef ik Anat daarom vijf eikels!

anat3

prijs

Voor de cappuccino betaalde ik € 3. Best een beetje prijzig als je het vergelijkt met andere koffietentjes (meestal ligt het rond de € 2,50). Maar goed, de muntthee was dan weer € 2,50, en daar betaal je op andere plekken meestal meer voor. De taart was ook niet heel goedkoop (€ 4 als ik het goed heb), maar het was dan ook zeker geen zielig stuk. Ik maak er drie en een half eikeltje voor het financiële gedeelte van.

anat5

conclusie

Het lijkt me duidelijk: Anat is een heel fijn nieuw zaakje in Groningen! Een krakkemikkig huisje, omgebouwd tot een heerlijke plek om even bij te komen met een kopje koffie. Je voelt je er snel welkom, ook als je geen rasechte veganist bent.

Aan de ene kant vind ik het jammer dat Anat niet in hartje centrum van Groningen zit, maar tegelijkertijd is aan de rand van het park wel een hele fijne plek. Laura en ik zaten aan een tafeltje bij het raam, en hadden prachtig uitzicht op alle hardlopers en hondenuitlaters :-)

En dan nu de eindscore….

happy acornhappy acornhappy acornhappy acornhappy acorn

anat groningen koffietentje

7 reacties

 1. Zo hé, best een hele hoge score! Het ziet er op de foto’s ook heel leuk uit (: En natuurlijk dat hele duurzame concept en goed voor het milieu etc, dat vind ik ook echt een grote plus. Fijn dat jullie een gezellige middag hebben gehad daar samen. Met taart. Mmmm. Liefs!

 2. Zeer veel zin in chocoladetaart nu. Het concept klinkt heel erg fijn en dat vind ik vooral belangrijk, dat het niet zomaar een koffietentje is zoals er zoveel zijn maar echt eentje waar mensen achter zitten met een passie, een drive om te doen wat ze doen.

 3. Dankjewel happy acorn voor de tip van Anat, echt een aanrader.
  De koffie (ik had soyamelk) was heerlijk en echt best romig;-).
  De raw taartjes zálig, tartines met houmous en gegrilde groenten: smullie en plusminus 5 eikels.
  Chapeau, dat Anat en de haren de kwaliteit van hun producten hoog in het vaandel hebben.
  Een paar tips:
  *de soep kan echt wel (nog) lekkerder, met wat meer pit en een goeie vegetarisch bouillon als basis lukt dat zeker, weet ik uit ervaring.
  Het was afgelopen zaterdag, ook op het terras, heel druk bij Anat; heel leuk voor Anat en haar crew, en soms iets minder relaxed voor de mensen die beneden van hun lunch genoten en een beetje in de verdrukking kwamen door de vele mensen die ook naar binnen wilden
  (o.a. om af te rekenen). Wellicht dat daar iets op te bedenken valt.
  Conclusie: Anat is en blijft een goed idee: ga er heen:-)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »