Waarom ik blij ben dat ik het druk heb.

Ik heb het druk.

Een zinnetje dat ik lang niet heb kunnen zeggen. Zo’n negen maanden om precies te zijn. Want zo lang zit ik nu zonder werk (of studie). Maar sinds een paar weken denk ik het soms zomaar ineens weer. Of zeg ik het, als mensen vragen hoe het met me gaat. En meteen daarna besef ik dan dat ik daar blij mee ben! Wau, ik heb het druk, hoe tof is dat (:

Nee hoor, ik vind niet dat iedereen als een kip zonder kop rondjes moet rennen en duizend taken moet hebben en nooit rust mag hebben. Maar omdat het gewoon best wel fijn is als je wat te doen hebt. Het is best fijn om wakker te worden en te weten wat je die dag gaat doen. Het is fijn om niet een half uur na te hoeven denken om een reden te hebben om naar buiten te gaan. Het is fijn om niet bij alles te denken ‘zal ik het nu doen of zal ik het morgen doen of zal ik het volgende week doen?’ en vervolgens niks te doen. Het is fijn om te verlangen naar het weekend omdat je dan uit kunt rusten, in plaats van ernaar te verlangen omdat je dan weer iets te doen hebt. Het klinkt misschien overdreven. Misschien is het dat ook, voor anderen. Maar toch, ik vond het moeilijk.

Maar nu is het anders. Er zijn wat dingen gaan groeien, er zijn wat dingen veranderd. De tijd heeft een handje geholpen, want langzaam maar zeker leer ik steeds meer mensen kennen, hier in Assen. Langzaam maar zeker vind ik mijn plekje binnen het koor waar ik zing en langzaam maar zeker heb ik niet meer het gevoel dat ik me continu buiten mijn comfort zone begeef. Ik volg een cursus kunstjournalistiek, en ook al merk ik steeds meer dat ik niet die kant op wil, ik heb weer wat te doen. Mensen vragen me om creatieve dingetjes te maken, ik heb het vrijwilligerswerk weer een beetje opgepakt en ik ondersteun een vriendin die een jaar zendingswerk gaat doen. Ik ontwerp een nieuwsbrief, een poster en ik drink thee met een nieuw vriendinnetje. Af en toe praat ik met een wijs mevrouwtje over moeilijke dingen en ik durf weer in m’n eentje auto te rijden. Ik heb geen flauw idee wat er in de toekomst op me wacht, maar God schijnt elke keer precies genoeg licht op mijn pad om een klein stapje verder te zetten.

Laatst las ik op de Flow-kalender het volgende:

Ga niet mediteren in een hutje op de hei in de hoop dat je ontdekt wat je wilt, maar ga iets doen. […] Juist in het proces van doen, ontdek je wat je wilt en waar je passie ligt.’

En zo is het. Soms is dat moeilijk, dan lijkt er niks te doen en is het veel te eng om dingen te doen waarvan je niet weet of ze wel bij je passen. Het vraagt moed, het vraagt tijd en soms vraagt het hulp van mensen om je heen. Maar uiteindelijk kom je er wel. Kijk af en toe even om naar de enorme weg die je al hebt afgelegd, en zet één klein stapje. En dan nog een. En dan nog een. Zie je wel, het komt wel goed.

happy acorn

21 reacties

 1. Wauw, wat goed geschreven en wat super herkenbaar.. Ik heb je blog vandaag ontdekt en ik ben nu al fan met deze eerste post die ik van je lees!

  En wat was ik blij verast toen ik las dat je in Assen woont, daar woon ik ook! Ik zit zelf ook al maanden zonder studie en werk dus ik herken eigenlijk alles wat je hier beschrijft! Zelf het autorijden, dat heb ik nog nooit alleen gedaan. Kan mezelf er echt niet toezetten, vind het maar eng. Vorige week heb ik weer een sollicitatie gedaan, daar moet ik nog uitslag van krijgen.. Spannend dus!

  Fijn dat jij het weer ‘druk’ hebt! Daar heb ik ook wel behoefte aan..

  • ah wat een toffe reactie. toevallig dat je in dezelfde situatie zit en dat je ook nog in de buurt woont! (: als je een middagje bezigheidstherapie nodig hebt en zin hebt om een keer af te spreken.. laat maar weten :) succes in ieder geval met je sollicitatie(s)!

   • Leuk! Ik heb er net even achteraan gebeld en helaas, niet aangenomen :( De moed zakt me echt in de schoenen heb al meer dan 30 afwijzingen gehad.. Ga zo maar weer ergens langs met m’n cv..

    • oh stomheid! misschien is het een suffe tip, maar mij helpt het soms om een lijstje te maken met vrolijke dingetjes, of dingen die ik heb geleerd in een bepaalde periode. de fijne dingen van vandaag, of wat je het afgelopen half jaar hebt geleerd, of wat je van al die vervelende sollicitaties heb geleerd. ik noem maar wat. dan zie je dat je dagen en niet-zo-leuke-tijden (zeker!) niet nutteloos waren/zijn :)

     • Aah dankjewel, lieve tip! Misschien moet ik daar iets mee doen in het kader van de sollicitaties en afwijzingen. Ik doe zelf sinds begin dit jaar een 365 Grateful project, ik maak elke dag een foto van iets waar ik dankbaar voor ben in zulke dingen helpen inderdaad al heel erg! :)

 2. Wat ontzettend fijn Nina! Ik weet nog goed dat ik het verschrikkelijk vond dat ik niet meer echt moe was, geen gevoel meer van lekker bezig geweest, ja dat mistte ik echt. Je mag trots zijn op jezelf, steeds een beetje meer uit je comfortzone is moeilijk, maar o zo goed!

 3. Wat mooi en ook zo herkenbaar! Zit zelf door omstandigheden ook een tijdje thuis en het klopt helemaal dat je door te doen je er echt achter komt wat je leuk vindt en wat je eigenlijk wilt. Ik kan wel elke dag in bed blijven liggen, maar het is veel beter om inderdaad gewoon op te staan en allemaal leuke dingetjes te doen! :)

 4. Zo herkenbaar, ik had dit zelf geschreven kunnen hebben. Sommige mensen vinden het fijn om hele dag thuis, alleen te zitten maar ik word er gillend gek van, het geen doel hebben, uitstellen, je wereldje word zo klein. Fijn dat je weer meer om handen hebt en nieuwe plannen aan het maken bent. Ik heb hier gister ook een artikel over geschreven op mijn blog, ik denk dat je het wel herkenbaar zult vinden;)

 5. Super goed: niet lullen (pardon my french), maar poetsen :-). Door bezig te zijn met verschillende dingen, kom je weer in contact met nieuwe mensen (en leer je gaandeweg wat je wel en niet leuk vindt! Ik herken dat van de kunstjournalistiek ;-)).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »