Waar ik blij van word: fijne muziekjes

Oh oh oh, wat is muziek fijn. Als ik een lijst moest maken met de fijnste dingen in het leven, dan staat muziek in de top 10. (misschien wel in de top 3, maar dat weet ik niet zeker want ik vind lammetjes en floris en kleuren en al die dingen die je rechts hiervan kunt lezen ook heel fijn.) Maar muziek dus. Laatst schreef ik over dat bangheid bang is voor fijne dingen. Als er íets is wat me helpt om stomme dingen weg te jagen is het wel muziek. Als ik onrustig ben, klassieke of kale singersongwritermuziek. Als ik een beetje sip ben blije happyclappy muziek. En zingen. Oh, wat is zingen fijn. En de adrenaline die het geeft om op te treden. Oh oh oh. Ja, ik word blij van muziek :)

Ik hoor je denken, ‘maar welke muziek dan?’. Dat wil ik natuurlijk wel even vertellen. Oké, misschien dacht je dat niet. Maar ik wil het graag even kwijt, dus dan doe ik net alsof je dat dacht.

happy acorn janne schra

(oorspronkelijke foto janne schra)

Kijk, op sommige mensen wil je niet jaloers zijn, maar stiekem ben je het toch een heel klein beetje. Janne Schra is zo iemand. Dan kijk je zo’n flimpje van haar en vraag je je af of ze ook negatieve eigenschappen heeft. Ik vermoed van wel, maar ik heb ze nog niet ontdekt. Het enige dat ik kan bedenken is dat het een beetje verwarrend kan zijn dat ze elke keer onder een andere naam optreedt. Want als je denkt, goh, heette zij niet anders, dan is dat vast de oorzaak. Eerst was het good old Room Eleven, waar zij de zangeres van was. Daarna maakte ze liedjes als Schradinova. En nu als Janne Schra (want zo heet ze nou eenmaal). Het maakt mij niet uit hoor, ik luister het toch wel.

Als ik haar muziek moet omschrijven zeg ik: chill, luchtig, vrolijk, beetje jazzy, lief, soms een beetje stoer en folky, licht en oh ja, awesome. Fijn liedje: Light Up.

 

* * *

 

happy acorn mensenkinderen band

(bron oorspronkelijke foto)

Hoewel ik van muziekjes van eigen bodem houd, maak je me niet zo snel blij met nederlandstalige gezelligheid. Maar er is één uitzondering: Mensenkinderen. Vorig jaar won een vriendinnetje een huiskamerconcert van hen (met hun kleurwedstrijd, hoe cool is dat) en dat was één groot vrolijk mooi knus feestje. Op de voorste rij zitten is sowieso niet verkeerd, maar als dat een meter van hen af op een gezellig kussentje op de grond is, kan mijn avond niet meer stuk. Daarom hierboven geen prachtige bandfoto, maar de groepsfoto van het concert :) Die meneeries met fanfarepakkies zijn dus de bandleden. Oh ja, zal ik ook nog wat over de muziek zeggen? Poëtisch, kwetsbaar, gezellig, je-moet-ervan-houden, divers, beeldend, mooi, diep, mysterieus en ehm.. awesome.

Leukste liedje: Kinderen, we drinken op het vaderland (en Plastic bijbel).
Update 4 mrt: Ze hebben een nieuw liedje! Oh yeah, superleuk en vrolijk, luister maar hier!

 

* * *

 

Ik weet dat er heel veel naardere dingen zijn in deze wereld, maar wat ik toch eigenlijk ook best een beetje naar vind, is het moment dat je een hele toffe leuke fantastische awesome coole band ontdekt, en er dan achter komt dat ze net gestopt zijn of heel bijna gaan stoppen. Nou ja, dat gebeurde mij dus bij Brown Feather Sparrow. Ik zag ze toevallig optreden bij een soort kerstconcert met verschillende bands en ik vond ze stiekem veel leuker dan de band waarvoor ik gekomen was. Maar ja, toen gingen ze dus uit elkaar. Gelukkig maakten ze het jaar daarna nog één afscheidscd + toernee en kwamen ze de jaren daarna terug als How to throw a Christmas party. En gelukkig is Httcp eigenlijk net zo leuk als Brown Feather Sparrow.

Oké, genoeg gekletst. Nu de muziek. Denk aan rustig-maar-stiekem-soms-een-beetje-uitbundig, indiepopje, poëtisch, dromerig, licht, nadenkerig, herfstig-en-soms-een-beetje-lente en.. awesome. Tof liedje: Come and help us carry. Daar is helaas geen filmpje van, dus luister en bekijk dit vrolijke liedje van How to throw a Christmas party eerst maar even, gespeeld bij DWDD. (En mocht je je afvragen waar je die zingende meneerie met die kroon van kent, hij staat ook op de foto&filmpje hierboven :))

Zoo, genoeg fijne muziekjes voor vandaag. Ik werd er weer blij van :)

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »