Wat geklets over een kinderboek

Hoera, nieuws uit kinderboekenland!

Zoals je misschien hebt opgevangen ben ik de afgelopen maanden druk bezig geweest met het maken van illustraties voor een kinderboek. Al in maart werd ik door Maud Wilms, de schrijfster, benaderd, en daarna kon ik er heel lang niet zo veel over vertellen. Want het stond allemaal nog in de steigers. Bovendien was het zowel voor Maud als voor mij een debuut, zo’n kinderboek, dus we durfden ook niet zo goed te zeggen wanneer het precies uit zou komen. Maar nu zijn we een heel eind, dus nu kan ik er eindelijk iets over delen!

Want pfiew, het was nogal een proces! Afgelopen voorjaar en zomer schreef (en schreef en herschreef en herschreef) Maud alle tekst. Daarna overlegden we samen welke hoofdstukken een illustratie nodig hadden, en bij welk fragment dat dan het mooist zou zijn. We bespraken de hoofdpersonen en hoe die eruit zouden moeten zien. En heel september en oktober schetste en tekende en bewerkte en schetste en tekende en bewerkte ik.

Daarna volgde nog het hoofdstukje vormgeving. Zoveel keuzes, oh oh oh. We bespraken lettertypes en kleurtjes en regelafstand en paginanummers en lettergroottes en ga zo nog maar even door. Maar pfoe, nu is het boek eindelijk bijna af!

Het enige wat nog niet definitief gekozen is, is de boekomslag. Daar kwamen we namelijk niet helemaal uit. Ik ontwierp twee versies, die heel erg op elkaar lijken, maar toch ook best verschillend zijn. De ene is misschien net iets meer in balans, de andere is misschien net iets pakkender. Kijk, zo zien ze eruit:

Dit weekend mag iedereen die dat leuk vindt zijn of haar stem uitbrengen. Dus heb je een duidelijke mening over welke voorkant het moet worden, laat dan gerust hieronder een reactie achter. Doe je dat vóór komende maandag, dan tellen we je stem mee. Op social media hebben we ook een poll gehouden, dus komende maandag tellen we alle stemmen bij elkaar op, en wordt duidelijk hoe het boek eruit gaat zien! Zo spannend :-) 

En nu weet je ook meteen hoe het boek gaat heten. Ook daar zijn heel wat woorden over gewisseld, zo was de concept-ondertitel ongeveer drie keer zo lang ;-) Hihi, ach, het is leuk om te zien hoe dat proces verloopt en er vanzelf steeds meer puzzelstukjes op hun plaats vallen. 

Op de voorkant zie je trouwens de hoofdpersonen van het boek: Len (die met het petje op :-)) en zijn broer Steef. En o, ook hun moeder. Want over dit gezin gaat het boek. Len is zeven. Zijn broer Steef is twee jaar ouder, maar omdat hij een handicap heeft, lijkt hij in sommige opzichten juist jonger dan Len. Hij kan bijvoorbeeld niet zelf zijn veters strikken of eten zonder te knoeien. Voor Len is dat heel normaal, maar langzamerhand beseft hij dat zijn broer een beetje anders is dan andere kinderen, en ziet hij dat het soms ook lastig is. In het boek kijk je mee hoe Len zijn broer steeds een beetje beter gaat begrijpen. Als je benieuwd bent wat Maud, de schrijfster, over het boek zegt en waarom ze het schreef, kun je hier kijken. 

Zo, dat was al best een hoop geklets. O ja, ook goed om te vertellen: het boek komt in januari uit! Het gaat ongeveer 160 pagina’s hebben, dus het wordt echt een fijn (voor-)leesboek. Met her en der een illustratie dus, in kleur :-) En ik heb zoveel zin om het in mijn handen te hebben! Ik ben reuzebenieuwd :-) 

9 reacties

  1. Wat ontzettend leuk dit! Van mij mag je nu al méér boeken illustreren, haha. Ik stem trouwens op versie 2, die vind ik er zelf meer uitspringen. Ik las wel ‘Ien’ en zijn broer én dacht toen even ‘zijn’? , maar dat is als je in het boek lees natuurlijk meteen duidelijk. En er zit ook gewoon een streepje aan de letter natuurlijk!

  2. Wat leuk! Ik eerste instantie vond ik de linkse het leukst maar na een tijdje kijken ga ik toch voor de rechtse. Ik kan niet goed uitleggen waarom, ik volg mijn gevoel ;-) Ik ben heel benieuwd naar het boek. Veel succes met het stemmen tellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »