Wij bakten een latte-macchiatotaart.

taart latte macchiato koffie bakken happy acorn

Na de koffietentjestest van gisteren blijven we nog even in de koffiesferen. Want ja, wij maakten dus een latte-macchiatotaart. Bestaat dat? Ja, heus! Een paar weken geleden kwam ik dit plaatje op Pinterest tegen. Dat ziet er toch prachtig uit? Dat vond ik nou ook, en daarom moest ie gemaakt worden. Ondanks dat het plaatje naar een Pools recept linkte, dat dan weer wel.

Gelukkig leven we in 2015, want dan worden dit soort problemen in een handomdraai opgelost door Google Translate. Nou ja, in een handomdraai.. dat is niet helemaal waar, want het vroeg wel wat van ons fantasievermogen. Als ‘cake tin bakpapier papier‘ een hele zin blijkt te zijn, moet je wel even nadenken. Of bijvoorbeeld ‘Los de gelatine in een lepel water bij de deining en warmte in de magnetron, terwijl de koele‘.

Koken met obstakels, noemt men dat. Maar hé, proberen kan altijd. Dus dat deden we. En dat moest natuurlijk vastgelegd worden. Ik verklap alvast dat het eindresultaat niet precies op het Pinterestplaatje lijkt, maar volgens Floris gaat het om het proces, dus mag ik er best over bloggen. En uiteindelijk help ik er natuurlijk de Nederlandse mensheid mee, want anders maken jullie dezelfde fouten als wij.

Ingrediënten

Voor de bodem:
happy acorn ca. tien biscuitjes (of bastognekoekjes, want die contrasteren mooi met de rest van de taart!)
happy acorn 60g boter
happy acorn twee theelepels koffielikeur (ik gebruikte amaretto)

Voor de rest:
happy acorn twee eetlepels oploskoffie
happy acorn 550g kwark
happy acorn 500ml slagroom (niet kant-en-klaar, maar zo eentje die je zelf nog op moet kloppen)
happy acorn acht eetlepels kristalsuiker
happy acorn één theelepel vanillesuiker
happy acorn drie gelatineblaadjes (wij gebruikten er twee, maar de taart zakte een beetje in, dus eentje extra kan geen kwaad)
happy acorn eventueel een beetje poedersuiker voor bovenop de taart

En dit heb je ook nog nodig:
happy acorn een springvorm met een diameter van ca. 18cm
happy acorn bakpapier
happy acorn geen oven! alleen een koelkast :)

Het stappenplan

Omdat ik een triljoendozijn foto’s heb gemaakt (oeps, is het soms een ingewikkeld recept misschien?), heb ik ze maar niet zo groot gemaakt. Bovendien zijn het niet de meest spannende foto’s, maar ik heb een hekel aan recepten met alleen tekst, want soms wil je dan gewoon precies even zien wat voor structuur je mengseltje moet hebben, of hoe klein je die koekkruimels eigenlijk moet stampen. Dus als je op de foto klikt, wordt ie vanzelf groter, en lees je ook meteen de bijbehorende stap in het recept erbij. Degenen die vooral benieuwd zijn naar het eindresultaat (of naar het koffiegifje onderaan), raad ik aan om meteen een beetje verder te scrollen.

taart latte macchiato koffie bakken happy acorn

Kijk, een nachtje in de koelkast en klaar :) De volgende morgen was er ook eindelijk weer mooi licht om foto’s te maken, hieperdepiephoera. Als je wilt kun je ter decoratie nog wat poedersuiker of cacao er overheen strooien. Mocht je de taart uiteindelijk niet zoet genoeg vinden, dan helpt poedersuiker ook ;-)

taart latte macchiato koffie bakken happy acorn

Tja, ik had gehoopt op een iets Pinterestwaardiger plaatje, maar dat zat er bij ons helaas niet in. Dus de volgende keer roeren we meer koffie (of oploskoffiepoeder) door het middelste laagje, om die in ieder geval wat donkerder te maken.

taart latte macchiato koffie bakken happy acorn

En als we die taart dan toch nog een keer maken, doen we het ook lekker met bastognekoekjes onderop, want dat is leuk voor het contrast :)

taart latte macchiato koffie bakken happy acorn

Maar hé, echt lelijk is ie niet geworden toch?

taart latte macchiato koffie bakken happy acorn

Oké, oké, de middelste laag was stiekem niet stevig genoeg. Daardoor werd het een beetje een latte-macchiatopudding. Gelukkig is dat ook heel lekker. (:

taart latte macchiato koffie bakken happy acorn

En bij latte-macchiatotaart drink je… precies! Latte macchiato. En als je meneer dan toch een overdosis foto’s van je maakt, kun je er ook wel een hyperactief gifje van maken.

Om een lang verhaal kort te maken: dit is een weekendtaart. Zo eentje die je niet op maandagavond vlak voor je naar bed gaat bakt, maar zo eentje die je maakt als je zin hebt om de halve zaterdag met je lievelingspersoon in de keuken door te brengen. Dan kun je op zondag je visite wegblazen met een indrukwekkend stuk taart – die dan natuurlijk wél mooi is, omdat je niet het Poolse Google Translate-recept hebt gebruikt, maar de aangepaste Nederlandse versie van mij. En als je dan nog meer indruk wilt maken, serveer je er gewoon latte macchiato bij. Want dat hoort toch eigenlijk wel.

Veel bakplezier!

PS. En zie je het bakken van deze taart nu toch niet helemaal zitten, maar het opeten wel? Rijd dan een stukje naar Assen en waarschuw even van tevoren, dan mag je komen proeven :)

14 reacties

  1. Oh nice!!!! Al helemaal zin om dit te maken. Ik ga alleen wel FF de gelatine vervangen voor agar agar want ik krijg de bibbers van dierenbotjes in mijn taart ;) Wat een toffe trui heb je aan trouwens!!! En happy tweede verjaardag!!!

  2. Ik heb dit recept gemaakt, tot op de detail gevolgd.. Er wel een stuk meer gelatine ingedaan omdat ik hem mooi een stevig wilde hebben.. En wat denk je? Na uren in de koelkast haal ik de vorm eraf en alles glijd gewoon als vla er zowat langs .. Heb nog een beetje kunnen redden maar ik ben erg ontevreden met dit recept vooral omdat ik er erg veel moeite voor had gedaan en het dus alsnog is mislukt.. Dus ik ben best wel pissig

    • Wat jammer zeg! Tja, ik kan natuurlijk geen garantie geven dat het goed gaat, ik kan alleen precies vertellen hoe ik het heb gedaan en wat de uitkomst daarvan was, en dat heb ik gedaan. Bij mij werd ‘ie ook heus niet perfect en een beetje ingezakt (zoals ik in de blogpost ook vertelde, en je op de fotos’ kunt zien), maar niet zo erg als bij jou, als ik dat zo hoor. Ik vrees dat ik je verder niet kan helpen, hopelijk heeft het alsnog wel gesmaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »